Perna de alaptare este un accesoriu controversat, considerat deosebit de util de catre unele mame si inutil de catre altele. Iata ce trebuie sa stii pe aceasta tema. Daca ar fi sa definim elementele necesare alaptarii nu ar fi deloc complicat: sunt necesare glandele mamare si sugarul care sa se conecteze la ele. Practic nu am avea nevoie de mai multe lucruri decat au nevoie restul mamiferelor. Dar fiindca modernitatea ne-a indepartat putin de natura noastra nu e de mirare ca marketingul speculeaza acest lucru si ne prezinta o serie de “accesorii” presupuse indispensabile: pompe de alaptat, protectii de mamelon, creme anti-ragade, perne de alaptare.
In ceea ce priveste pernele de alaptare multe mame care le-au folosit le-au apreciat ca fiind foarte utile, alte mame care nu le-au folosit nici nu le-au simtit lipsa si in general parerile sunt impartite pe aceasta tema. Sa vedem mai pe larg aceste pareri pentru a ne extrage propria concluzie:
Pernele de alaptare nu sunt indispensabile insa pot fi de ajutor mai ales in anumite cazuri: in cazul mamelor de gemeni, in primele zile/saptamani, in cazul mamelor care au nascut prin cezariana. Insa sunt destule pozitii confortabile de alaptare care nu implica necesitatea unei perne speciale, se poate folosi o perna obisnuita sau mai bine deloc. Unele mame folosesc pernele nu pentru a pozitiona copilul pe ele ci pentru a se sprijini cu spatele pe ele, caz in care o perna obisnuita e la fel de utila.
In anumite situatii pernele de alaptare pot interveni nefavorabil in alaptare. Una dintre probleme ar putea fi ca datorita pernei de alaptare bebelusul este pozitionat prea sus la san iar o pozitionare optima presupune ca gura sugarului sa fie la acelasi nivel cu mamelonul, nici mai sus nici mai jos.
Daca aveti o astfel de perna si o considerati de ajutor, pastrati-o, nu aveti de ce sa renuntati la ea. Daca insa nu aveti dar alaptarea decurge bine nu aveti motiv sa alergati sa va achizitionati una doar fiindca este “la moda”. Oricum pe masura ce creste copilul perna este tot mai inutila, bebelusul devine tot mai mobil, isi impune el pozitiile favorite de alaptare, prefer sa stea direct in bratele mamei decat pe o perna care devine prea mica pentru el. Prin urmare perna este de ajutor mai degraba in primele saptamani cand bebelusul este mai imobil si cand mama nu are inca suficienta dexteritate, datorita insuficientei experiente, sa manevreze bebelusul si sa-l puna la san cum trebuie.
In cazul tau perna de alaptare a fost un accesoriu util?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE