Avem cu totii cate o cunostinta al carei copil are o forma sau alta de alergie. Stim ca asta implica mai multa grija din partea parintelui, restrictii alimentare sau de alta natura, analize periodice. De unde stim insa daca propriul copil este sau nu predispus sa dezvolte vreo forma de alergie?
Ce este de fapt alergia?
Alergiile apar atunci cand sistemul imunitar percepe o anumita substanta ca fiind un „invadator” si decide sa il atace. Invadatorul, denumit in acest caz alergen, poate fi reprezentat de diverse molecule. Unele persoane sunt alergice la laptele de vaca, la oua, soia, alune, peste sau crustacee, acarieni, praf, polen, unele medicamente.
Cat de frecvente sunt alergiile?
Se pare ca in ultimii 20 de ani numarul persoanelor alergice a crescut de peste 10 ori. Motivele sunt multiple si este greu de spus cat din aceasta se datoreaza schimbarilor mediului in care traim sau dietei dezechilibrate si plina de aditivi si cat este rezultatul diagnosticarii corecte a alergiilor la diverse persoane.
Cine este predispus sa dezvolte alergii?
Oricine poate dezvolta orice tip de alergie, in orice moment al vietii. Este posibil sa fi mancat toata viata alune si, la un moment dat, cand numarul de anticorpi a crescut suficient, sa dezvolti o reactie alergica severa la alune. Exista totusi cativa factori predispozanti ai alergiilor si exista copii predispusi sa dezvolte alergii.
Predispozitia genetica. Daca in familie (rude de gradul I si II) exista persoane cu alergii cunoscute, exista o sansa mai mare ca si copilul tau sa sufere de alergii.
Sexul copilului. Studiile arata ca terenul atopic este mai frecvent intalnit in randul baietilor decat al fetelor.
Existenta unei alergii. Daca cel mic este alergic la un alergen, probabil ca alergia sa nu se limiteaza la o singura substanta. De aceea in cazul copiilor alergici, de pilda, la proteina laptelui de vaca, medicul recomanda prudenta la introducerea oricarui aliment nou.
Dermatita atopica. Atunci cand bebelusul dezvolta dermatita atopica, riscul ca pe viitor sa dezvolte si probleme alergice la nivelul aparatului respirator este mai mare. Unii copii vor manifesta alergii cu simptome usoare (stranut, lacrimat) insa altii pot dezvolta forme de astm bronsic.
Expunerea repetata la factori alergeni. Expunerea continua la unii alergeni poate determina dezvoltarea unei reactii alergice de durata. Praful, acarienii, mucegaiul, polenul, matreata animalelor fac parte din lunga lista a alergenilor care pot declansa reactii alergice de tip respirator.
Cum putem evita dezvoltarea alergiilor?
Esentiala in evitarea dezvoltarii alergiilor este alaptarea. Alaptarea intarzie instalarea dermatitei atopice, ii limiteaza gravitatea si ii grabeste vindecarea. Copiii alaptati au un risc redus de a dezvolta astm in comparatie cu copiii care primesc lapte praf. In cazul copiilor cu alergie la laptele de vaca, este recomandat ca nici mamele sa nu consume lactate o perioada de timp.
Daca in familie exista istoric de alergii este esential ca bebelusul sa nu primeasca nimic altceva decat lapte (preferabil matern) inainte de varsta de 6 luni. Nu ii oferi copilului kiwi sau telina inainte de a implini 1 an. Evita fructele exotice o perioada.
In cazul copiilor cu alergii alimentare amana administrarea de alune si alte fructe cu coaja lemnoasa pana inspre varsta de 6 ani.
Se poate evita dezvoltarea unei alergii?
Se pare ca da, exista studii care sustin ca daca pe perioada sarcinii si a alaptarii mama nu consuma deloc un anumit aliment la care cineva din familie este alergic, ea reduce semnificativ riscul ca cel mic sa dezvolte acelasi tip de alergie.
In plus exista reguli generale de igiena in ceea ce priveste mediul in care sta un copil predispus la alergii. Camera sa trebuie sa fie uscata si insorita, cu cat mai putine zone care pot aduna praful (jucarii de plus, carti, haine, mobila in exces, covoare, perdele). Se evita saltele si pilote din puf sau lana. Niciodata nu se sterge praful cu carpa uscata. Camera si asternuturile trebuie aerisite zilnic.
Avand in vedere ca simptomele unei alergii pot fi severe si, de multe ori, pot fi confundate cu alte probleme de sanatate, este esential sa fii vigilenta si sa iei toate masurile de precautie. Ori de cate ori exista un dubiu, contacteaza medicul pediatru si eventual solicita un consult de alergologie pediatrica.
Tu te-ai confuntat cu alergii ale celui mic? La ce este alergic? Ai membri ai familiei cu alergii diagnosticate?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.