Vremurile in care iarna sau primavara puteam consuma doar mere, pere si daca eram norocosi banane sau portocale, sunt demult apuse. Acum in supermarketuri exista o gama variata de fructe aduse de pe alte meleaguri. Sa vedem cand si cum putem sa oferim bebelusului aflat in plin proces de diversificare a alimentatiei: avocado, mango, ananas, papaya, rodie si multe alte fructe exotice.
In primul rand trebuie sa precizam ca recomandarile din acest articol sunt generale si nu se aplica neaparat tuturor copiilor. Inainte de a lua decizii legate de introducerea noilor alimente in meniul bebelusului tau este bine sa te consulti cu medicul pediatru, mai ales daca bebelusul are teren alergic sau daca exista alergii in familia ta.
Multe dintre fructele exotice sunt acum disponibile si in magazinele din Romania. In functie de specificul lor, ele pot fi oferite mai devreme sau mai tarziu, completand dieta micutului tau. Citeste articolul urmator pentru a afla cand este recomandat sa administrezi cele mai frecvent intalnite fructe exotice.
Avocado este unul dintre cele mai hranitoare fructe. Se crede ca oamenii ar putea supravietui o buna perioada de timp mancand doar avocado. Mai mult, el este o sursa importanta de acizi grasi nesaturati, aproape la fel de importanta ca si maslinele. In plus se pare ca este foarte bland cu sistemul digestiv iar riscul de intolerante sau alergii este extrem de mic, prin urmare el se poate introduce in alimentatia bebelusului inca de la inceputul diversificarii, la 6 luni sau, in cazuri speciale, inca de la 4 luni! Citeste mai multe aici despre avocado si retete pentru bebe
Mango cunoscut si ca regele fructelor exotice este un alt fruct iubit de catre bebelusi, poate datorita asemanarii la gust cu piersica. Fructul bine copt este dulce si zemos, extrem de bogat in beta-caroten, vitaminele C si D. In plus, se pare ca sucul de mango are un puternic efect antiviral. Fructul se gaseste in borcanelele cu amestecuri de fructe gata preparate pentru bebelusi incepand cu varsta de 6 luni, dar unii pediatri recomanda sa astepti pana la varsta de 8 luni inainte de a-l administra.
Ananasul este minunat: dulce, zemos, gustos, o placere ! Fructul este bogat in vitamina C, contine vitaminele B1 si B6, A si E. Este bogat in mangan si contine cupru si zinc, potasiu, calciu, fosfor si magneziu. Faptul ca este bogat in fibre ajuta substantial in cazul copiilor cu tendinta spre constipatie. Anansul se recomanda sa fie introdus in alimentatia bebelusului incepand cu varsta de 8 -10 luni. Citeste mai multe despre ananasul la bebelusi
Rodia este un fruct extrem de bogat in vitamina C si alti antioxidanti, acid folic, vitaminele A, B, si E. Avand in vedere faptul ca are atat de multi samburi, se recomanda ca incepand cu varsta de 8 -10 luni ea sa fie incorporata in piureuri de fructe sau oferita ca suc. Mai tarziu, spre varsta de 3 ani sau chiar dupa, ea poate fi oferita si ca atare.
Papaya este un alt fruct exotic extrem de nutritiv, bogat in beta-caroten, vitamina C si vitamine ale complexului B, vitamina A, calciu, fier, potasiu si fosfor. Papaina pe care o contine este o enzima care descompune proteinele si care are proprietatea de a curata tubul digestiv. Papaya nu este enumerata printre fructele cu potential alergen ridicat, totusi medicii afirma ca este bine sa fie introdusa in alimentatie dupa varsta de 8 -10 luni.
Portocalele si rudele lor mandarinele si clementinele sunt citrice si sunt bogate in potasiu, fier, fosfor, calciu si vitaminele A, B1, B2, B3, PP si C. Totusi, ele sunt acide, astfel ca pot provoca probleme digestive. Unii copii fac urticarie sau iritatii locale acolo unde sucul le atinge pielea. Chiar daca sucul unei jumatati de portocale poate fi adaugat in 200ml de piure de fructe, este bine ca sucul simplu sau fructele ca atare sa fie oferite in jurul varstei de un an.
Grapefruitul si pomelo sunt, ca toate citricele, usor acide. Ele sunt o sursa importanta de vitamina C si contin cantitati importante de fosfor, fier, potasiu, calciu si vitaminele B1 si B2. Ca toate celelalte citrice, introducerea lor in alimentatia bebelusului se recomanda sa se faca dupa varsta de un an.
Bananele sunt pe lista celor mai agreate fructe de catre bebelusi. Ele sunt dulci, au o consistenta placuta, cremoasa, si destule mamici afirma ca odata introdusa banana in meniul celor mici, ea a trebuit sa devina o constanta a piureului de fructe. In plus banana este o sursa importanta de potasiu si de fier si este unul dintre putinele alimente recomandate si tolerate in cazul unei afectiuni digestive care evolueaza cu diaree. Parerile specialistilor legate de momentul introducerii bananei in meniu sunt destul de variate. Unii medici considera ca ea poate fi administrata incepand cu varsta de 6 luni, altii recomanda sa se astepte pana la macar 8 luni. Nu putine voci spun insa ca banana ar trebui adaugata in meniu la 1 sau chiar 2 ani! Citeste mai multe aici despre banana la bebelusi
Kiwi este o sursa minunata de vitamina C, insa este un fruct destul de acid. Kiwi este bogat in fibre, vitaminele A si E, calciu si potasiu. Contine insa si o cantitate destul de mare de oxalati. Unii pediatri recomanda introducerea fructului in alimentatie dupa varsta de 8 luni, altii recomanda sa astepti pana la 1 an. Motivul este ca fructul este considerat a avea potential alergen. Unele voci spun insa ca semintele mici ale fructului nu sunt un indicator al potentialului alergen si ca ele vor fi gasite neschimbate in scutec.
Kaki cunoscut si sub denumirea de persimmon este de asemenea un fruct deosebit de gustos. El este bogat in vitamine si minerale dar si in antioxidanti. Cartile de pediatrie spun ca fructul poate fi oferit in jurul varstei de 10 luni, respectand desigur regula celor 4 zile pentru a evita eventualele surprize neplacute.
Tu cand i-ai oferit copilului tau fructe exotice? Care dintre ele este preferatul sau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.