Secretele stimularii lactatiei imediat dupa nastere
Invata cum sa maximizezi productia laptelui matern pentru un inceput fructuos al alaptarii. Orice mama isi doreste un inceput fructuos al alaptarii si se intreaba cum ar trebui sa stimuleze lactatia imediat dupa nastere. Acest lucru nu vine intotdeauna usor si de la sine, din pacate, deoarece intervin multi factori in ecuatie, unul dintre ei fiind si tipul nasterii.
In mod ideal, dupa o nastere naturala, lipsita de interventii medicamentoase si de proceduri care sa intarzie intalnirea dintre mama si nou-nascut, alaptarea ar incepe fara probleme corpul mamei primind semnale ca este necesara secretarea colostrului, declansarea lactatiei. Insa lucrurile decurg de multe ori altfel de aceea o femeie insarcinata ar trebui sa ia in calcul toate variantele pentru a sti cum sa procedeze in functie de situatie.
Stimularea lactatiei imediat dupa nasterea naturala
In cazul nasterii naturale fara probleme sau complicatii, nou-nascutul ar trebui sa vina imediat in contact cu mama, stiute fiind beneficiile “orei magice”. Cu cat copilul este pus mai repede la san cu atat declansarea lactatiei se va face mai repede si mai usor, prin supt sanii fiind cel mai bine stimulati sa produca, mai degraba decat cu pompa, fie ea manuala fie electrica.
Alaptarea la cerere si nu la program este foarte importanta si e bine ca proaspata mama sa stie asta pentru “a lupta” cu politica din multe spitale care promoveaza alaptarea la program, din motive care desigur ca nu au legatura cu binele mamei si al copilului.
Evident ca ceaiurile galactofore sau alte suplimente ce sporesc productia lactata sunt binevenite (desi nu neaparat necesare) si pot fi de ajutor dar trebuie avut in vedere ca ele sunt luate degeaba daca nu se indeplineste conditia apropierii mama-copil.
Toate ceaiurile si suplimentele au efect daca bebelusul este pus la san, cu atentie , sa fie atasat corect si sa poata suge eficient. Contactul piele pe piele este de asemenea de mare ajutor in pornirea si stimularea lactatiei de aceea este bine ca in primele zile si chiar saptamani/luni sa petreceti mult timp cu bebelusul pe piept, in brate, in contact direct cu pielea mamei.
CITEȘTE ȘI: Alimentația mamei care alăptează
Stimularea lactatiei imediat dupa nasterea prin cezariana
In cazul cezarienei startul in alaptare poate fi ingreunat dar asta nu inseamna ca alaptarea va fi sortita esecului!
Inceputul alaptarii depinde si de tipul cezarienei, in cazul celei “la cald”(dupa inceperea contractiilor) corpul primind semnale ca venirea pe lume a copilului este iminenta si deci fiind pregatit si in privinta alaptarii. In cazul cezarienei “la rece”, numita si programata, corpul mamei nu secreta hormonii indispensabili in alaptare si anume oxitocina si prolactina si alaptarea va parea mai dificila in aceste conditii.
Mama insa trebuie sa stie ca e bine sa intre in contact cu copilul cat mai repede, desi in cazul unei anestezii generale momentul primei intalniri este amanat mai mult. Totusi chiar daca impresia este de “lipsa a laptelui”, chiar daca pare ca lactatia se lasa cu greu instalata, tot este bine sa fie pus copilul la san, chiar si suptul in gol fiind benefic pentru declansarea lactatiei. Contactul piele pe piele este, desigur, benefic si in aceasta situatie si va contribui la stimularea lactatiei.
CITEȘTE ȘI: Contactul piele-pe-piele după naștere și importanța sa
Stimularea lactatiei imediat dupa nasterea prematura
In cazul nasterii premature demersul alaptarii este cel mai dificil si tocmai in aceste cazuri laptele matern este vital pentru copil de aceea este foarte important ca mama sa nu renunte la ideea alaptarii, chiar daca socul nasterii cu mult inainte de termen este mare si o poate debusola total.
Natura intervine pentru a ajuta bebelusii nascuti prematur facand ca laptele femeii care naşte inainte de termen sa fie mult mai bogat in proteine si lipide decât cel al femeilor care nasc la termen si sa isi menţina compoziţia caracteristică colostrului 1 lună de zile după naştere, pentru că prematurul are nevoie de un regim hiperproteic pentru creştere.
De aceea nu este o idee buna sa se renunte din start la ideea de alaptare doar fiindca nou-nascutul pare prea mic pentru a putea fi in stare sa beneficieze de laptele matern. Dar este clar ca o nastere inainte de 35-36 de saptamani va pune unele probleme in ceea ce priveste alaptarea, mai ales cand nou-nascutul este mult prea mic pentru a avea putere sa stea la san si deci sa stimuleze lactatia.
Este insa extrem de important ca bebelusului sa i se administreze lapte matern indiferent prin ce metoda: gavaj, lingurita, seringa, biberon.
CITEȘTE ȘI: Alimentația bebeluşului prematur | Laptele matern îşi modifică compoziţia special pentru bebe
Pentru a avea ce sa mulga mama trebuie sa aiba o stare fizica si psihica propice, lucru foarte greu intr-o asemenea situatie neprevazuta si traumatizanta insa e bine sa nu se uite ca psihicul poate face minuni deci o stare spirituala pozitiva este de mare ajutor. Pe cat este posibil intr-o asemenea situatie mama trebuie sa stea in prezenta nou-nascutului si aiba contact fizic cu el.
Se stie de mult ca stilul “kangoroo” (tinerea la pieptul gol a nou-nascutului) face miracole in cazul prematurilor si poate ca incet-incet lucrurile se vor schimba si la noi. In prezenta bebelusului mama este relaxata si secreta endorfine care la randul lor vor produce oxitocina responsabila cu declansarea lactatiei.
In afara de acest contact, in cazul prematurilor este absolut necesara si stimularea mecanica a sanilor, cu o pompa de preferinta electrica, pompa ce trebuie sa intre in functiune la intervale regulate atat ziua cat si noaptea, cand secretia de prolactina este mai mare.
Prin urmare stimularea secretiei lactate sta in puterea noastra si este bine sa stim cum sa facem acest lucru iar in caz ca intampinam probleme sau nu stim sa punem unele sfaturi in aplicare este bine sa apelam la un consultant in alaptare si sa nu renuntam caci intr-un final productia lactata va aparea si se va mentine in functie de nevoile bebelusului.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE