“Furia laptelui” este o stare neplacuta ce poate surveni in alaptare dar care poate fi depasita cu usurinta. Iata in ce mod!
“Furia laptelui” este o denumire mai populara pentru un cumul de probleme neplacute ce pot aparea in special la inceputul alaptarii si anume o angorjare a sanilor insotita frecvent de inrosire a sanului, uneori febra. Se spune ca furia laptelui apare datorita retinerii laptelui in sani dar cercetarile medicale mai recente spun ca este datorata in principal puternicii vascularizari a sanilor imediat dupa nastere, de aceea survine de obicei in a doua sau a treia zi de la nastere. Cand inflamarea initiala a sanilor se agraveaza, sanii devin “pietrificati”, apare o angorjare puternica insotita de durere astfel incat bebelusul nu mai reuseste sa prinda sanul si sa suga in mod eficient. De aceea ar fi ideal sa prevenim furia laptelui inainte sa apuce sa se instaleze intr-o forma accentuata.
Cum se poate preveni furia laptelui?
Exista cateva principii de baza si usor de aplicat care previn angorjarea sanilor si blocarea canalelor galactofore si anume:
- Alaptarea la cerere, in nici un caz la program, atat de frecvent pe cat doreste nou-nascutul
- Evitarea suzetei si a biberoanelor
- Practicarea unei pozitii adecvate de alaptare.
Cum sa treceti usor peste furia laptelui daca aceasta totusi s-a instalat?
Pentru detensionarea sanilor este ideal ca bebelusul sa suga, dar cum spuneam anterior, cand angorjarea sanului este puternica acesta nu mai reuseste sa se ataseze la san. Prin urmare este important sa inlesnim copilului atasarea la san prin drenaj limfatic. Drenajul limfatic se realizeaza unind degetele ca in imaginea de mai jos și inconjurand sanul astfel:
Tot pentru detensionare se poate apela la muls, dar doar in situatii exceptionale cand copilul refuza sa suga, suge ineficient sau daca a fost necesara separarea mamei de bebelus pentru o perioada. Nu este necesar mulsul pana la golirea sanului ci doar pana la detensionare. Puteti folosi foi de varza, stiindu-se ca ele au efect anti-inflamator. Zdrobiti nervurile foilor de varza, aplicati-le pe san, putand lua o bustiera sau un sutien peste ele. Varza contine anumite substante care reduc caldura in exces si inflamarea tesuturilor, astfel incat dupa aplicarea acestui tratament sanii vor fi mai putin durerosi. Se poate face apel la medicamente anti-inflamatoare dar sub indrumarea medicului si doar in caz ca durerea este foarte puternica si febra mare. Poti lua si lecitina de 1200 gr de cate 3-4 ori pe zi timp de 2-3 zile.
Ce sa NU faci in caz de furia laptelui?
Desi “intelepciunea populara” poate sa recomande asa ceva, nu este recomandat sa puneti in practica:
- Sa pui comprese calde pe san inainte de alaptare, deoarece caldura dilata vasele de sange, accelereaza circulatia sangelui si deci situatia se va agrava.
- Sa pui comprese reci pe sani intre alaptari deoarece in acest fel canalele de lapte se vor contracta si laptele nu va mai curge cu usurinta si mai mult decat atat poate aparea vasospasmul.
In concluzie daca aplici tehnicile si tratamentele enumerate furia laptelui va trece in cateva zile, durata ei medie fiind de 3 zile. Insa daca febra persista sau simptomele se agraveaza dupa 3 zile este bine sa se apeleze la specialisti pentru a evita mastita sau alte complicatii.