Se stie ca, traditional, Mos Nicolae le aduce copiilor obraznici o nuielusa. Si cine a vazut copil cuminte? Insa care este impactul ideii unui batran care lasa nuieluse asupra mintii unui copil mic?
Mos Nicolae este de fapt Sfantul Nicolae, cunoscut pentru dragostea si ajutorul pe care le-a oferit copiilor. Mai multe despre povestea Sfantului Nicolae poti citi aici.
Pentru ca Sfantul a fost destul de putin tolerant fata de necredinta si nedreptate, existand marturii ca ii pedepsea pe vinovati lovindu-i peste maini cu nuiele, in traditia populara a ramas obiceiul ca Mos Nicolae sa le aduca daruri numai copiilor cuminti, iar celor mai putin cuminti Mosul sa le aduca o nuielusa. Din pacate, credinta populara legata de semnificatia nuielusei s-a pastrat doar partial.
Traditional, betisorul trebuie sa fie de mar si se tine in apa pana la Anul Nou, ca sa infloreasca. Daca nuielusa infloreste, se spune ca Sfantul Nicolae ne-a iertat greselile, iar anul care urmeaza va avea rod bogat. Iata o semnificatie mai pasnica si mai calda a nuielusei, nu-i asa? Din pacate, de multe ori parintii recurg la amenintari ca forma subtila de santaj.
„Daca nu esti cuminte, Mos Nicolae iti va aduce doar o varguta”
Astfel, copilului i se repeta mai multe mesaje gresite. Primul ar fi acela ca bataia este acceptabila, caci la ce altceva poate servi nuielusa? Astfel, Mos Nicolae nu mai e motiv de bucurie, ci aduce cu sine o doza de spaima, caci si cel mai cuminte copil face pozne, iar Mosul asta prezentat asa de catre parinti, bunici, vecini si alti binevoitori, nu pare prea dornic sa ierte ci pare mai degraba pornit sa furnizeze instrumente de pedeapsa. Asta este chiar mai trist, caci in mintea copilului se strecoara ideea ca Mosul, nu parintii, este cel in masura sa judece si sa cantareasca faptele bune si pe cele rele, iar nuielusa gasita dis de dimineata in ghetute e ca un fel de sentinta, care le spune si parintilor ca cel mic nu a fost destul de bun.
Desigur ca majoritatea parintilor vorbesc in gluma despre aceasta varguta si ca cei mai multi copii nu iau in serios aspectul. Ca si in cazul lui Mos Craciun, amenintarea ca Mosul nu mai vine are efect cel mult jumatate de ora dupa ce a fost rostita. In mintea celui mic insa, se sadeste un sambure de indoiala in ceea ce il priveste. Cel mic intelege ca doar cumintenia il face sa merite unele lucruri: cadouri, dulciuri, surprize, dragoste. Si ar fi foarte trist sa iti cresti copilul insuflandu-i un asemenea gand !
Daca ne gandim ca exista copii de-a dreptul speriati de gandul ca cineva ar putea sa le umble noaptea prin casa, vom intelege ca unii dintre ei, mai sensibili, mai predispusi la a trai fanteziile cu trup si suflet, vor lua foarte in serios povestea cu nuielusa si pedeapsa. Ar fi pacat ca unul dintre cele mai frumoase momente ale varstei inocentei si a basmelor sa fie stricat de astfel de spaime.
Asadar, poate ca ar trebui sa insisti mai putin pe corelatia dintre cumintenie si nuielusa Mosului. Poate explicatia legata de inflorirea nuielusei si prevestirile acesteia pentru anul care vine sunt mai potrivite pentru copii. Sa nu uitam ca suntem, din pacate, unul dintre cele mai severe popoare atunci cand vine vorba despre copiii nostri si despre pedepsirea lor, si ca ar fi un moment bun sa schimbam asta, sa ne crestem copiii fara frica, doar in iubire.
In familia ta cum decurge traditia de Sfantul Nicolae? Ce stie copilul despre Mos Nicolae? Il asteapta cu nerabdare? Ce aduce Mosul?