Dupa ce multa vreme s-a considerat ca cezariana scade substantial riscurile la care este expus bebelusul in momentul nasterii, cercetatorii au ajuns la concluzia ca de fapt nasterea naturala este cea mai sanatoasa pentru copilul care face cunostinta cu lumea. Mai mult decat atat, s-a descoperit ca nasterea prin cezariana se asociaza, la copil, cu un risc crescut de a suferi de unele boli, cum sunt astmul si diabetul de tip 1. In sfarsit, cercetatorii de la o universitate din Canada au descoperit de ce!
Ce primesc in plus copiii nascuti natural fata de cei nascuti prin cezariana
In uter, bebelusii sunt sterili. Ei nu sunt contaminati cu nici o bacterie, nici un virus, nici un microorganism. Imediat dupa nastere insa, ei „fac cunostinta” cu o lume intreaga de microbi. Majoritatea sunt, desigur, inofensivi. Unii dintre ei insa, ne sunt vitali, caci fara ei nu am putea, la randul nostru, trai. Este vorba de unele specii de bacterii care colonizeaza tractul digestiv al omului sanatos. Bacteriile care traiesc in intestin sunt denumite bacterii „prietenoase”. Ele ajuta esential procesul de digestie si ne feresc de microbii patogeni, care cu greu se pot grefa pe un tesut ocupat si protejat de bacteriile benefice. CITEȘTE ȘI DESPRE: Tipul de naștere poate modifica MICROBIOMUL, influențând imunitatea copilului pe termen lung
Bebelusii nascuti natural sunt in mod natural expusi acestor bacterii benefice, in momentul trecerii prin canalul vaginal.
Motivele acestei expuneri sunt pur anatomice. Apoi, in momentul primei atasari la san care are sau ar trebui sa aiba loc imediat dupa nastere tubul digestiv al bebelusului continua sa fie colonizat cu bacteriile de pe pielea mamei. Colostrul pe care il consuma micutul ofera un mediu perfect de dezvoltare a bacteriilor prietenoase inghitite. Asadar, natura aranjeaza totul pentru ca nou-nascutul sa fie cat mai eficient populat cu aceste specii de bacterii, care joaca un rol esential si in dezvoltarea sistemului imunitar. CITEȘTE ȘI: Am ales cezariana deoarece sufeream de atacuri de panică încă de la vârsta de 7 ani. Aș alege tot cezariana la următorul copil?
Bebelusii nascuti prin cezariana nu beneficiaza de aceasta ocazie de a fi colonizati cu bacteriile benefice.
Alaptarea in cazul bebelusilor nascuti prin cezariana este intarziata de cele mai multe ori si, pentru ca lucrurile sa stea si mai rau, primul supt este adesea „contaminat” cu antibioticul pe care l-a primit proaspata mamica, pentru a evita riscul unei infectii postoperatorii. De cele mai multe ori bebelusii nascuti prin cezariana primesc si cateva mese de lapte praf, care de asemenea schimba esential mediul intestinal si flora locala. Asadar, la o saptamana dupa nastere, flora digestiva a bebelusilor nascuti prin cezariana difera enorm de cea a bebelusilor nascuti vaginal.
Ingrijorator este ca in intestinul bebelusilor nascuti prin cezariana si care au primit lapte praf, a fost identificata prezenta unei bacterii denumita Clostridium difficile, responsabil pentru numeroase imbolnaviri grave, printre care colita pseudomembranoasa. Cercetatorii de la Universitatea Alberta din Canada au studiat mostre de scaun provenite de la bebelusi in varsta de 4 luni. Ei au descoperit ca bebelusii nascuti prin cezariana prezinta un numar foarte mic de bacterii din speciile Bacteroides, Escherichia si Shigella, fata de bebelusii nascuti vaginal.
Celulele imunitare se obisnuesc cu prezenta acestor bacterii si nu le ataca, aceasta fiind o lectie esentiala pe care o primeste sistemul imunitar, cand vine vorba de deosebirea intre „dusmani” si „prieteni”.
Avand in vedere ca, in cazul bebelusilor nascuti prin cezariana, aceasta „lectie” este „sarita”, se pare ca, in cazul lor, sistemul imunitar are tendinta de a reactiona mai puternic fata de substante inofensive din mediu. De aceea, bebelusii nascuti prin cezariana au un risc crescut de a devolta astm, alergii, boala celiaca si diabet de tip 1. Echilibrul modificat al florei intestinale ii expune pe acesti copii unui risc crescut de a dezvolta obezitate, digestia si asimilarea nutrientilor fiind de asemenea perturbate.
Desi cercetarile pe acest subiect continua, oamenii de stiinta trag un nou semnal de alarma in ceea ce priveste situatia actuala, in care mamele par sa opteze sa nasca prin cezariana, iar medicii aleg sa le faca pe plac.
Se pare ca miracolul nasterii mai are ceva secrete fata de noi, secrete pe care le vom descoperi in timp!
CITEȘTE ȘI: A naște prin cezariană NU înseamnă că „alegi calea UȘOARĂ“