Televizorul, laptopul, tableta, telefonul mobil cu sau fara touchscreen si alte “gadget-uri” au inceput de multa vreme sa fie parte integranta din viata noastra, de multe ori nici nu ne mai imaginam existenta fara ele. Insa atunci cand in familie apare un copil este firesc ca parintii sa-si puna intrebari precum: Ar trebui sa faca ele parte si din viata de zi cu zi a copilului? Ce efecte nocive pot avea? De la ce varsta ar trebui sa intre in contact cu ele copilul? In majoritatea familiilor din ziua de azi copilul are acces, macar un timp limitat pe zi sau pe saptamana, la programe televizate, desene animate sau jocuri pe computer sau telefon mobil/tableta.
De ce sunt lasati copiii sa se uite la televizor, laptop sau alte „gadget-uri”?
In primul rand pentru ca in casele unde exista un asemenea dispozitiv este greu sa feresti copilul de ele. Poate e posibil in primul an, cand copilul nu are singur mobilitate, dar cand incepe sa exploreze desigur ca va ajunge si in contact cu aceste “accesorii”. Copiii au acces la televizor, laptop, telefon, tableta pentru ca ele exista pur si simplu in gospodarie, sunt utilizate de catre parinti, sunt un mod de petrecere al timpului liber in familie, prin urmare, vrand-nevrand, copilul este si el expus.
Citește pe larg despre: Cât timp îmi pot lăsa copilul la desene animate? Pot fi afectați în mod negativ copiii?
Unii parinti apeleaza la televizor sau laptop pentru a-si bine-dispune, a-si distra copiii sau chiar bebelusii. Se stie ca imaginile colorate, sunetele, miscarea imaginilor pe ecran ii captiveaza pe copii. Alti parinti apeleaza la tv ca la o bona, in sensul ca ii lasa pe copii “in grija” lui, cata vreme fac treburi prin casa, fiind mai linistiti stiindu-i ocupati in fata ecranului decat porniti sa exploreze prin casa si posibil sa se puna in pericol. Unii parinti folosesc desenele animate sau jocurile pe computer ca pe o recompensa pentru un comportament bun al copilului. Alti parinti sunt convinsi de rolul educativ al unor emisiuni, desene animate etc si cred ca acestea trebuie sa faca parte din educatia copilului, dezvoltandu-i inteligenta, starnindu-i curiozitatea, spiritul de observatie.
Ar trebui sa se regaseasca televizorul, computerul, telefonul, tableta in programul zilnic al unui copil?
Raspunsurile pot fi contradictorii si nu putem spune ca este un singur raspuns cu adevarat corect. Sunt parinti care sunt total in dezacord cu asa ceva, considera ca privitul la televizor nu aduce absolut nimic bun prin urmare sunt dispusi sa renunte cu totul la acest dispozitiv decat sa-l stie la indemana copilului. Alti parinti considera ca daca nu este in exces, urmarirea unui desen animat sau jucatul unui joc nu au de ce sa fie nocive, ba chiar ar putea fi benefice. Oricare ar fi raportarea fata de aceste dispozitive, e necesara moderatia, desigur. Televizorul, laptopul, isi pot gasi un timp limitat in programul unui copil dar nu pot suplini miscarea in aer liber, joaca, alte activitati ludice sau educative, timpul petrecut in mod activ si creativ cu familia.
CITEȘTE ȘI: Hiperstimularea prin intermediul ecranului la copii. Consecințele expunerii prelungite
Care sunt posibilele consecinte negative ale timpului indelungat petrecut in fata ecranelor?
Un prim efect negativ este tocmai suprastimularea copilului. Cu cat este mai mic, cu atat copilul este mai puternic bombardat de acesti stimuli simultani: imagine, culoare, miscare, sunet. Chiar daca pe moment pare ca il linisteste, distreaza, privitul la televizor il va face in cele din urma agitat pe copil. Un alt efect negativ al televiztorului/tabletei asupra copilului este riscul obezitatii. Studiile arata ca acei copii care petrec multe ore in fata televizorului sau computerului, tabletei sunt mai predispusi la obezitate, mai ales daca s-au obisnuit sa manance in fata televizorului. Statul la televizor este o activitate sedentara si rapeste din timpul care altfel ar putea fi alocat unor activitati mai mobile, care sa necesite consum de energie.
CITEȘTE ȘI: Unde greșim când ne pierdem copilul pe internet și în fața televizoarelor smart
Alte efecte nedorite ale televizorului/tabletei asupra copilului pot fi:
- Tulburari de concentrare, de atentie, la copiii mai mari, ajungandu-se pana la rezultate scolare proaste.
- Insusirea unui limbaj neadecvat sau prea formal. De multe ori copiii care petrec timp in exces privind la desene animate sunt recunoscuti dupa limbaj, de multe ori formal sau nenatural, copiat din acele programe vizionate.
- Tulburari de somn. Cu cat un copil este mai obisnuit sa se uite la tv cu atat va intampina mai multa rezistenta cand vine ora somnului, se va desprinde greu de televizor, va adormi mai greu.
- Insusirea unui comportament violent. Expunerea copiilor la emisiuni care contin scene de violenta sau limbaj violent, prezent chiar si in multe desene animate! ii desensibilizeaza si le poate creste apetitul spre un comportament agresiv.
Ce trebuie sa faca parintii pentru a limita efectele negative ale privitului la tv?
In primul rand sa selecteze cu atentie programele la care sa aiba acces copilul, sa fie adecvate varstei si intelegerii lui. Nu puteti fi increzatori nici cand vine vorba de desene animate, unele canale transmitand niste desene animate groaznice, cu scene violente si limbaj sub orice critica. Mai bine alegeti un desen animat cunoscut, clasic, pe care sa-l rulati pe laptop decat sa lasati copilul la televizor.
Nu lasati televizorul pornit pe post de “fundal sonor”, opriti-l mai ales in timpul meselor in familie sau cand desfasurati alte activitati cu copilul. Limitati timpul petrecut la televizor sau calculator, caci nimic in exces nu este potrivit copilului si de fapt nimanui.
CITEȘTE ȘI: Vrei să fie un mare cititor, începe de mic!
Copilul tau se uita des la televizor, petrece mult timp in fata calculatorului, este interesat de telefonul cu touchscreen sau tableta? Tu ce parere ai despre aceste dispozitive, le consideri mai egraba utile sau mai degraba nocive in viata unui copil?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.