Pe langa anuntarea cunoscutilor, programarea investigatiilor si a analizelor specifice sarcinii, viitoarea mamica trebuie sa gaseasca un moment potrivit pentru a anunta la locul de munca ca asteapta un bebelus.
Cand si cum se anunta sarcina la serviciu?
Este indicat sa-ti anunti mai intai seful si apoi colegii, nu doar verbal, ci si in scris.
Mai intai, solicita medicului de familie sau specialistului care iti monitorizeaza sarcina o adeverinta din care sa reiasa starea ta de graviditate si saptamana de sarcina in care esti.
Alege o zi potrivita si pregateste-te sa faci acest anunt cu zambetul pe buze.
Nu in toate cazurile angajatorul se dovedeste intelegator atunci cand o angajata il anunta ca va deveni mama, acesta gandindu-se mai degraba cu cine o va inlocui, cand si pentru cat timp. Cu toate acestea, noi speram ca locul tau de munca actual va ramane unul agreabil, iar colegii tai vor fi atenti si intelegatori cu tine in aceasta perioada minunata.
In mod normal sarcina nu te va impiedica sa mergi zi de zi la serviciu ca si inainte insa este necesar sa te concentrezi in primul rand asupra copilului. Cunoasterea cadrului legislativ din tara noastra te va ajuta in multe cazuri sa eviti situatii neplacute.
Ordonanta de urgenta nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca mentioneaza, la art. 2, ca salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare.
Legislația în vigoare nu prevede anumite termene pentru informarea angajatorului în privința sarcinii femeii.
Dacă munca este dăunătoare sau grea, implica efortul fizic sau stres, atunci este în folosul tau sa anunti cat mai devreme angajatorul despre sarcina, pentru a putea beneficia de toate drepturile pe care le acorda legislatia in vigoare.
Atentie! In cazul in care angajatorul nu este anuntat in scris de angajata, acesta este exonerat de obligatiile prevazuta in OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca.
Fii o mamica informata!
Iata care sunt drepturile mamicilor la locul de munca:
- Confidenţialitate şi informare privind drepturile lor, dar şi riscurile la care se expun;
- Refuzul de a efectua munci daunătoare lor sau fatului;
- Concediu de risc maternal de maximum 120 de zile pentru gravidele cu probleme;
- Concediu de risc maternal pentru salariatele care alăptează, plătit cu 75% din media veniturilor lunare din ultimele 6 luni anterioare naşterii;
- Dispensa, de maxim 16 ore libere pe lună pentru consultaţii prenatale fara diminuarea veniturilor salariale in cazul in care acestea nu se pot efectua in afara programului de lucru;
- Posibilitatea reducerii duratei de muncă, cu o pătrime, fără ca veniturile salariale să fie reduse, în cazul în care la recomandarea medicului de familie salariata gravidă nu poate îndepli un program normal de muncă (Legea nr. 25/2004, art. 13).
- Două pauze de alaptare, de cate o ora fiecare, sau reducerea duratei timpului de lucru cu două ore zilnic, cu menţinerea veniturilor salariale, până când copilul împlineşte un an;
- Salariatele gravide nu trebuie să fie obligate să practice servicii în ture de noapte;
- Salariatele gravide au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului.
Angajatorul nu poate dispune incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
- Salariatei gravide, lauze sau care alapteaza din motive care au legatura directa cu starea sa;
- Salariatei care se afla in concediul de risc maternal;
- Salariatei care se afla in concediul de maternitate;
- Salariatei care se afla in concediul pentru cresterea copilului in virsta de 2 ani, sau in cazul copilului cu handicap pina la 3 ani.
- Salariatei care se afla in concediul pentru ingrijirea copilului bolnav in virsta de pina la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap in virsta de pina la 18 ani.
- Salariatei care se intoarce la serviciu dupa concediul de crestere copil, in primele 6 luni de activitate.
Aceste interdictii nu au aplicabilitate in cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata ca urmare a dificultatilor economice, a transformarii tehnologice sau a reorganizarii angajatorului.
De retinut: in cazul in care considerati ca raporturile de munca sau de serviciu au incetat din motive care au legatura cu starea de graviditate, aveti dreptul sa contestati decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii. Actiunea in justitie este scutita de taxa judiciara de timbru şi de timbru judiciar.
Pentru nelamuriri sau completari va rugam sa folositi sectiunea Intrebari si Raspunsuri. Un consultant pe probleme de resurse umane va poate raspunde la intrebari.
Te-ar mai putea interesa:
Modul de calcul a indemnizatiei de maternitate
Concediul de maternitate pre si post natal
Indemnizatia de crestere a copilului
La ce sa te astepti dupa nastere ?
Trusoul nou-nascutului
50 de termeni medicali intalniti in sarcina
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Idei de mese in timpul sarcinii
Alimentatia cand astepti un bebelus
Vitamine si minerale esentiale in sarcina
Pericole alimentare in sarcina
Calcularea datei probabile a nasterii
Ce functii indeplineste placenta ?
Acidul folic si importanta lui in sarcina
Ce modificari aduce primul trimestru de sarcina ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.