Atunci cand intrebi o mamica ce stie despre Mosul Nicolae, ti se va raspunde ca e o ocazie minunata de a face celor dragi o surpriza, de a transporta copiii intr-o lume magica, sau ca el marcheaza inceputul iernii. Prea putina lume stie cine este de fapt Mos Nicolae. Sfantul Nicolae sau San Nicoara, cum este cunoscut in vestul tarii s-a nascut in Orientul Apropiat, intr-o localitate in apropiere de Bethleem in secolul al IV-lea. Datorita dragostei sale de oameni si de Dumnezeu, el a fost cardinal de Myra. Provenind dintr-o familie instarita, a carei avere a mostenit-o integral dupa moartea parintilor sai, Sfantul Nicolae a fost cunoscut pentru darurile pe care le facea celor nevoiasi.
Legenda Sfantului Nicolae spune ca el soseste calare pe un cal alb, trimitere la inceputul iernii pe care sarbatoarea crestina il marcheaza.
El este stapanul apelor si ocrotitorul vaduvelor, al orfanilor si al fetelor sarace. Tot el ii protejeaza pe soldati. In plus, el pazeste soarele, care vrea sa lase lumea in frig si intuneric si sa fuga catre miazanoapte. Daca de ziua sa ninge cat de putin, se spune in popor ca Mosul si-a scuturat barba. Venirea lui Mos Nicolae in noaptea de 5 spre 6 decembrie isi are originea intr-o fapta buna a Sfantului. Se pare ca exista o familie foarte saraca, ce avea 3 fete, pe care tatal decisese sa le vanda ca sa scape de saracie. Cu o noapte inainte ca fata cea mare sa fie vanduta, Sfantul Nicolae a lasat la usa lor o punguta cu aur, salvand-o astfel de la o viata de sclavie. Fapta s-a repetat si in cazul fetei mijlocii.
Tatal lor, avar cum era, a hotarat ca atunci cand ii va veni randul fiicei sale celei mai mici, sa stea de paza si sa il prinda pe cel care le lasa aceste daruri generoase. Zis si facut ! Vazand asta, Sfantul Nicolae nu a mai lasat aurul pe pragul usii indaratul careia era ascuns tatal, ci a aruncat saculetul pe horn. Acesta s-a rostogolit intr-una din sosetele puse la uscat in fata sobei. De aici obiceiul de a pregati sosetele sau incaltarile pentru ca Mosul sa le umple in noaptea Dinainte de Sfantul Nicolae.
Se pare insa, ca pe cat de darnic era Sfantul Nicolae cu cei care meritau, pe atat de neiertator era cand era vorba de necredinta sau de nelegiuri. El pedepsea cu lovituri de nuia, de unde obiceiul de a le spune copiilor obraznici ca Mosul le va lasa in papuci o nuielusa. Citește și despre: Nașterea lui Iisus pentru copii
Nuielusa de Sfantul Nicolae are insa si o alta semnificatie
Nuielusa care se pune in ghetutele copiilor trebuie sa fie de mar. Pe de o parte ea le aminteste de pedeapsa pentru faptele rele, dar semnificatia ei este mai profunda de atat. In traditia populara, crenguta de mar gasita in dimineata de Sfantul Nicolae se pune in apa, pentru a inflori pana la Anul Nou. Daca ea infloreste inseamna ca anul urmator va avea rod bogat si ca Sfantul a mijlocit iertarea de catre Dumnezeu a faptelor rele. De aici si refrenul colindelor „Florile dalbe, flori de mar”.
Ce daruri aduce, traditional, Mos Nicolae?
Obiceiul este ca Mosul Nicolae – foarte discret, pentru ca spre deosebire de Mos Craciun el nu se lasa niciodata vazut – sa lase copiilor in ghetute bomboane, nuci si fructe. Pentru copiii obraznici – si cine a vazut baba frumoasa sau copil cuminte? – Mosul adauga la dar o nuielusa care sa le aminteasca sa se straduiasca sa se poarte frumos. In prezent, la aceste daruri se adauga de obicei ciocolata, o podoaba de brad, o carte sau o jucarie micuta.
Ce stie copilul tau despre Mos Nicolae?
Cu ce il va surprinde Mosul pe micutul tau anul acesta?
CITEȘTE ȘI: De ce se pun cizmulițele la geam de Sfântul Nicolae?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.