Ai vrea sa ai un travaliu cat mai usor pentru o nastere cat mai naturala? Iata ce inseamna un travaliu lipsit de factori perturbatori si cum poti experimenta si tu asa ceva.
Travaliul este cel mai des prezentat ca fiind o etapa foarte intensa, dureroasa, in care femeia trece printr-un amalgam de trairi zgomotoase si suferinta. Si totusi exista si relatari ale unor femei care descriu travaliul ca pe o experienta intense dar blanda, presarata cu zambete, calm, relaxare. Cum este posibil asa ceva?
Sa aflam intai mai multe despre travaliu. Acest proces are trei etape:
- In prima faza se dilata si se deschide colul.
- In a doua faza are loc expulzia copilului.
- In a treia faza se elimina placenta.
Toate cele trei faze depind de eliberarea hormonului numit oxitocina, hormon care se secreta asa cum trebuie in medii care includ intimidate, siguranta si sprijin inclusiv moral. In timpul tuturor activitatilor care implica eliberarea oxitocinei secretia ei poate fi inhibata de zgomote, lumini puternice, starea noastra de alerta ca intimitatea ne este incalcata.
Nu e un secret ca majoritatea nasterilor medicalizate asa au loc: intr-un mediu nefamiliar, cu zgomote, oameni care iti dau indicatii sau iti fac diverse manevre, lumini puternice. Astfel se secreta hormonul stresului care incetineste travaliul, contractiile si de aici pana la nasterea indusa sau cezariana nu mai e mult.
Ce presupune un travaliu neperturbat?
Creierul elibereaza oxitocina in cantitati tot mai mari pentru a stimula contractile pe parcursul travaliului. In acest timp neocortexul, cel responsabil cu gandirea, se odihneste iar sistemul nervos parasimpatic preia comanda. Nasterea nu e o actiune voluntara asa ca sistemul nervos parasimpatic este cel care preia comanda, el fiind responsabil pentru procesele care nu sunt sub controlul nostru voluntar.
Cand o femeie nu este deranjata pe parcursul travaliului si neocortexul ei este in stare de relaxare, ea e capabila sa se relaxeze. Iar cand nasterea e iminenta apare o eliberare de adrenalina si oxitocina care declanseaza reflexul de a impinge, o serie de contractii involuntare care imping copilul prin colul deschis, pe canalul nasterii.
Care este mediul propice pentru un astfel de travaliu?
Pe parcursul travaliului femeile ar trebui sa fie ferite de factorii care stimuleaza neocortexul. Ele trebuie sa se simta in siguranta, protejate. Iata ce conditii trebuie sa intruneasca un mediu potrivit:
Intimitate. Cand te simti privit si ascultat productia de oxitocina scade, procesul eliberarii ei se inhiba. Femeile in travaliu ar trebui sa fie lasate sa se miste dupa bunul plac si sa stea in ce pozitii doresc, nu tintuite in pat la orizontala.
Cadura si lipsa de lumina puternica: ambii factoti impiedica producerea de adrenalina, care ar incetini travaliul.
Discretia celor din jur. Cei care asista ar trebui sa pastreze o tonalitate joasa si redusa a vocii, sa nu intervina neavenit, sa nu faca manevre inutile si nedorite de catre femeia in travaliu.
Multe mame aleg sa nasca la spital tocmai fiindca acolo se simt in siguranta dar acolo au parte de toti factorii perturbatori: medicalizare excesiva, administrare de oxitocina sintetica, uneori ruperea membranelor, lumina puternica, zgomot, obligatia de a sta intr-o pozitie care de fapt perturba nasterea, nu o faciliteaza.
Cultura moderna a nasterii a indus femeii ideea ca nasterea nu este un proces natural si usor ci un process ce trebuie controlat si supravegheat indeaproape de personalul medical inca de cand femeia pune piciorul in clinica.
Solutia este sa ne informam din timp si cu acuratete asupra a ce inseamna o nastere cu adevarat naturala nu doar vaginala, sa avem incredere in capacitatile organismului nostru si sa alegem un doctor care accepta planul nostru de nastere, lasandu-ne sa avem un travaliu neperturbat, pentru ca nasterea sa ramana o experienta de neuitat in sens pozitiv, nu o amintire traumatizanta.