Somnul copilului este un alt motiv de stres pentru parinti. Iar stimularea inteligentei bebelusilor si a copiilor este o sintagma care sta pe buzele tuturor. Este vreo legatura intre ele?
Un studiu publicat in anul 2006 a demonstrat ca exista o legatura intre obiceiurile bebelusului legate de somn si inteligenta copilului care va deveni. In acest studiu, toti copiii cu o inteligenta excelenta aveau si obiceiuri sanatoase legate de somnul de noapte.
Conform acestui studiu, se pare ca unul dintre cele mai importante lucruri pe care parintele il poate face pentru a stimula inteligenta copilului sau este sa il ajute sa deprinda obiceiuri sanatoase legate de somn.
Dr. Terman a aplicat un test de inteligenta pe un lot de peste 3000 de copii si a observat ca cei mai inteligenti dintre ei aveau un singur lucru in comun: obiceiuri sanatoase de somn.
Oboseala poate determina o gama foarte larga de simptome. Colicile bebelusilor sunt de multe ori semne de oboseala. La copiii mai mari mofturile, nervii, iritabilitatea se datoreaza adesea oboselii, dar lista este mult mai lunga.
Hipertensiunea, incapacitatea de concentrare si tulburarile de alimentatie pot fi de asemenea consecinta odihnei insuficiente. Exista studii care demonstreaza de altfel existenta unei legaturi directe intre oboseala cronica si ADHD.
Exista cateva obiceiuri proaste legate de somnul copiilor!
Ideal este ca cei mici sa fie invatati sa adoarma singuri, fara ca somnul lor sa fie asociat cu diverse obiceiuri. Folosirea sanului pentru a-l adormi pe cel mic nu este un obicei neaparat sanatos. Desigur, nu ne referim la bebelusii foarte mici!
Astfel se dezvolta dependenta de san pentru a adormi iar copilul care nu stie sa adoarma singur va cere sanul de fiecare data cand trece in faza de somn superficial.
Leganarea copilului este o alta idee proasta. Leganatul in brate, in balansoar, in scoica, pe masina de spalat sau in masina poate fi eficient, dar creeaza asocieri legate de somn, iar copilul ajunge ca somnul sa ii fie conditionat de intrunirea acestor conditii.
Un alt subiect controversat legat de somn este co-sleepingul. Unii medici si psihologi sustin ca acesta are numai beneficii pentru copil.
Altii spun ca riscul de moarte subita a nou nascutului este mai mare in cazul bebelusilor care dorm in acelasi pat cu parintii. Universitatea din Massachusetts a efectuat un studiu care coreleaza unele probleme de somn cu practicarea co-sleepingului.
Legatura dintre ADHD si somn pare sa existe, desi nu a fost inca elucidata complet. Exista simptome comune pe care le au copiii care sufera de deficit de atentie si copiii cu tulburari de somn.
Pe de alta parte este dificil de stabilit cat dintre aceste simptome pot fi atribuite efectiv ADHD-ului si in ce masura ele sunt provocate de lipsa de odihna suficienta si profunda.
Peste 25% dintre copii vor avea la un moment dat o tulburare de somn, indiferent daca sufera sau nu de ADHD iar explicatiile sunt simple.
Copiii contacteaza adesea raceli care ii impiedica sa se odihneasca bine, pot avea polipi care sa interfereze cu respiratia, pot suferi de apnee de somn sau pur si simplu traiesc mult mai numeroase terori nocturne decat adultii.
In cazul copiilor mai mari a fost efectuat un alt studiu, pe un lot incluzand copii intre 7 si 11 ani, al caror somn a fost monitorizat timp de 4 nopti consecutive. In lot au fost inclusi copii cu inteligenta medie si superioara.
S-a constatat ca cei care dormeau mai mult au obtinut scoruri mai mari la testele IQ. De asemenea, copiii care se odihneau mai mult au demonstrat o capacitate crescuta de rezolvare a problemelor folosind informatii vizuale, nonverbale.
Somnul si dezvoltarea copilului – Cum iti poti ajuta copilul?
Crearea unei rutine corecte de somn este extrem de importanta pentru copii. Este esential ca incet incet sa deprinzi copilul sa adoarma singur.
Ferberizarea nu este o optiune viabila in acest sens si copilul nu ar trebui lasat sa planga singur si neconsolat.
Insa dupa efectuarea rutinei de seara, poti aseza cu blandete copilul in pat si poti sta alaturi de el ajutandu-l incet incet sa se linisteasca si sa invete sa adoarma singur.
O alta regula importanta este ca cel mic sa mearga la culcare devreme seara. Pentru copiii mai mici de 12 ani ora 9 seara ar trebui sa ii gaseasca in pat.
Cititul inainte de culcare este o rutina extrem de folositoare pe termen lung. De asemenea este foarte important ca in camera copilului sa nu existe un televizor si in general copiii ar trebui expusi la televizor cat mai putin timp.
Copilul tau ce program de somn are? Cum i l-ai ghidat in asa fel incat sa fie unul sanatos si potrivit varstei sale?