Majoritatea copiilor au accese de furie, diferite ca intensitate si durata in timp, adesea intre varsta 1 si 3 ani. Unii copii mai temperamentali incep chiar mai devreme de prima aniversare si isi pot exprima sentimentele in mod exagerat. La alti copii crizele de furie sa prelungesc chiar mai mult de varsta de 3-4 ani.
Ce sunt tantrumurile ?
Tantrumurile sunt acele crize de nervi insotite de plansete puternice si agitatie datorate unor frustrari foarte mari prin care trece copilul si pe care nu stie cum sa le depaseasca. Aceste crize pot incepe dupa varsta de 1 an si vor fi la apogeu in cursul celui de al doilea si al treilea an.
Care sunt cauzele acceselor de furie?
Copilul resimte aceste stari cand nu reuseste sa faca ceva, cand are o nevoie ce nu poate fi satisfacuta atunci sau pe care nu stie cum sa o comunice. Copilul are un simt pronuntat al dorintelor si doreste sa fie satisfacute imediat.Atunci cand tu il amani sau il impiedici sa faca ceea ce doreste el se poate infuria. La accesele de furie contribuie in mare masura si oboseala acumulata sau foamea. De asemenea suprastimularea poate provoca un acces de furie. Multi copii au accese de furie cand merg la cumparaturi datorita suprastimularii. Accesele de furie pot debuta si datorita unei temeri, de exemplu cand mergeti la doctor.
Cum ar trebui sa reactionati voi, parintii, ca crizele de furie ale copilului ?
Important este sa ca tu sa te abtii si sa nu il certi, sa tratezi momentul cu mult calm si blandete. Un acces de furie din cand in cand nu reprezinta o problema.
Ar trebui sa-ti pui unele semne de intrebare daca accesele de furie au loc de mai mult de 3 ori pe zi si dureaza mai mult de 10-15 minute. Unii copii reusesc sa se enerveze atat de tare incat ajung sa se tavaleasca pe jos tipand sau lovindu-se cu capul de pamant.
Cea mai buna solutie, dar pe care trebuie sa o practici constant este de a ingnora comportamentele negative si a i le incuraja pe cele pozitive. Atunci cand nu iti convine ce face copilul compota-te ca si cum nici nu ai observant si incearca sa-i distragi atentia.
Ignorarea comportamentelor negative si intarirea celor pozitive este o tehnica cu rezultate foarte bune, insa nu imediate si care necesita multa rabdare si calm din partea parintilor. Chiar daca nu ii transmiti explicit, mesajul este acela ca nu esti de acord cu ceea ce face.
Este esential sa-ti pastrezi calmul si sa retii ca in momentul crizei copilul este incapabil sa inteleaga si chiar sa auda argumentele pe care ai putea sa i le aduci. Dupa terminarea crizei vorbeste despre ce s-a intamplat pe intelesul lui si treceti la altceva, nu exista nici un beneficiu daca faci referiri repetate la acest eveniment neplacut.
Daca accesul de furie a fost declansat de un refuz de al tau ar trebui sa nu renunti, sau cel putin, nu imediat, deoarece pe viitor l-ai putea incuraja sa declanseze un acces de furie, de fiecare data cand nu obtine ce vrea.
Pana la implinirea varstei de 3 ani copilul tau poate face cateva crize de afect memorabile!
Unii copii se pot calma relativ repede daca parintii se comporta firesc ca si cum nici nu ar fi deranjati de criza respectiva. Cu toate acestea sunt si copii care au accese de furie frecvente datorita trasaturilor innascute de temperament. O alta cauza generatoare de accese de furie este reprezentata de dezvoltarea intarziata a limbajului. Acesti copii resimt o frustrare destul de mare deoarece nu-si pot face cunoscute dorintele prin cuvinte, si tot ce pot face este sa-si exprime furia.
Referinduse la crizele de afect, Berry Brazelton in cartea sa “Puncte de cotitura” spune “ chiar daca solicitarile sau comportamentul parintilor au declansat crizele de afect, acestea izvorasc de fapt din framantarile interioare ale copilului. Este lupta fundamentala a copilului de a-si stapani intensitatea propriilor sentimente. Numai el poate rezolva indecizia care sta in spatele lor, desi poate invata alte moduri de a se stapani urmand modelul parintilor de a nu se tulbura ca reactie la crizele lui de afect. Dupa ce va invata sa stapaneasca aceasta lupta, va fi un copil mai sigur si mai puternic”.
Te-ar mai putea interesa:
Cele 10 lectii de baza ale unui copil fericit
Moduri de socializare a copilului la 1an, 2 ani, 3 ani – Etape diferite
Ce este atasamentul securizant?
Cum invata copilul politetea?