Faptul ca in ziua de astazi putem beneficia de interventii medicalizate la nastere care sa ne atenueze durerea si spaima ne ofera un anumit confort. Insa sunt total lipsite de riscuri aceste interventii? Iata noi informatii legate de epidurala si posibilele ei riscuri.
Exista studii conduse de experti in domeniu care cerceteaza legatura intre interventiile medicalizate la nastere si rata scazuta de succes in alaptare respectiv rata crescuta de depresii post-natale. Una dintre inventiile moderne tot mai prezente in sala de nasteri este epidurala, si multe mamici sunt recunoscatoare acestei inventii dar iata ca exista si riscuri cu care se asociaza. Sa vedem de ce.
In primul rand nasterea este un eveniment fiziologic normal si de cate ori se deviaza intr-un fel sau altul de la aceasta normalitate, apar riscuri. Cand dai nastere intr-un mediu linistitor si esti lasata sa iti urmezi instinctele, cand primesti sprijin si incurajare in acest sens, nasterea va fi posibila cu foarte putine interventii si prin urmare foarte putine complicatii.
Desigur ca si cele mai naturale functii ale corpului au nevoie uneori de interventii dar aceasta ar trebui sa se faca doar cand interventiile sunt chiar necesare, cand beneficiile interventiilor sunt mai mari si mai importante decat riscurile, deci si in cazul nasterii interventiile medicalizate ar trebui sa fie exceptia, nu regula, cum din pacate e la noi. De ce se intampla aceste lucruri, de ce acest exces de interventii la nastere?
In primul rand fiindca nasterea este incarcata de emotii iar viitoarea mama vrea sa fie sigura ca ia cele mai bune masuri pentru copil, de aceea multe femei aleg convinse ca fac bine cezariana sau epidurala. Iata insa ca incercand sa scapi de anumite riscuri dai de altele.
Un studiu recent care a inclus peste 6000 de mame din 59 de tari a gasit o legatura intre epidurala si depresia postnatala respectiv esec al alaptarii. Scepticii vor spune: la ce ne ajuta acest studiu? Ar trebui sa se renunte la aceasta inventie atat de apreciata, epidurala? Ar trebui sa tina cont medicii de rezultatele unui studiu si sa evite aceasta interventie? Nu, dar faptul ca s-a descoperit aceasta legatura poate ajuta atat personalul medical cat si mamele, iata cum:
- Prin constientizarea faptului ca fiecare nastere este unica si nevoile fiecarei mame difera.
- Prin a avea o intelegere mai buna asupra eventualului impact al epiduralei astfel incat sa luam o decizie informata.
- Printr-un semnal de alarma care sa duca la o monitorizare mai atenta a mamelor care au suferit aceasta interventie pentru a depista din timp o eventuala depresie postnatala sau probleme in alaptare astfel incat aceste femei sa fie ajutate.
- Mobilizandu-le pe viitoarele mame sa se informeze mai mult cu privire la modalitati naturale de usurare a travaliului.
- Mobilizandu-le pe viitoarele mame sa caute maternitati care faciliteaza cu adevarat nasterea naturala, caci nu orice nastere vaginala este naturala din moment ce se intervine medicalizat.
- Facandu-te sa cantaresti cu atentie intre posibilele beneficii si posibilele riscuri ale nasterii cu epidurala.
Daca totusi ai fost nevoita sa nasti cu epidurala sau ai facut aceasta libera alegere, macar sa stii ca exista acele posibile riscuri astfel ca la cele mai mici semnale de alarma sa fii pregatita sa iei legatura cu un psiholog si/sau o consultanta in lactatie.
Prin urmare un astfel de studiu intareste ideea ca nu poti interveni intr-un proces natural fara consecinte si ne reaminteste ca trupul uman a fost astfel construit incat sa dea nastere intr-un mod natural, sa faca o trecere normala intre sarcina, nastere si alaptare fara interventii din exterior, cu exceptia cazurilor in care aceste interventii sunt chiar de neevitat.
Cel mai bine este sa ne informam din timp asupra a ceea ce inseamna o nastere lipsita de interventii, cat mai naturala si netraumatizanta, sa ne cunoastem corpul si puterile lui, sa avem incredere in capacitatea noastra de a naste si a ne alapta copiii si sa ne pregatim din timp atat fizic cat si psihologic pentru a face fata cat mai bine acestui proces fiziologic minunat.