Descopera secretele unei alaptari de succes, indiferent de cum ai nascut. Laptele matern este cel mai pretios cadou dar pe care i-l poti face bebelusului tau. Fii pregatita, caci e datoria ta de mamica sa te informezi!
Exista si numeroase mituri legate de succesul alaptarii, mituri care le descurajeaza pe mamici in legatura cu sansele lor de a alapta. Descopera cateva secrete care iti garanteaza succesul alaptarii! Conform convingerilor tuturor binevoitorilor care te inconjoara, alaptarea pare a fi o minune, dar cu sanse minime de reusita. Nimic mai fals!
Mituri legate de alaptare
Iata pe scurt cateva dintre cele mai frecvente mituri legate de alaptare:
- Femeile care nasc prin cezariana nu au lapte destul.
- In primele zile copilul nu se satura la san.
- Daca ai sanii prea mici nu poti alapta.
- Daca ai sfarcurile ombilicate (sau oricum altcumva) nu poti alapta.
Care sunt conceptiile cele mai negative pentru procesul de alaptare?
Exista si „reguli” pe care proaspetele mamici sunt ispitite sa le respecte, si care nu fac decat sa ingreuneze alaptarea:
Dupa nastere mamica trebuie lasata sa se odihneasca. Mamica se va odihni de minune alaturi de puiul ei, ca toate mamiferele din lume si ca alte milioane de mamici din lumea intreaga
Nou-nascutul trebuie hranit din 3 in 3 ore. De fapt, nou-nascutul are nevoie de contact direct cu mamica lui non stop, si de alaptare la cerere.
Nou-nascutul trebuie sa primeasca supliment de lapte praf pana la instalarea lactatiei. De fapt, stomacul nou-nascutului este atat de mic incat colostrul supt la cerere in primele zile de viata ii este absolut suficient.
Alaptarea cu succes a bebelusului dupa nastere
Si pentru ca acum stim care sunt cele mai daunatoare idei care interfereaza cu procesul de alaptare, sa vedem si cateva dintre ingredientele succesului!
Lauza nu este bolnava. Este adevarat ca dupa nasterea prin cezariana, mamica are nevoie de o atentie sporita din partea personalului medical, insa este gresit sa ne gandim ca ea este incapabila sa isi alapteze copilul.
Separarea nou-nascutului de mama pentru mai mult de cateva minute este absolut daunatoare si din ce in ce mai multe maternitati si-au schimbat politica si le ajuta pe mamicile care au nascut prin cezariana sa alapteze inca din prima ora dupa nastere, si sa o faca si dupa aceea, pana in momentul in care lauza este capabila sa se ridice si sa se deplaseze singura.
Bebelusul se alapteaza la cerere. Asta inseamna ca daca doreste sa stea la san ore in sir, este bine sa fie lasat sa faca asta. Alaptarea la cerere stimuleaza instalarea lactatiei, previne depresia post-natala si are numeroase alte beneficii.
CITEȘTE ȘI: Ce înseamnă să alăptezi exclusiv?
Evita ca bebelusul sa primeasca orice altceva in afara de lapte matern. Laptele praf si glucoza inca sunt des intalnite in maternitatile din Romania, dar este dreptul mamicilor sa ceara ca nou-nascutii lor sa fie alaptati exclusiv inca din prima zi de viata. Diabetul gestational este singura situatie in care poate fi necesar ca nou-nascutul sa primeasca altceva decat lapte matern!
Pastreaza mereu o atitudine pozitiva. Bebelusul este influentat de fiecare emotie pe care o traiesti tu, mamica lui, asadar o atitudine relaxata si pozitiva este esentiala. Toate femeile pot sa alapteze. Procentul celor care din motive medicale nu pot face asta este mai mic de 2%, si cu siguranta ai sti dinainte de nastere daca faci parte din acest procent!
Daca este posibil, evita despartirea de bebelus pe timpul noptii. Alaptarea noaptea este extrem de importanta deoarece noaptea creste secretia de oxitocina si de prolactina. Multe maternitati le ofera mamicilor „serviciul” de a le „lasa sa se odihneasca” noaptea. Refuza! Corpul tau este acum reglat hormonal sa aiba grija de nou-nascut, vei face fata cu brio!
CITEȘTE ȘI: Locul unde doarme bebelușul influențează succesul alăptării
Evita dependenta de cadre medicale, bunici, matuse sau alte persoane, cand vine vorba de ingrijirea copilului. Le poti cere ajutorul, le poti cere sa iti arate una sau alta, dar te asiguram ca esti perfect capabila sa iti ingrijesti singura bebelusul! Daca familia se ofera sa te ajute, deleaga sarcinile casnice, dar pastreaza ingrijirea bebelusului pentru tine si pentru tati. Legatura care se creeaza astfel intre voi este unica si de neinlocuit!
Tu cum te-ai pregatit pentru alaptare? Ti-au fost de folos aceste informatii?