Alimentatia din timpul alaptarii nu este foarte diferita de cea recomandata in timpul sarcinii cu exceptia a catorva alimente pe care este le vei evita in aceasta perioada.
Organismul tau s-a pregatit pentru alaptare din timpul sarcinii, stocand energie sub forma de 2-3 kg tesut adipos ce va asigura o parte din caloriile necesare producerii laptelui matern in primele luni.
Adoptarea unei diete de slabire imediat dupa nastere se face cu precautii avand grija sa acoperi un necesar de cel putin 1700 de calorii pe zi. Oricum alaptarea te va ajuta sa slabesti in mod natural. Necesarul de calorii in mod normal in timpul alaptarii este intre 2000-2500 de calorii pe zi.
Cand alaptezi este recomandat sa introduci in dieta ta zilnica alimente bogate in proteine, 3-5 portii pe zi, mai multe alimente bogate in calciu si mai multe lichide decat in mod normal.
De asemenea ai nevoie de alimente bogate in magneziu precum bananele si legumele verzi care ar putea sa-ti furnizeze doza necesara pentru a evita crampele bebelusului.
Daca ai avut probleme cu anemia in timpul sarcinii si ti-au fost prescrise suplimente de fier pe care continui sa le iei, acestea ar putea provoca crampe si constipatie nou-nascutului.
Urmareste aceste aspecte cu atentie si inlocuieste suplimentele cu surse naturale de fier precum ficatul, carnea, oul, legumele verzi.
Aportul adecvat de lichide te ajuta impotriva deshidratarii si contrar credintei generale nu este asociat cu cresterea productiei de lapte matern. Bei suficiente lichide daca urina are o culoare deschisa, cel mult galben-pai.
Ceea ce mananci da o aroma specifica laptelui si bebelusului o idee asupra gustului pe care il vor avea alimentele atunci cand va incepe diversificarea alimentatiei.
Ce alimente trebuie evitate cand alaptez ?
Exista unele alimente care se recomanda a fi evitate deoarece se presupune ca ar crea disconfort abdominal, mai exact colici bebelusului. Ai putea exclude deocamdata din alimentatia ta:
- Mancarurile condimentate;
- Varza, broccoli, conopida deoarece aceastea baloneaza in mod normal pe oricine;
- Ceapa, prazul,fasolea, lintea, mazarea pot produce si ele balonari dureroare;
- Muraturile;
- Cofeina, ciocolata va nelinisti sugarul si este posibil sa adoarma mai greu;
- Alcoolul se evita total in timpul alaptarii.
- Unii specialist recomanda evitarea fructelor crude si servirea acestora sub forma de compoturi. De asemenea reducerea portiilor de zarzavaturi.
- De regula cam tot ce iti provoaca tie un disconfort ii va provoca si copilului.
Daca te-ai lasat de fumat in timpul sarcinii, nu il relua cand incepi alaptarea deoarece toti specialistii sunt de acord ca aduce numai prejudicii copilului. Cat timp alaptezi evita orice substanta toxica deoarece aceasta va fi secretata inevitabil in lapte si va ajunge la bebelus.
Rareori unul din alimentele incluse in dieta ta poate afecta negativ copilul provocandu-i: agitatie, eruptie cutanata, diaree. In cazul aparitiei acestor neplaceri si in situatia in care intuiesti ce anume le-a provocat incearca sa eviti alimentul respectiv atat timp cat dureaza alaptarea.
Ce se recomanda din punct vedere nutritional in timpul alaptarii?
Ai o alimentatie adecvata pentru alaptare daca incluzi zilnic in dieta ta alimente din toate grupele alimentare:
- alimente bogate in proteine (carne, lactate, ou), calciu si fier;
- uleiuri vegetale de calitate;
- carbohidrati ( fructe si legume, cereale);
- in timpul alaptarii se recomanda mamelor sa suplimenteze portiile de alimente ce contin calciu si fier;
- de asemenea vitamina A si vitaminele din grupul B sunt esentiale in alaptare.
Majoritatea expertilor sunt de acord ca dietele bogate in carne grasa, portii mari de branzeturi, alimente prajite, dulciuri, alimente inalt procesate si rafinate pline de coloranti si conservanti nu sunt sanatoase pentru nimeni. Evita-le pe cat posibil, cu atat mai mult cu cat atunci cand alaptezi substantele din aceste alimente nu te afecteaza doar pe tine ci pot ajunge si la bebelus.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Cum trecem fara panica peste puseele de crestere?
Alaptarea dupa reintoarcerea la viata profesionala
Intarcarea naturala – un proces natura desi lent
Proba cantarului – unul din dusmanii alaptarii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.