Se vorbeste mult despre bucuria de a fi mama. Este cel mai minunat lucru care i se poate intampla unei femei. Momentul intoarcerii acasa cu bebelusul are si o alta fateta mai putin dezbatuta de specialisti sau de cartile de puericultura: depresia postnatala. Este vorba de acele frustrari care apar cand proaspata mamica realizeaza ca are si ceva de pierdut de cand are bebe.
Cele mai multe femei incearca starile depresiei postnatale insa putine au curajul sa le recunoasca. Mai grav este ca aceste stari culmineaza in unele cazuri cu instalarea depresiei postnatale, care nediagnosticata sau netratata ar putea afecta in sens negativ dezvoltarea nou-nascutului.
1. Adopta o alimentatie sanatoasa
Produsele care contin zahar ar putea sa-ti accentueze depresia, asa ca pe cat posibil evita-le. Suplimenteaza portia de fructe. Daca alaptezi si bebelusului nu-i priesc fructele crude consumate de tine, iti poti prepara un smoothie din banana si avocado, fructe bine tolerate in timpul alaptarii. Avocado este o explozie de nutrienti, iar banana contine triptofan, responsabil cu starea de bine.
2. Cauta un ajutor din timp!
Cel putin in prima luna a bebelusului, gaseste din timp pe cineva care sa te ajute macar cateva ore pe zi, pentru ca tu sa te poti dedica mai mult refacerii tale.
3. Cand bebelusul doarme, dormi si tu!
4. Fa-ti timp pentru activitati care iti plac cel putin o data pe saptamana, 1-2 ore.
Lasa bebelusul cu o persoana de incredere si mergi la coafor, la masaj, la un film, la cumparaturi sau la o scurta plimbare doar tu, singura. Aceste lucruri te-ar putea ajuta sa te detasezi de sentimentele negative prin care treci.
5. Stii cum se spune “daca arati bine, te simti bine”.
Acorda atentie felului in care arati, desi vei simti ca nu iti revii atat de usor la forma dinaintea sarcinii. Chiar daca stai mai mult pe acasa, aranjeaza-ti parul si nu sta toata ziua in pijamale.
6. Alatura-te unui grup de mamici cu bebelusi de varsta bebelusului tau.
7. Cere ajutor!
Cel mai important este sa nu te judeci pentru sentimentele negative pe care le ai si sa ceri ajutor! Daca starile negative sunt frecvente, este posibil sa nu realizezi impactul negativ pe care il au acestea asupra bebelusului.