Cand vine vorba de alaptare se vehiculeaza variantele “la cerere” sau “la program”. Alaptarea la cerere inseamna a alapta copilul atunci cand isi doreste si cat timp isi doreste, fara priviri ingrijorate aruncate la ceas, fara program. Alaptarea la cerere este sustinuta de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, UNICEF, La Leche League, Academia de Pediatrie a S.U.A si ce este mai important este ca e sustinuta si ceruta cu insistenta de catre cel care are cel mai important cuvant in alaptare, specialistul nr. 1 in alaptare si anume sugarul insusi.
Ce este alaptarea la cerere?
Alaptarea la cerere inseamna a alapta copilul atunci cand isi doreste si cat timp isi doreste, fara priviri ingrijorate aruncate la ceas, fara program. Din nefericire mai este vehiculata inca, uneori chiar si de catre unele cadre cu pregatire medicala, ideea ca bebelusul trebuie hranit la intervale fixe, regulate, aceasta varianta purtand numele de alaptare la program. Vom vedea insa ca aceasta nu este in concordanta cu nevoile copilului. Din fericire tot mai multe mame isi urmeaza instinctul matern si ratiunea care le spune ca bebelusul trebuie sa manance cand ii este foame, nu cand cred altii ca ar trebui sa i se faca foame.
CITEȘTE ȘI: Cei mai întâlniți 3 factori ce pot să-ți scadă producția de lapte matern
Care sunt beneficiile si argumentele alaptarii la cerere?
- Intarirea atasamentului si a sentimentului de securitate al copilului, care are acces la sanul mamei de cate ori ii este foame, sete, are nevoie de alinare, are un disconfort;
- Reglarea productiei de lapte matern in functie de nevoia exacta a copilului;
- Scade atat stresul mamei cat si al bebelusului;
- Reduce problemele digestive ale bebelusului
- Stomacul nou-nascutului este minuscul iar laptele matern se digera rapid, deci mesele frecvente sunt o necesitate pentru bebelus, o pauza impusa de 3-4 ore intre mese nefacand decat sa-l infometeze;
- Bebelusii sunt indivizi unici prin urmare nu pot “functiona” dupa un orar universal; unii prefer mese scurte si frecvente, altii sug mai rar dar stau mai mult la san; mama poate veni in intampinarea nevoilor copilului doar prin alaptarea la cerere;
- Studiile au aratat ca cu cat timpul dintre alaptari este mai mare cu atat continutul in grasimi al laptelui scade deci cu cat copilul suge mai des cu atat va avea parte de un lapte mai hranitor.
- Alaptarea la cerere este un inhibitor al ovulatiei (fiind chiar o metoda contraceptiva in primele 4-6 luni cu conditia ca intervalul dintre alaptari sa nu depaseasca 2-3 ore nici ziua nici noaptea iar copilul sa fie alaptat exclusiv, fara apa, ceai).
CITEȘTE ȘI: Alaptare la cerere
De ce aleg unele mame alaptarea la program pentru copilul lor?
Motivele pot fi diverse. Traim intr-o societate bazata pe rutina, suntem mereu prinsi in stresul unui program, al unui orar rigid incat asa ne-am obisnuit si credem ca asa ar fi bine si pentru copilul nostru, sa se adapteze unui program impus din exterior de mic. Alte mame sunt foarte nesigure pe ele si nu au incredere ca interpreteaza corect semnalele transmise de bebelus, se tem sa nu-i hraneasca prea des sau prea rar iar stabilirea unui program le da o siguranta, le face sa creada raspund corect nevoilor copilului, asa cum inca mai scrie in unele carti de puericultura.
Alteori cei din jur, fie ca e vorba de medici, soacre, vecine conving mama nesigura pe ea ca hranind copilul dupa un program acesta va dormi mai bine, va avea un orar previzibil de dormit, mancat, va fi mai disciplinat si mai riguros cand va creste. Alteori programul mamei intra in contradictie de la inceput cu cel al copilului, mama intorcandu-se foarte repede la serviciu si lasand pe altcineva sa se ocupe de hranirea copilului, la program, pentru ca asa sunt in general instructiunile pentru folosirea laptelui praf.
CITEȘTE ȘI: Apă, ceai sau doar lapte matern când e vară și cald?
De ce sa respingem alaptarea la program in favoarea alaptarii la cerere?
Hranirea copilului dupa ceas si nu dupa nevoia lui biologica duce la dezavantaje atat pentru copil cat si pentru mama: nehranit atunci cand ii este foame copilul va avea probleme cu cresterea in greutate iar mama cu angorjarea sanilor si intr-un final cu periclitarea productiei de lapte, pana la disparitie. Deoarece unui nou-nascut i se face foame intr-un interval mult mai redus decat 3-4 ore, el va plange, va fi agitat, se va simti frustrat, neglijat, riscandu-se astfel compromiterea unei dezvoltari psihice si fizice armonioase a copilului si ajungandu-se chiar la deteriorarea relatiei parinte-copil.
Atunci insa cand se raspunde nevoii copilului el se va dezvolta armonios, va fi un bebelus vesel si sanatos care stie ca parintele este aproape de el si este gata sa-i indeplineasca nevoile fara ca pentru acest lucru sa fie nevoie sa planga minute sau ore in sir astfel incat va capata incredere in el si in lume.
De ce sa producem cu buna-stiinta frustrare si nemultumire copilului nostru cand instinctul si ratiunea ne spun ambele ca e atat de simplu, de firesc si de uman sa-l linistim, oferindu-i bratele noastre sau sanul, venind in intampinarea nevoilor sale fara sa ne cramponam de program? Dragostea, intelegerea, compasiunea- acestea nu au nevoie de orar si ar trebui sa le oferim tot timpul, ori de cate ori ni se cer.
CITEȘTE ȘI: Crezi că nu ai suficient lapte? | Cum ia bebe alăptat în greutate
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.