Imbracatul este una dintre abilitatile pe care copilul le deprinde in decursul primilor ani de viata. De cele mai multe ori copilul are aceasta intiativa, dar uneori are nevoie de putina incurajare. Efectiv, cum procedam ca sa il invatam pe cel mic sa se imbrace singur?
Imbracatul este o deprindere pe care copiii incep sa o stapaneasca binisor in jurul varstei de 3 ani. Insa poate dura mai mult ca celui mic sa ii pese daca si-a pus bluza cu fata in spate, sau sa deosebeasca la incaltaminte papucul stang de cel drept. Si va dura cu siguranta mai mult pana cand va sti sa potriveasca si sa asorteze hainitele.
Cum invatam copilul sa se imbrace singur?
Primul pas spre independenta se face daca il lasi pe cel mic sa incerce sa se descurce singur. Un copil de un an, un an si jumatate va fi interesat sa isi puna sosetele, de exemplu, chiar daca nu si le va trage pe picior. El isi va pune palariuta, va aseza papucii de mers afara peste picior, poate isi va pune si tricoul in cap. Incurajeaza-l cu entuziasm in aceste prime incercari!
Pasul urmator este sa il lasi sa aiba un cuvant de spus cand vine vorba de alegerea hainelor. Este o idee buna sa ii propui de exemplu 2 tinute care ti se par potrivite si sa il lasi sa aleaga el insusi pe care o va purta. Chiar daca iti vine sa razi, pe la 18 luni mai toti copiii au preferinte cand vine vorba de ceea ce vor purta. Daca le pui in fata 2 tricouri cu 2 imprimeuri diferite, cel mic il va prefera pe unul dintre ele.
Destul de devreme, copilul va incepe sa colaboreze cand vine vorba de imbracat. Va baga singur mainile in manecile bluzelor, va tine piciorul sa ii pui sosetele, va impinge piciorul cand ii tragi pantalonii. Lauda-l si incurajeaza-l si multumeste-i pentru ajutor!
Copiii invata sa se imbrace singuri prin observare atenta a felului in care se imbraca adultii si a felului in care este el insusi imbracat. Dar daca mami sau buni, din graba, obisnuinta sau „mamosenie” vor continua sa il imbrace ele insele din cap pana in picioare, cel mic nu va avea ocazia sa se antreneze si sa dobandeasca indemanarea necesara pentru a face el insusi asta.
Mai mult decat atat, si in cazul copilului se aplica proverbul „toate la timpul lor”. Copiii manifesta la un moment dat un interes firesc pentru o activitate anume. Daca atunci nu este lasat sa exploreze, sa incerce, sa invete si sa se antreneze, este foarte posibil ca mai tarziu sa nu mai fie interesat de respectiva activitate.
Mai ales mamicile care un singur copil sunt tentate sa il considere vesnic „prea mic” pentru a face singur anumite activitati, sau pur si simplu nu au rabdare pentru incercarile repetate si de durata ale celui mic. Prin urmare multi copii care ar fi perfect capabili sa se imbrace si sa se dezbrace singuri amana momentul pentru cand „nu au de ales” sau cand isi imita colegii de gradinita mai descurcareti.
Cu exceptia unor activitati ca legatul sireturilor, pe care parintele i-l va arata copilului de mai multe ori pana cand acesta va reusi sa o faca singur, imbracatul si dezbracatul nu necesita explicatii. Totusi ii poti arata copilului cum sa isi aseze hainitele pe care tocmai si le-a scos. Il va face sa se simta responsabil, ii va crea deprinderi utile. Dar nu te astepta sa impatureasca hainele la dunga sau sa o faca de fiecare data! lauda-i fiecare incercare si nu il critica pentru micile imperfectiuni!
Copilul tau la ce varsta a inceput sa manifeste interes pentru a se imbraca sau dezbraca singur?
Citește și despre:
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Copilul se lovește singur – De ce se întâmplă asta și cum îl poți ajuta
Bebe face primii pași? Cum îl protejezi de căderi și lovituri
3 motive pentru care piticul tau refuza sa manance