Iti plac gutuile? Ele sunt nu doar gustoase, ci si sanatoase! Descopera cand si sub ce forma i le poti oferi copilului tau! Gutuie gutuie, dulce-amaruie… Stiai ca si micutul tau se poate bucura de aroma unica si de multiplele beneficii ale consumului de gutui? Afla de cand i le poti oferi bebelusului!
Pomenita in scrieri vechi de peste 2000 de ani, gutuia este din pacate trecuta cu vederea de majoritatea recomandarilor in diversificare. Motivul este legat probabil de faptul ca nu multa lume iubeste gutuile proaspete, crude, ele fiind mai degraba consumate gatite.
Din punct de vedere biologic, gutuia este inrudita cu marul si para, dar coaja este mult mai groasa, miezul mult mai dur, iar gustul aromat, amarui si acrisor. Desi cruda nu e pe gustul tuturor, gutuia este foarte bogata in vitamina C.
Gutuia contine de asemenea provitamina A, vitamina E si vitamine din complexul B. De asemenea, este o sursa buna de minerale, dintre care amintim fierul, potasiul, sodiul si fosforul. Continutul mare de fibre o face un bun remediu impotriva constipatiei.
Cand se introduce gutuia la bebelusi
Conform medicilor, gutuia poate fi introdusa in alimentatia bebelusului inca de la varsta de 6-7 luni. Se recomanda sa fie oferita fiarta sau preparata la aburi, pentru a-i atenua gustul astringent si pentru a o face accesibila bebelusului.
De asemenea, se recomanda prudenta inainte de a o oferi cruda si din cauza riscului de inec cu miezul dur. Ca intotdeauna, este important sa respecti un interval de cateva zile atunci cand introduci gutuia in alimentatia bebelusului tau, si sa te consulti cu medicul pediatru exact ca in cazul oricarui alt aliment!
Gutuile coapte sunt cele galbene si parfumate. Odata spalate bine si indepartat tot puful, ele pot fi, sau nu, curatate de coaja si fierte, „aburite” sau puse la cuptor.
Citește și despre:
Rodia la bebelusi | Cand se introduce in alimentatie
Papaya la bebeluși | Când se introduce în alimentație?
Fructele exotice la bebelusi
Idei pentru un copil mofturos
Ovazul la bebelusi | Cand se introduc fulgii de ovaz
Lintea la bebelusi | Cea rosie este cea mai potrivita pentru copii
Când se introduce ardeiul gras în alimentația bebelușilor?
Mituri desfiintate despre diversificare
Reteta cu gutui pentru bebelusi
PIURE DE GUTUIE CU DOVLEAC
Aceasta reteta poate fi adaptata in asa fel incat sa fie potrivita si pentru bebelusi de 6 luni, si pentru bebelusi cu varsta mai mare de 10-12 luni. Gutuia si dovleacul de placinta se spala, se taie, se curata si se pun la cuptor. Cand sunt gata, ele pot fi blenduite ca atare pentru bebelusii mici sau pot fi amestecate cu galbenus de ou si/sau smantana pentru copiii un pic mai mari.
GEM DE GUTUI
Gemul de gutui poate fi preparat fie simplu, fie in combinatie cu mere. Pentru ca nu incurajam consumul de zahar, iti recomandam sa folosesti fie mere (in proportie de 1 la 1), fie suc de mere, in care sa pui gutuile la fiert.
Gutuile spalate, curatate si taiate cubulete se pun sa fiarba in apa (sau in suc de mere) cat sa fie acoperite. Se amesteca periodic in oala, pana cand gutuile sunt foarte bine fierte (aproximativ 2 ore). Daca iti place ca gemul sa aiba o textura foarte fina, il poti blendui cand este aproape gata. Dupa ce a fiert suficient, se pune in borcane si se sterilizeaza la fel ca orice alta conserva.
TOCANITA DE VITA CU GUTUI
Reteta, preparata corect, poate fi potrivita si pentru copiii de peste 12 luni, iar parintii se vor bucura deasemenea de ea!
3 cepe taiate marunt, cu 2-3 catei de usturoi, se pun in doua degete de apa si se fierb pana cand se inmoaie. Se adauga gutuile si carnea de vita, taiate cubulete de dimensiuni apropiate deoarece au un timp de preparare asemanator. Dupa aproximativ 10 minute, adauga deasupra suc de rosii preparat in casa, sau rosii taiate cuburi marunte.
Rastoarna amestecul rezultat intr-o tava adanca, adauga sare, frunze de dafin si ienibahar, completeaza cu apa in asa fel incat sa fie acoperite carnea si gutuile si baga tava in cuptorul incins la 220 de grade. Tava se lasa descoperita, timp de aproximativ o ora, pana cand si carnea si gutuile sunt bine patrunse, insa este nevoie sa verifici periodic consistenta sosului si eventual sa adaugi apa daca e necesar.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
FRUCTELE
LEGUMELE
CEREALELE
CARNEA
ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
CITEȘTE ȘI DESPRE:
Retete pentru bebelusi de la 6 luni
10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
Riscuri în autodiversificarea bebelușului – Răspunsurile specialiștilor
Autodiversificare sau diversificare clasică cu lingurița? Beneficii pentru bebe
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Diversificarea naturala BLW (Autodiversificarea)
Diversificarea la bebeluși | Ghid pentru mămici + Recomandări OMS și de la pediatru
Diversificare clasică sau autodiversificare? Scurt ghid pentru o alegere corect informată