Legea nr. 166/2012 privind aprobarea OUG nr. 124/2011 a adus importante modificări referitoare la indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului şi la stimulentul de inserţie.
Astfel cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copilului se stabileşte la 85% din media veniturilor nete realizate de persoana îndreptăţită în cele 12 luni anterioare naşterii copilului.
* Această prevedere se aplică atât persoanelor care optează pentru concediu, respectiv indemnizaţie creştere copil până la vârsta de un an a acestuia (3 ani în cazul copilului cu handicap), cât şi a celor care aleg varianta concediului şi indemnizaţiei până la vârsta de doi ani a copilului.
Legat de plafoanele de acordare a indemnizaţiei acestea rămân nemodificate. Astfel, în cazul indemnizaţiei până la vârsta de un an a copilului (3 ani în cazul copilului cu handicap) limita minimă va fi de 600 de lei lunar iar cea maxima de 3400 de lei.
În varianta de indemnizaţie până la vârsta de doi ani a copilului, pragurile rămân stabilite la 600 de lei minim, respectiv 1200 de lei maxim.
Afla care sunt actele necesare obtinerii indemnizatiei de crestere a copilului.
Modificari aduse stimulentului de insertie 2012
Acordarea stimulentului de inserţie în cuantum lunar de 500 de lei şi în cazul persoanelor care au optat pentru indemnizaţie până la vârsta de doi ani a copilului şi realizează venituri supuse impozitului după împlinirea vârstei de un an a acestuia. În aceasta situaţie, persoana îndreptăţită va beneficia de acest drept pentru toată perioada rămasă până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului.
Desfiinţarea limitei de 3 naşteri (sau, după caz a limitei de 3 adopţii/încredinţări/plasamente/tutele) pentru care se acordă indemnizaţie pentru creştere copil/stimulent de inserţie.
În situaţia persoanei care beneficiază de indemnizaţie şi concediu creştere copil, acordate în baza O.U.G 148/2005 (pentru copii născuţi până la data de 31.12.2010) şi care în această perioadă naşte/adoptă/ia în plasament sau tutelă un copil, pentru care beneficiază de indemnizaţie sau stimulent de inserţie în conformitate cu prevederile O.U.G 111/2010 (copil născut începând cu data de 1 ianuarie 2011), pe perioada suprapunerii se va acorda o sumă suplimentară în cuantum lunar de 600 de lei.
Afla care sunt actele necesare obtinerii stimulentului de insertie.
Care este cuantumul indemnizatiei de crestere a copilului 2012 in cazul in care mama are gemeni, tripleti, multipleti?
OUG 111/2012, la Art 5 prevede ca nivelul indemnizatiilor lunare prevazute la art. 2 alin. (2) si (3) se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
ISR = indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Acest lucru inseamna ca la indemnizatia pentru crestere copil calculata ca 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului se adauga 600 lei pentru al doilea copil nascut din sarcina gemelara.
Ce obligatii au beneficiarii indemnizatiei de crestere a copilului 2012?
Începând cu anul 2012, pentru menţinerea drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, beneficiarii care au drepturi stabilite de cel puţin 6 luni au obligaţia să îşi achite impozitele şi taxele locale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate. Pentru familiile legal constituite, obligaţia legală faţă de bugetul local se aplică asupra bunurilor familiei,indiferent de soţul care deţine în proprietate respectivele bunuri. În cazul persoanelor singure care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unuia sau a mai multor copii, menţinerea drepturilor la indemnizaţie, respectiv stimulent de inserţie nu este condiţionată de această obligaţie.
Ai o intrebare legata despre sarcina sau despre cum va fi nasterea? Adreseaza si TU o in intrebare sau contribuie cu un raspuns la intrebarile altor mame.
Te-ar mai putea interesa:
Drepturile mamicilor la locul de munca
Concediul de maternitate pre si post natal
Acte necesare obtinerii indemnizatiei de crestere a copilului
Acte necesare pentru obtinerea stimulentului
Acte necesare obinerii alocatiei de stat pentru copii
Modul de calcul a indemnizatiei de maternitate
La ce sa te astepti dupa nastere ?
Trusoul nou-nascutului