In timpul sarcinii trebuie sa te feresti si mai mult de pericolul toxiinfectiilor alimentare care ti-ar putea afecta sanatatea si se pot transmite copilului, cu atat mai mult cu cat in aceasta perioada sistemul tau imunitar nu functioneaza la cote maxime din cauza modificarilor din organism.
Evitarea pericolelor alimentare in sarcina incepe din momentul in care le cumperi.
Aseaza in cos alimentele care se altereaza repede precum: carnea, pestele, lactatele in cosul de cumparaturi ultimele, chiar inainte de a merge la casa, pentru ca aceastea sa nu stea timp indelungat la o temperatra mai mare de 4 grade, deoarece favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.
Pune aceste alimente intr-o plasa separata, in genul celor pentru fructe si legume si aseaz-o astfel incat sa nu intre in contact cu celalalte alimente. Un sfat bun este sa ceri niste gheata, de cele mai multe ori se gaseste la raionul de peste, pe care sa o pui langa carne sau alte produse care s-ar putea altera foarte usor, pentru a mentine o temperatura scazuta si sigura.
Temperatura acestor alimente nu trebuie sa depaseasca temperatura frigiderului decat pe o perioada foarte scurta, insemnand cateva minute. Ajunsa acasa pune carnea in frigider cat mai repede. Daca drumul pana acasa dureaza mai mult, este indicat sa ai in masina o lada frigorifica.
Verifica cu mare atentie termenul de valabilitate. Consuma sau gateste alimentele cu cel putin 2 zile inainte de data expirarii. Daca ai cea mai mica suspiciune ca un aliment este alterat, arunca-l de indata.
Dupa ce ai preparat carnea, spala bine cu apa fierbinte si detergent de vase tot ce a intrat in contact cu carnea sau cu zeama ei chiar si pentru o secunda.
Toate acestea sunt necesare, deoarece carnea de pui este purtatoare de Salmonela si de Campylobacter, iar carnea de vita tocata este cea mai comuna sursa de Escherichia Coli.
Zeama de carne (sangele) contine E.Coli si alte bacterii care pot contamina orice, de la ustensile pana la alte alimente cu care intra in contact. Nu taia niciodata carnea pe tocatorul de legume, foloseste un tocator special numai pentru carne.
Pentru evitarea infectiilor in timpul sarcinii un sfat bun este sa stai departe anumite alimente care ar putea fi contaminate cu Listeria, Escherichia Coli si Salmonela.
Printre alimentele care ar putea fi contaminate cu listeria si care sunt de evitat se numara: laptele si branza de vaci sau de capra nepasteurizate, branzeturile cu mucegai si cele albastre, pateurile, mancarurile gatite si reincalzite, salatele de cruditati cumparate gata gatite, carnea de pui insuficient gatita, pestele.
Salmonela este o bacterie rezistenta care ar putea supravietui la o preparare insuficienta a alimentelor. Ouale sau carnea de pui, sursele cele mai des intalnite de salmonela, trebuiesc bine gatite. Este recomandat ca in timpul sarcinii sa excluzi din alimentatie ouale crude sau fierte moi, preparatele care contin oua crude, in special albus, maioneza, unele sortimente de inghetata.
Un alt pericol in sarcina este reprezentat de Toxoplasma gondii.
Acestea sunt niste microorganisme ce se transmit prin fecalele animalelor, in special ale pisicilor, dar s-ar putea regasi si in pamant sau in carnea insuficient gatita. Riscul este mai mare in ultimul trimestru. Toxoplasmoza poate afecta creierul copilului si poate provoca orbirea acestuia. Pentru a evita aceste neplaceri, spalate bine pe maini dupa ce pui mana pe animale, spala bine fructele si legumele, asigura-te ca este foarte bine gatita carnea ce urmeaza sa o servesti.
Lista alimentelor de evitat in timpul sarcinii:
- carnea cruda (biftec) sau insuficient gatita (fiarta sau gratar); -ficat proaspat,gatit in “sange”;
- peste crud (sushi);
- scoicile,fructele de mare si crustaceele (acestea sunt si posibile cauze ale alergiilor in sarcina);
- specialitati fine de branza cu mucegai sau branza albastra;
- laptele si branza nepasteurizate de vaca sau de capra;
- ouale crude sau oua moi;
- maioneza (doar maioneza de casa cu galbenus bine fiert fara adaos de ou crud);
- inghetata si frisca(deparece ar putea contine albus crud);
- cofeina,alcoolul;
- grasimile artificiale (margarina);
- evitat specialitatile de peste marin ce ar putea fi contaminati cu mercur: somonul, ton, pestele spada;
- hot-dog, shaworma, hamburger, crenwursti, salamuri, chips-uri, guma de mestecat;
- alimente cu adaosuri de indulcitori artificiali si alti aditivi alimentari periculosi sanatatii.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Care sunt infectiile grave in sarcina ?
Medicamentele in timpul sarcinii
Pericole de langa tine la care nu te gandesti
Efectele negative ale fumatului asupra bebelusului nenanscut
Vergeturile, ce fac cu ele ?
Primele miscari ale bebelusului
Evenimente importante in ultimul trimestru de sarcina
50 de Termeni medicali intalniti in sarcina
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.