Inainte de a avea propriul tau copil auzeai mamele spunand cat de minunat este sa fii parinte. Abia dupa ce ai dat nastere le-ai putut intelege pe deplin!
Cu toate acestea, te vei surprinde uneori trista si nu vei intelege de ce se intampla acest lucru acum, cand ai langa tine bebelusul mult dorit. Aceasta schimbare de stare pe care nu ti-o poti explica este cauzata de aparitia depresiei postpartum.
Din timpul sarcinii ai inceput sa te acomodezi cu noul statut, acela de mamica.
Dupa nastere viata ta se schimba la 180 de grade, iar responsabilitatea permanenta pe care o simti, dar si oboseala acumulata pot declansa ceea ce se numeste depresia postpartum.
Melancolia postnatala este ceva obisnuit?
Imediat dupa nastere un procent insemnat din randul proaspetelor mamici experimenteaza ceea ce se numeste “melancolie postnatala”. Acest fenomen poate dura 1-2 saptamani.
Printre manifestarile melancoliei postnatale se pot numara:
- Plansete fara motiv;
- Devii agitata foarte repede;
- Ai schimbari bruste de dispozitie;
- Lucrurile marunte ajung sa te enerveze mai mult decat in mod normal;
- Nu ai pofta de mancare.
De aceste manifestari se pare ca sunt raspunzatori hormonii, dar si lipsa somnului. Pe masura ce copilul isi regleaza programul si tu reusesti sa te odihnesti mai mult, toate aceste simptome vor disparea.
Melancolia postnatala este ceva obisnuit si ridica probleme atunci cand se transforma in depresie postpartum. Specialistii atrag atentia ca la un procent de 10-20% dintre proaspetele mame melancolia postnatala se transforma in depresie postnatala.
Aceasta se instaleaza de cele mai multe ori in primele 6 saptamani dupa nastere si este cauzata in principal de fluctuatiile hormonale. La acestea se adauga stresul ca nu stii sa faci lucrurile bine si acomodarea cu un nou stil de viata despre care te-ai informat, dar acum constati ca practica este diferita: alaptatul, schimbatul scutecelor, culcatul, plimbatul, ingrijirea si recuperarea ta dupa nastere.
Simptomele depresiei postnatale pot fi:
- Oboseala;
- Lipsa interesului fata de activitatile zilnice;
- Sentimente de inutilitate;
- Furie nejustificata;
- Ganduri negre;
- Lipsa instinctului matern;
- Sentimente contradictorii fata de copil;
- Modificari dramatice ale greutatii corporale;
- Anxietate exagerata fata de copil;
- Insomnie.
Este important sa ceri ajutorul daca suferi de depresie postnatala!
Depresia postpartum este o boala si poate fi tratata. Daca ai cea mai mica banuiala ca suferi de depresie postpartum, este foarte important sa discuti cu un doctor si sa ceri ajutor, deoarece acest lucru ar putea afecta in sens negativ dezvoltarea bebelusului tau.
Femeile care sufera de tulburare bipolara sau traiesc situatii tensionate dupa nastere din cauza problemelor financiare sau familiale sunt mai predispuse depresiei postpartum.
Multe femei experimenteaza neplacerile depresiei postnatale, dar din teama de a nu fi considerate “mame denaturate” aleg sa nu le impartaseasca nimanui, nici macar sotului.
Atunci cand aceste stari simti ca te doboara este foarte important sa discuti cu o persoana apropiata, fie sotul, fie o prietena care este la randul sau mama sau cu un terapeut.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Alimentatia mamei care alapteaza
Beneficiile alaptarii
Cum te descurci cu colicile bebelusului ?
Ce poate sa faca bebelusul tau ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.