Importanta acizilor grasi omega-3 este recunoscuta. Cercetarile moderne au demonstrat insa ca joaca un rol esential in sarcina si alaptare. Cu siguranta iti doresti ca sistemul nervos al bebelusului tau sa se dezvolte la capacitatea sa maxima! Dar ce anume trebuie sa mananci in sarcina pentru aceste beneficii?
De acizii grasi omega-3 ai auzit cu siguranta. Stii ca joaca un rol esential in sanatatea ta, avand multiple beneficii. Stiai insa care este rolul lor in sarcina? Descopera alaturi de noi de ce ai nevoie de acizi grasi omega-3 in sarcina, unde ii gasesti si care este doza zilnica necesara!
Cercetarile efectuate in prezent sunt menite sa dezvolte informatiile pe care le avem asupra nevoilor nutritionale ale femeilor insarcinate. Importanta acizilor grasi omega-3 pentru dezvoltarea unui bebelus sanatos este una dintre cele mai recente descoperiri ale stiintei.
Ce sunt acizii grasi omega-3?
Acizii grasi omega-3 sunt o familie de acizi grasi polinesaturati esentiali pentru sanatate. Din pacate, corpul uman nu este capabil sa ii sintetizeze, de aceea ei trebuie obtinuti din alte surse: alimentatie sau suplimente nutritive. Cei mai importanti acizi grasi omega-3 sunt acidul eicosapentanoic si acidul docosahexanoic (EPA si DHA), fiecare avand beneficiile sale.
EPA sustine functia cardiaca, sistemul imunitar si este implicat in raspunsul imunitar. DHA este implicat in sanatatea creierului, a ochilor si a sistemului nervos central, de aceea este extrem de important pentru gravide si pentru femeile care alapteaza.
De ce este atat de important un aport adecvat de acizi grasi omega-3?
Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este esential pentru producerea unor hormoni denumiti prostaglandine. Prostaglandinele contribuie la reglarea multor functii fiziologice majore, inclusiv a presiunii sangvine, procesului de coagulare, transmiterea influxului nervos, raspunsul alergic si inflamator, functia rinichilor si a aparatului digestiv si chiar sinteza altor hormoni.
In functie de acizii grasi care predomina in alimentatia ta, unele prostaglandine pot fi sintetizate in cantitati mari, in timp ce altele nu se produc deloc, iar acest dezechilibru are consecinte nefaste asupra sanatatii. Pe de alta parte, studiile medicale de ultima ora au demonstrat ca o dieta bogata in acizi grasi omega-3 previne si trateaza unele boli psihice, cancerul, bolile inflamatorii intestinale si boli autoimune cum sunt lupusul si artrita reumatoida.
Acizii grasi omega-3 si sarcina
Acizii grasi omega-3 sunt implicati in dezvoltarea neurologica si a vazului la bebelusi, in perioada vietii intrauterine. Dupa nastere, acizii grasi omega-3 sunt importanti pentru secretia lactata. Administrarea de suplimente de acizi grasi omega-3 femeilor insarcinate si celor care alapteaza are un efect pozitiv asupra dezvoltarii cognitive a bebelusului si scade riscul de alergii in primul an de viata.
Dar acizii grasi omega-3 au un efect pozitiv inclusiv asupra sarcinii, prevenind nasterea prematura, reducand riscul de preeclampsie si crescand greutatea bebelusului la nastere. Pe de alta parte, un deficit de acizi grasi omega-3 creste riscul de depresie post-partum.
Alte studii efectuate pe bebelusi si copii de pana la 3 ani arata ca acei copii care sunt alaptati de mame care primesc cantitatea necesara de acizi grasi omega-3 in alimentatie, si apoi cei care au un aport nutritiv adecvat varstei de acizi frasi omega-3 obtin scoruri superioare din punctul de vedere al dezvoltarii cognitive.
Care sunt sursele alimentare bogate in acizi grasi omega-3?
Cele mai bogate surse de EPA si DHA sunt pestii de apa rece: somonul, tonul, sardinele, ansoa si heringul, toate speciile de pastrav. Insa deoarece de multe ori acesti pesti au un continut ridicat de mercur, gravidele ezita sa consume frecvent. Pestele de crescatorie are cantitati mai mici de mercur, insa contin dioxina si bisfenoli policlorurati, care se asociaza cu un risccrescut de cancer si de anomalii congenitale.
Prin urmare, se recomanda folosirea in dieta a uleiului de peste purificat, care ofera un supliment important de acizi grasi omega-3, fara riscurile asociate consumului de mercur. O alta sursa bogata in acizi grasi omega-3 sunt suplimentele derivate din alge.
Care este necesarul zilnic de acizi grasi omega-3?
Conform recomandarilor nutritionistilor, necesarul zilnic de acizi grasi omega-3 pentru adultul sanatos este de 500mg. In cazul femeilor insarcinate si a celor care alapteaza, necesarul zilnic creste cu aproximativ 300mg.
Alimentatia ta este suficient de bogata in peste? Ce suplimente nutritive consumi? Contin ele si omega 3?