Conform unui studiu realizat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si UNICEF au iesit la iveala date ingrijoratoare: in Romania procentul de hranire exclusiv cu lapte matern este de 12,6%, una dintre cele mai scazute rate din Europa. Pentru a face o comparatie imaginati-va ca urmatoarea tara este Irlanda cu o rata de 53%. In tarile nordice rata alaptarii ajunge la 89-94%! Sa vedem care sunt principalele motive pentru care mamele din Romania renunta mult prea usor la cea mai naturala metoda de hranire a bebelusului, cea cu lapte matern:
- start gresit chiar din maternitate
- informatiile eronate ale celor din jur
- presiunea familiei
- promovarea agresiva a laptelui praf
- egoismul mamei combinat cu lipsa de informare.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 6 REPLICI de care NU are nevoie o mamă la început de drum în ALĂPTARE
Rata scazuta a alaptarii in Romania datorita unui start gresit din maternitate
Un start gresit in alaptare poate “faulta” intregul demers astfel incat se poate ajunge la esec. Din pacate rolul principal in acest sens ii revine sistemului medical din Romania, cel care ar trebui sa incurajeze mamele sa alapteze insa experientele traite de mame in maternitati, relatarile lor, arata ca de cele mai multe ori tocmai cadrele medicale saboteaza alaptarea.
CITEȘTE ȘI: Alăptarea poate fi GREA! Ce trebuie să știe mamele pentru a putea trece peste perioadele dificile
Vulnerabila dupa actul nasterii, increzatoare in informatiile primite, proaspata mamica nu realizeaza ca este pe cale sa rateze alaptarea din cauza carentelor sistemului medical. In tara noastra draga exista prea putine sectii de maternitate care sa sustina cu adevarat alaptarea si sa practice rooming-in-ul. In practica, mamei nu i se faciliteaza initierea alaptarii in primele ore de la nastere, nu i se permite sa tina copilul tot timpul langa ea, i se impune sa alapteze la program, nu la cerere, copilul este indopat cu glucoza si lapte praf.
Asistentele medicale si chiar doctorii propaga in randul mamelor mituri precum:”nu ai lapte, nu se satura copilul, ai sanii prea mici sa alaptezi, plange copilul de foame, trebuie supliment, s-a nascut cu o greutate prea mare sa se sature doar cu laptele tau”.
Debutul alaptarii dupa nastere – Ce poate face o proaspata mama pentru a avea un start bun in alaptare?
In primul rand sa se informeze temeinic din surse corecte care tin cont de recomandarile OMS, caci doar o mama informata poate sa contracareze toate neajunsurile care se intampla in maternitati.
Interesati-va de la cunostintele care au nascut anterior care sunt practicile in ceea ce priveste alaptarea in spitalele din orasul vostru, alegeti unul cu adevarat pro-alaptare chiar daca asta inseamna sa nasteti intr-un oras apropiat, nu in cel in care locuiti daca acesta nu va ofera optiuni.
Interesati-va daca spitalul accepta un “plan de nastere” care ar trebui sa fie dreptul vostru, ca paciente. Daca da, prezentati-l cadrelor medicale in format scris si dati-le sa-l semneze. Treceti in planul de nastere dorinta de a primi copilul la piept imediat dupa nastere, de a nu i se da lapte praf, de a fi lasat impreuna cu voi.
CITEȘTE ȘI: Cum am reușit să-mi alăptez bebelușul după cezariană. Pompa de sân a fost salvarea mea!
Tineti cont ca oricat de buni ar fi doctorii in domeniul lor, majoritatea nu au informatii pertinente si de actualitate in ceea ce priveste alaptarea, deoarece acesta a fost un capitol abordat doar in treacat si superficial in anii facultatii! Luati mai bine legatura cu o consultanta in alaptare sau cu o moasa instruita in acest sens care sa va ajute la inceputul alaptarii.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Motiv des pentru care mamele renunta la alaptare >> Informatiile eronate si presiunile celor din jur, in special ale familiei
Din pacate nici odata ajunse acasa multe proaspete mamici nu pot continua alaptarea cu succes deoarece sunt “preluate” si “prelucrate” de un alai intreg de neamuri si vecine care “stiu mai bine”. Datorita neincrederii in sine si a convingerii ca cele din jur au mai multa experienta si deci dreptate, multe femei ajung sa creada tot bombardamentul de informatii depasite si incorecte: ca bebelusul trebuie neaparat sa bea ceai, ca nu e bine sa fie hranit mai des de 3 ore, ca pauzele prea scurte intre alaptari “strica” stomacul bebelusului, ca mama are lapte “apa chioara” sau “prea gras”, ca “nu mai are lapte”, ca laptele se strica daca mama se expune la soare, face febra sau face febra musculara …
Ce poate mama face intr-o asemenea imprejurare:
- Sa-si intre in rolul de mama pe deplin si sa nu mai permita tuturor intromisiunea in viata ei, de parca ar fi neajutorata si ar depinde de sfaturile lor. Trebuie sa-si asume raspunderea pentru deciziile luate si sa ia aceste decizii in cunostinta de cauza, nu sub presiune.
