Dupa primele 5 luni majoritatea bebelusilor isi dubleaza greutatea, ajungand ca la varsta de 1 an sa cantareasca de trei ori mai mult decat greutatea avuta la nastere. Tot acum bebelusul a inceput sa silabiseasca bine si are in repertoriu o sumedenie de sunete care preced vorbirea. Formeaza silabe simple si le pronunta ritmic: da-da, ba-ba, go-go, de-de. Rolul tau este de a-l incuraja sa vorbeasca. Spune-i propozitii simple si inteaba-l diverse lucruri, chiar daca tot tu vei raspunde deocamdata.
Daca bebelusul devine mai agitat, apetitul ii scade, saliveaza mai mult, roade orice, toate acestea ar putea insemna ca va avea loc prima eruptie dentara. Uita-te in gurita lui, ai putea vedea varful albicios al dintelui. Locul unde va aparea un dinte de lapte este inrosit si umflat.
Unii bebelusi sunt de-a dreptul profund deranjati de eruptia dentara, devenind nervosi si iritati, refuzand total mancarea sau facand febra. Altii nu prezinta nimic schimbat, nici inaintea eruptiei dentare, nici dupa.
Pentru diminuarea disconfortului creat de eruperea dintilor exista in farmacii geluri speciale pentru gingii. Impotriva febrei nu trebuie sa folosesti decat antitermice. Chiar daca acestea se elibereaza fara prescriptie medicala, intreaba pediatrul copilului inainte si respecta ce iti recomanda.
Ingrijirea dintilor de lapte trebuie sa inceapa chiar inainte ca ei sa devina vizibili, cu produse speciale, adaptate varstei copilului. Masarea gingiilor va ajuta ca dintii sa iasa mai usor si va mai estompa din simptomele resimtite de bebelus.
Ce stie sa faca bebelusul la 5 luni? Crestere si dezvoltare normala
- Isi tine capul bine, si sta binisor in sezut pentru 1-5 minute, tinand mainile in fata;
- Sta perfect intins in pozitia avion;
- Se rostogoleste;
- Protesteaza cand nu poate ajunge cu mainile acolo unde isi doreste;
- Cunoaste foarte bine persoanele din jurul sau si este posibil sa nu mai fie asa prietenos cu strainii;
- Simte cand esti bine dispusa dar si cand esti nemultumita si suparata;
- Incepe sa spuna diverse vocale sau consoane;
- Analizeaza mai mult ce il inconjoara;
- Duce la gura tot ce ajunge in mana lui.
- Se intoarce dupa orice zgomot si deosebeste sursele acestuia. Zgomotele prea puternice ii pot declansa nemultumirea si plansul.
- Strabismul din primele luni aproape ca a disparut;
Descopera cum se dezvolta bebelusul de 5 luni in fiecare saptamana și cum se dezvolta bebelușul în fiecare săptămână în sectiunea specială PRIMUL AN
In urmatoarele 8 saptamani bebelusul va invata statul in sezut
La inceput bebe va sta cu spatele arcuit si se va sprijini cu mainile in fata. Apoi va sta putin mai drept, dar tot va avea nevoie sa se sprijine in maini. In scurt timp si dupa putin antrenament va reusi sa stea in sezut fara ajutorul bratelor.
Bebelusul a cunoscut lumea pana cum prin vaz, auz, pipait, mirosit. Ducerea obiectelor la gura este un mod de cunoastere. Multe mame ajunga sa fie disperate din aceasta cauza. Tot ce trebuie sa faci este sa-l feresti de obiecte mici cu care s-ar putea ineca si de cele care pot avea pe suprafata lor substante toxice. Ofera-i jucarii de dentitie sub forma de inele, confectionate din materiale nontoxice, frumos colorate.
Cativa copii vor renunta la acest obiceiul de a duce toate la gurita pana la implinirea unui an, dar majoritatea vor pastra acest obicei chiar si pana la doi ani. Cel mai indicat ar fi, in loc sa incercam sa-i dezvatam de acest obicei, sa asteptam sa iasa ei singuri din aceasta perioada, in ritmul lor.
In jurul varstei de 3-5 luni cand are loc un puseu de crestere bebelusii obisnuiesc sa se trezeasca noaptea mai des decat de obicei sau sa manance la fel de mult ca atunci cand erau nou-nascuti. Sunt parinti care incep timpuriu diversificarea, sperand ca bebelusul nu se va mai trezi noaptea.
Daca te gandesti sa incepi diversificarea in luna a-5-a a bebelusului, iata cateva semne care ar putea arata ca bebelusul este pregatit pentru aceasta schimbare:
- Bebelusul poate sta in scaun fara ajutor.
- Poate atinge diferite obiecte cu mainile.
- Isi poate controla muschii capului si ai gatului si isi intoarce capul pentru a refuza hrana.
- Nu mai manifesta reflexul de expulzare. Daca, dupa mai multe incercari, mancarea ii iese imediat din gura, inseamna ca bebelusul nu este pregatit inca.
- Greutatea lui s-a dublat de la nastere sau cantareste peste 6,5 kg.
- Ii este foame dupa ce a mancat portia de lapte sau bea peste 900 ml de lapte pe zi.
- Devine curios cand cineva din aproprierea lui mananca.
Este important sa introduci alimente solide in alimentatia copilului tau pentru a-i satisface nevoia de anumiti nutrienti esentiali precum fierul, zincul, vitamina D, dar si substante de balast (fibre) care au rolul sa regleze functiile tubului digestiv si treptat stimuleaza sugarul sa mestece. Cu toate acestea, nu trebuie sa te grabesti. Varsta la care majoritatea pediatrilor recomanda inceperea diversificarii este cea de 6 luni.
Cand ii servesti prima masa alege momentul potrivit. Daca este ora mesei si el plange dupa san sau dupa biberonul cu lapte mai bine te razgandesti. Propune-ti de la inceput sa faci astfel incat mesele sa fie momente placute. Cand ii dai bebelusului prima lingurita zambeste, el va sti ca totul este bine chiar daca remarca un gust nou.
Iti recomandam sa citesti pe acesta tema:
Diversificare clasica
Diversificare Naturala
Piureuri pentru bebelusi + Retete
Cum arata o alergie alimentara
Dintii de lapte la bebelusi
Plansul bebelusului – Sfaturi
Sfaturi simple de urmat la inceputul diversificarii:
- Alege momentul potrivit cand ii servesti prima masa;
- Diversificarea se face treptat, introducand cate un singur aliment si respectand un interval de cel putin 4 zile intre alimente diferite;
- La inceput se ofera copilului o singura lingurita din alimentul respectiv, urmand ca portia sa creasca constant;
- Alimentele ar trebui servite la inceput sub forma unui piure foarte fin;
- Consistenta mancarii ar trebui sa fie una solida spre lichida;
- Nu se adauga sare sau zahar in mancarea bebelusului;
- Mancarea se serveste la temperatura corpului sau a camerei, si nu rece sau fierbinte;
- Alege alimente care sunt o sursa buna de fier.
- Te ajutam cu multe sfaturi daca alegi autodiversificarea
Uite ce se intampla cu bebelusul tau minunat in luna urmatoare – Bebelusul la 6 luni
Poze cu bebe de 5 luni, imaginile de mai jos (trimise de părinți) sunt cu bebe ALIN