Toata lumea stie ca necesarul de nutrienti creste in perioada sarcinii si a alaptarii. Ce este mai putin cunoscut e faptul ca si nevoia de apa creste, daca vrei ca procesele fiziologice sa se desfasoare corect. Iata ce este important sa stii despre hidratare in timpul sarcinii si a alaptarii.
Aportul adecvat de apa este esential in mentinerea vietii
Femeile insarcinate si cele care alapteaza trebuie incurajate sa consume o cantitate sporita de lichide, in asa fel incat sa satisfaca nevoile organismului. Bebelusii pe de alta parte nu au nevoie de suplimentarea cantitatii de lichide, deoarece laptele matern si formula asigura cantitatea de apa necesara.
Apa reprezinta 55-65% din greutatea unui adult
Organismul nu poate sa sintetizeze apa, asadar este necesar ca ea sa patrunda in organism din surse externe. In principiu, ar trebui ca aportul de apa sa fie egal cu cantitatea de apa care se elimina. In functie de conditiile de mediu si de activitatea pe care o desfasoara, adultii pierd in medie intre 1500 si 2800ml in 24 de ore prin fecale, urina, respiratie, transpiratie.
Cantitatea de apa necesara poate fi calculata pornind de la consumul de solide. In general, se considera ca un adult are nevoie de 1-1,5 ml apa pt fiecare calorie consumata. In general, femeile insarcinate sunt sfatuite sa isi sporeasca numarul de calorii cu aproximativ 300, incepand cu al doilea trimestru de sarcina, asadar si necesarul de lichide trebuie sa creasca cu minim 300 ml.
La nivelul intestinului subtire se absoarbe 85-90% din cantitatea de apa ingerata. Restul se absoarbe in intestinul gros. Hidratarea corespunzatoare este esentiala pentru absorbtia vitaminelor hidrosolubile.
Rolurile apei in organism sunt numeroase
Ea sustine forma si structura celulelor, regleaza temperatura corporala, ajuta la digestie si la absorbtia nutrientilor, transporta nutrienti si oxigen catre celule, actioneaza ca un solvent pentru vitamine, minerale, glucoza si aminoacizi, ofera un mediu propice pentru desfasurarea reactiilor chimice, ajuta la eliminarea deseurilor metabolice si este o componenta esentiala a mucusului si a altor fluide.
Necesarul de apa in timpul sarcinii este mai mare decat in mod obisnuit
Pe toata durata sarcinii, o femeie creste in greutate cu aproximativ 12 kg, dintre care mare parte este reprezentata de apa deoarece creste volumul de sange circulant, 85% din greutatea placentei este apa iar fetusul insusi reprezinta 70-90% apa. Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor sustine ca in perioada sarcinii consumul zilnic de apa ar trebui sa ajunga la un minim de 2300 ml.
Apa permite sustinerea circulatiei fetale, sintetizarea lichidului amniotic si cresterea volumului de sange circulant. In prezent lumea medicala sustine ca un adult ar trebui sa consume 8-10 pahare de apa in fiecare zi.
Un alt mare beneficiu al consumului adecvat de apa il reprezinta evitarea constipatiei, favorizata de motilitatea intestinala redusa caracteristica perioadei de sarcina si eventualelor suplimente de fier recomandate de catre medic. Sursa de apa este insa important sa fie controlata.
Fluorul de exemplu, in cantitate mica, poate ajuta la dezvoltarea dintilor si oaselor fetusului. Pe de alta parte, apa contaminata cu plumb poate determina avort spontan sau deficiente de dezvoltare neurologica.
Nitratii si nitritii au de asemenea consecinte nefaste. Microorganismele care pot trai in sursele de apa necontrolata pot determina afectiuni grave ale gravidei si ale fetusului.
Necesarul de apa al femeilor care alapteaza nu este cuantificat
Trebuie sa ai in vedere ca o cantitate mare de apa se pierde din organism prin intermediul secretiei lactate. Laptele este alcatuit in proportie de 88% din apa. Autoritatea Erupeana pentru Siguranta Alimentara recomanda ca mamele care alapteaza sa isi sporeasca consumul zilnic de apa cu aproximativ 700 ml pe zi.
Mamele care alapteaza trebuie incurajate sa consume apa ori de cate ori le este sete, ba chiar sa suplimenteze usor aceasta cantitate. Vei observa ca imediat ce atasezi copilul la san, se declanseaza senzatia de sete.
Este bine sa te obisnuiesti sa ai mereu la indemana o sticla de apa plata. O recomandare obisnuita este ca femeile sa consume cate un pahar de apa la fiecare masa si cate un pahar de apa la fiecare alaptare.
Cantitatea de lapte care e produsa nu creste datorita consumului de apa, insa un consum redus de apa poate duce la scaderea productiei lactate.
Riscurile deshidratarii in timpul sarcinii si a perioadei de alaptare sunt importante
Iata cateva dintre ele si ai grija sa eviti deshidratarea:
- In primul trimestru de sarcina, deshidratarea se asociaza cu o cantitate insuficienta de lichid amniotic, ceea ce poate afecta dezvoltarea fetala. In cazuri severe, fetusul ajunge in contact direct cu peretele uterin, ceea ce duce la aparitia unor anomalii de dezvoltare la nivelul membrelor.
- Deshidratarea in trimestrele 2 si 3 de sarcina determina contracturi musculare, contractii si chiar declanseaza travaliul prematur
- Compozitia laptelui matern poate suferi modificari in cazuri de deshidratare medie sau severa.
Care sunt semnele dupa care se recunoaste deshidratarea?
Simptomele deshidratarii pot trece neobservate mai ales in primul trimestru de sarcina, cand greata si voma sunt destul de des intalnite. Mai grav este ca gravidele sunt expuse la un risc crescut deoarece deshidratarea poate evolua de la usoara la severa intrun interval de timp mai scurt.
Dintre simptome enumeram setea, gura uscata, buze crapate, iritabilitate, dureri de cap, urina in cantitate redusa si de culoare galben-maronie, slabiciune musculara, ameteli, crampe, voma. In cazul in care nu reusesti sa consumi apa din cauza greturilor caracteristice sarcinii, nu ezita sa cauti ajutor specializat. Rehidratarea intravenoasa poate fi singura cale de remediere a problemei uneori.
Tu ce cantitate aproximativa de apa consumai in perioada sarcinii? A crescut in perioada in care ai alaptat?