Primul si cel mai minunat cadou pe care poti sa i-l oferi bebelusului tau este sa-l alaptezi. Sentimentele pe care le vei cunoaste in acesta perioada vor fi unele din cele mai frumoase. Laptele produs de corpul tau este alimentul ideal pentru bebelusul ce l-ai purtat in burtica timp de 9 luni.
Chiar daca vei intampina unele neplaceri incearca sa nu-l privezi prea curand pe bebe de beneficiile alaptarii.
Se spune ca aproprierea dintre mama si bebelus din timpul alaptarii este fundamentul dezvoltarii armonioase. Aceasta apropiere sporeste increderea in viata si intareste sentimentul de a fi iubit, bebelusului.
Ce poate fi mai frumos decat sa-ti linistesti copilul punandu-l la san, prinvindu-i ochii mari si curiosi care iti analizeaza fiecare detaliu si primind cele mai frumoase mangaieri, ale manutelor lui mici atunci cand suge ?
La inceput este posibil sa incerci sentimentul ca alaptatul ia mult timp si iti consuma energia. De indata ce vei stapani tehnica si bebelusul va invata sa prinda bine sfarcul vei descoperi ca alaptatul este placut si relaxant. De la o saptamana la alta, alaptatul ti se va parea mai usor si lipsit de probleme.
Dupa nastere multi bebelusi pusi la sanul mamei apuca sanul imediat si incep sa suga. Daca nasterea a fost prematura sau dificila bebelusul poate sa nu fie pregatit sa suga sau sa nu aibe putere sa suga. Nu te descuraja prea repede.
Iata 10 sfaturi pentru ca alaptarea sa devina mai usoara:
- Pregateste sanii din timpul sarcinii. Acestia trec prin multe schimbari in timpul celor 9 luni de sarcina. Colostrul incepe sa se produca inca din primul trimestru. Deoarece geutatea sanilor va creste cu pana la 450-500 de grame aplica o lotiune hranitoare, speciala pentru sarcina, pentru a mentine pielea supla. O crema puternic hidratanta sau pe baza de vitamina E se poate aplica pe mamelon si areola deoarece se pot usca foarte mult si apoi crapa. Ceaiurile de anason, chimen si fenicul au reputatia ca stimuleaza lactatia si poti incepe sa le bei din timpul sarcinii. Daca sfarcurile nu sunt proeminente maseaza-le si trage usor de ele. Sfarcurile formate ajuta bebelusul sa prinda sanul mai usor.
- Gandeste-te la alaptare si informeaza-te din timpul sarcinii cat mai mult.
- Dupa nastere pune bebelusul la sanul tau cat mai curand pentru a profita de reflexul sau innascut, de a suge. Daca nasti natural poti sa alaptezi imediat ce te simti in stare, de regula la 4-6 ore dupa nastere. Sunt mame care alapteaza si mai devreme de 4 ore. Daca nasti prin operatie cezariana, aceasta implica o refacere de cel putin 24 de ore, timp in care medicamentele administrate vor fi eliminate iar laptele tau va fi numai bun pentru bebelus.
- Profita de timpul cat stai in spital si adreseaza cat mai multe intrebari legate de tehnica alaptatului. Sanul se prinde cu degetul aratator si cel mijlociu, la marginea areolei, iar cu degetul mare se comprima sanul si se impinge in gurita bebelusului.
- Cand incepi sa alaptezi gaseste o pozitie cat mai confortabila.
- Hraneste bebelusul dupa nevoile sale, adica la cerere si nu dupa ceas sau un program. La inceput fii pregatita ca alaptatul sa aiba loc, chiar si din ora in ora. De la o zi la alta pauzele vor deveni mai mari. Majoritatea bebelusilor haniti la san au nevoie sa suga o data la apoximativ 2 ore.
- In timpul mesei asigura-te ca bebelusul a prins bine sfarcul. El tebuie sa stea cu fata catre sanul tau, gura sa fie larg deschisa iar barbia si varful nasului sa atinga sanul.
- Cand alaptezi iti poate fi sete mai des decat in mod normal. Mareste cantitatea de lichide. De cate ori organismul iti transmite senzatia de sete, asculta-l. Chiar in timp ce alaptezi poti avea langa tine si poti bea dintr-un pahar cu apa.
- In timpul unei mese schimba sanul intrerupand suptul cu degetul. Inainte de a-i oferi celalalt san este important ca bebelusul sa-l goleasca pe primul.
- Foloseste-te de arsenalul de ajutoare disponibil in zilele noastre: pompe de san, sutiene speciale, tampoane speciale pentru san, creme anticrapaturi, protectii pentru sfarcuri.
Te-ar mai putea interesa:
Despre Alaptare
Tot ce trebuie sa stii despre colostru
Alaptarea si vitamina D
De ce e bine sa alaptezi ?
Bebelusul primeste suficient lapte ?
Cum se produce laptele matern
Compozitia laptelui de mama
Alimentatia mamei care alapteaza
Cum sa alaptezi cu succes ?
Pozitii de alaptat
Cum sa previi posibilele neplaceri cand alaptezi ?
De ce e bine sa alaptezi?
Cum trecem fara panica peste puseele de crestere?
Alaptarea dupa reintoarcerea la viata profesionala
Intarcarea naturala – un proces natura desi lent
Proba cantarului – unul din dusmanii alaptarii