Pana in anii ’60 se credea ca fatul este protejat de placenta si ca nimic nu il poate afecta. Astazi stim cu siguranta ca toate substantele continute in alimente, apa, chiar si in aerul pe care mama il respira traverseaza placenta si ajung la copil, inclusiv substantele din medicamente.
Unele substante sunt inofensive, in timp ce altele pot provoca malformatii sau incetiniri ale cresterii si dezvoltarii copilului. In timp ce unele medicamente pot fi daunatoare bebelusului, altele sunt chiar benefice.
Cel mai bun lucru pe care poti sa il faci atunci cand intentionezi sa iei medicamente in timpul sarcinii este sa-ti intrebi obligatoriu medicul daca medicamentul este permis si sa citesti cu foarte mare atentie prospectul. Daca beneficiile medicamentului depasesc cu mult riscurile, ai putea lua medicamentul respectiv, in caz contrar cauta o metoda alternativa, care nu afecteaza sarcina.
Exista unele medicamente care sunt prescrise special de medic in timpul sarcinii. Deseori acestea sunt destinate sa amelioreze unele neplaceri ale sarcinii precum greturile, durerile de cap, tusea, arsurile, hemoroizii, si sunt de cele mai multe ori inofensive. In cazuri speciale se pot prescrie antibiotice, insulina, corticosteroizi care trateaza sau tin sub control diferite boli cronice ale mamei sau pe care le-a dezvoltat in timpul sarcinii.
Iti prezentam in randurile care urmeaza medicamentele relativ sigure si cele potential periculoase daca sunt administrate in timpul sarcinii.
Toate medicamentele se iau in timpul sarcinii numai cu acordul medicului. In primul trimestru cand se foarmeaza toate organele copilului este recomandat sa nu se administreze medicamente decat in cazuri exceptionale.
Medicamente periculoase in timpul sarcinii si de care sa te feresti:
Aspirina – doar o singura tableta reduce capacitatea organismului de a coagula sangele, avand ca efect prelungirea timpului de sangerare.
Aspirina este interzisa in toate cele trei trimestre de sarcina si ar putea avea consecinte dezastruoase in special in ultimul trimestru, spre sfarsitul sarcinii, cand poate provoca sangerare excesiva dupa nastere. De asemenea, administrarea aspirinei poate intarzia declansarea travaliului si poate prelungi durata acestuia.
Administrarea aspirinei in timpul sarcinii a fost asociata cu o greutate mica a copilului si cu cresterea hemoragiilor intracraniene.
Ibuprofenul – este un antiinflamator nesteroidian (AINS) utilizat pentru calmarea febrei, a durerii sau a inflamatiei. Ca si aspirina, poate amana declansarea travaliului si accentua sangerarea dupa nastere.
De asemenea, ibuprofenul ar putea afecta functia cardiaca a bebelusului.
Familia inflamatoarelor nesteroidiene (AINS) din care mai face parte si ketoprofenul trebuie evitate in timpul sarcinii.
Medicamente pe baza de ergot pentru tratarea migrenelor au fost asociate cu reducerea fluxului sanguin catre uter si placenta. Pentru tratarea migrenelor sunt recomandate mai degraba terapii alternative precum masajul si tehnicile de relaxare.
Medicamentele impotriva convulsiilor au fost, de asemenea, asociate cu un risc crescut de malformatii congenitale. Epilepsia in sine este asociata cu risc de malformatii.
Isotretinoinul – un medicament sub forma orala este utilizat pentru tratamentul acneei severe. Administrarea acestuia in timpul nasterii a fost asociat cu malformatii si decese fetale.
O crema pe baza de tretinoin care are efecte similare asupra afectiunii nu pune in pericol sarcina sau bebelusul.
Alte medicamente periculoase sunt cele utilizate in tratamentul cancerului.
Vaccinurile impotriva: rubeolei, rujeolei, oreionului, varicelei, impotriva febrei tifoide, a tusei convulsive, tuberculozei sunt contraindicate in timpul sarcii si ar putea fi cauze ale malformatiilor copilului.
Pentru a feri bebelusul de efectele nedorite ale acestora, se recomanda ca vaccinarea sa aiba loc cel putin cu 3 luni inainte de a ramane insarcinata.
Medicamente considerate sigure pentru mama si copil in dozele terapeutice:
Paracetamolul – poate fi administat in sarcina incepand din trimestrul al doilea, ocazional si in doze reduse. Consumul moderat nu a fost asociat cu efecte adverse asupra copilului. In doze mari paracetamolul este toxic si creste riscul malformatiilor congenitale.
Medicamente pentru tratarea alergiilor si a astmului pot fi utilizate in sarcina cu acordul medicului.
Medicamente pentru ameliorarea greturilor si a varsaturilor sunt in general considerate sigure.
Medicamentele impotriva racelii ar putea fi sigure in timpul sarcinii. Este esential sa parcurgi tot prospectul, deoarece unele pot contine un singur ingredient permis in sarcina in timp ce altele au mai multe substante componente. O alternativa mai buna la acestea sunt remediile homeopate.
Alte medicamente considerate sigure in timpul sarcinii sunt: insulina, anumite antibiotice recomandate special de medic, antiacidele si cele pentru ameliorarea neplacerilor provocate de hemoroizi.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Care sunt infectiile grave in sarcina ?
Ghidul analizelor de sange in sarcina
Ce trebuie sa stii despre depresia postpartum ?
Revenirea dupa operatia cezariana
Vergeturile, ce faci cu ele ?
Exercitiile fizice in sarcina
Controlul greutatii corporale in sarcina
Cum depasesti neplacerile sarcinii
Idei de mese in timpul sarcinii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.