- Sa intre in grupuri de suport, de sprijin pentru alaptare, de unde sa primeasca ajutor de la consultante in alaptare sau de la mame cu experienta si informatii actualizate, in rand cu ultimele descoperiri din lumea medicala, nu de pe vremea mamelor care se intorceau la serviciu la 3 luni lasand copilul la cresa din lipsa alternativelor.
Alt motiv pentru care mamele renunta la alaptare >> Promovarea agresiva a formulelor de lapte
Inca din maternitate mamelor li se prezinta “beneficiile” laptelui praf, li se face reclama pentru o anumita marca sau alta, li se ofera chiar mostre gratuite. Formula, in loc sa fie prezentata ca alternativa ultima in cazul unor reale probleme de sanatate care nu permit alaptarea (retineti, doar aproximativ 1% dintre femei NU au capacitatea reala, fiziologica de a alapta!) este prezentata ca o “minune” extraordinara, care scuteste mama “de batai de cap”, hraneste mai bine bebelusul fiind “imbogatita cu tot felul de vitamine, acizi grasi, probiotice si prebiotice”. Unele femei ajung chiar sa creada in superioritatea laptelui praf, considerand ca ele au lapte “prea putin, prea slab, deficitar” . Dar la asemenea concluzii poate duce lipsa de informare!
CITEȘTE ȘI: Cum alegi cel mai bun lapte praf atunci când alăptarea nu este posibilă
Ce puteti sa faceti daca sunteti indemnata de toata lumea sa dati lapte praf bebelusului?
- Informati-va asupra beneficiilor imense ale laptelui matern si nu uitati ca laptele praf este doar o copie, o copie neputand fi niciodata mai reusita decat originalul!
- Nu uitati ca oricat s-ar stradui expertii sa compuna cea mai buna formula, nu-i vor putea adauga niciodata anticorpi, acestia putand fi transmisi doar prin laptele matern, pe masura ce organismul mamei il produce.
- Luati in calcul aspectele practice prin care alimentatia artificiala este inferioara celei naturale: o cheltuiala semnificativa in plus, preocupare cu sterilizarea tetinelor si biberoanelor.
Motiv pentru care mamele renunta la alaptare – O combinatie de egoism si lipsa de informare
Oricat ar suna de dur, egoismul mamei poate duce la renuntarea alaptarii. Pe langa mamele care si-ar dori sa alapteze dar nu reusesc, neavand informatiile si sprijinul necesar, exista si o categorie de mame care resping alaptarea din motive subiective.
Alaptarea presupune a fi intotdeauna la dispozitia copilului, presupune nopti cu multe treziri, imposibilitatea de a lipsi prea mult de acasa fara copil. Nu toate mamele ar putea sa stea la dispozitia copilului fara resentimente sau eforturi prea mari, asa ca unele dintre ele aleg sa renunte. Este intr-adevar dreptul lor la alegere, desi ar trebui sa fie dreptul copilului de a primi alimentul ideal pentru el cel putin in primele 6 luni. Alte mame nu sunt neaparat egocentriste cat lipsite de informare si cred ca alaptarea presupune sacrificii mari, ca restrangerea extraordinara a gamei de alimente “premise”, imposibilitatea de a alapta in public deoarece e un act “indecent” …
CITEȘTE ȘI: Mama și soacra au spus să-l înțărc de când avea 1 an. A făcut destulă imunitate, nu e mâncăcios fiindcă e alăptat și ce bine va mânca cu ele dacă va fi înțărcat
Inainte de a renunta la alaptarea bebelusului
Informati-va temeinic inainte sa decideti renuntarea la alaptare pentru a vedea de ce il privati pe copil dar si pe voi, alaptarea avand beneficii si asupra sanatatii mamei. Nimeni nu cere unei femei care a devenit mama sa renunte total la viata ei de dinainte, la preocuparile sale, dar a le pune cateva luni in “stand-by” sau a incerca sa impace si statutul de mama si celelalte laturi ale personalitatii merita pe termen lung.
CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre alăptarea copiilor mai mari de 1 an