De cate ori nu ai auzit mamele plangandu-se ca puiul ei nu prea mananca sau refuza anumite alimente, unele esentiale pentru crestere ? Chiar daca el creste si se dezvolta normal.
De cele mai multe ori parintii se lovesc de refuzul copilului de a manca dupa varsta de un an. Reducerea cantitatii de mancare dupa aceasta varsta este considerata normala de specialisti deoarece si nevoia de a acumula energie se reduce considerabil dupa primul an de viata. Pe de alta parte variatia fiecarui copil vizavi de cantitatea de alimente de la o perioada la alta este fireasca.
Precum adultii, copii isi reduc portiile sau refuza unele alimente in functie de anumite circumstante trecatoare: imbolnavirea, refacerea dupa un tratament cu medicamente, aparitia dintilor, problemele familiale sau caldura excesiva din anotimpul de vara. Decat sa incerci sa stimulezi pofta de mancare cu suplimente mai bine cauta si inlatura cauzele refuzului.
Motive pentru copil “de a nu manca”:
Importanta prea mare pe care tu o acorzi unui anumit aliment care nu ii place, el aratandu-ti in repetate randuri acest lucru. Nu este nici un capat de tara daca el nu va manca un anumit aliment. Cauta sa-l inlocuiesti cu un altul similar din punct de vedere al calitatilor nutritive. Il poti oferi din nou dupa cateva saptamani in combinatii cu alimentele preferate.
Mediul: caldura, lipsa activitatii fizice, a jocului, intrarea in colectivitate, aparitia unui frate.
In timpul incubatiei unei boli majoritatea copiilor nu au pofta de mancare. Chiar daca pe tine te ingrijoreaza acest lucru are si o parte buna. Sistemul lui digestiv se odihneste si permite sistemului imunitar sa se concentreze mai bine.
In primii ani de viata a copilului tau straduieste-te sa creezi obiceiuri alimentare sanatoase care vor avea o amprenta pozitiva pe termen lung.
Ai putea realiza acest lucru:
- Stabilind in fiecare zi cate 3 mese principale si 2 gustari.
- Evitand sedentarismul. Implica-l zilnic in activitati care-i consuma energia.
- Luand masa cu toti membrii familiei cat se poate de des.
- Servind masa in locul special amenajat din casa voastra pentru masa.
- Oferindu-i copilului la fiecare masa cel putin 3 alimente diferite din care legumele crude reprezinta un fel.
- Tinandu-l departe de portiile uriase de dulciuri.
Citește și despre:
Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz
Copilul se lovește singur – De ce se întâmplă asta și cum îl poți ajuta
Cum învățăm copilul să se îmbrace singur?
Bebe face primii pași? Cum îl protejezi de căderi și lovituri