Ciresele sunt foarte sanatoase si hranitoare. Fiind si foarte delicioase ar putea sa fie pe placul copilului tau. Sunt o sursa buna de vitamina C, fier, potasiu, magneziu si calciu. Afla cand si cum se introduc pentru prima data in alimentatia copilului.
Cand se introduc ciresele in alimentatia bebelusului?
Ciresele ar putea fi introduse in alimentatia bebelusului intre 8-10 luni, dar nu te grabi foarte mult cu introducerea lor. Asteapta sa implineasca macar 9 luni sau 1 an daca exista cazuri de alergii in familia ta.
Copiii sub 3 ani nu ar trebui sa consume cirese intregi deoarece prezinta risc de inec si asfixiere.
Ciresele sunt recomandate in alimentatia copiilor pentru preventia si ameliorarea anemiei feriprive (din lipsa fierului). Sucul de cirese este bogat vitamine, minerale si antioxidanti. Fibrele solubile din sucul de cirese combat cu succes constipatia.
Culoarea rosie a cireselor indica prezenta betacarotenului o forma a vitaminei A foarte usor de asimilat de catre organism care creste rezistenta organismului in fata virusilor si bacteriilor.
Poti alege sa consumati ciresele proaspete, sub forma de suc, compot sau dulceata. Include ciresele in meniul tau zilnic pe timpul verii, acestea fiind renumite pentru proprietatile sale benefice asupra organismului: te tin departe de infectii urinare si alte afectiuni ale rinichilor, amelioreaza afectiunile digestive, intaresc inima si imunitatea.
Coditele de cirese nu se ofera copiilor sub nici o forma deoarece contin taninuri. Coditele de cirese se pot folosi sub forma de ceai si ajuta mult in curele de slabire. Tot sub forma de ceai ajuta in cazul cistitelor, pilelitelor, nefritelor.
Ce vitamine si minerale contin ciresele?
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina K.
MINERALE continute: potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, si o mica cantitate de: mangan, cupru si zinc.
Cum sa alegi cirese bune pentru bebe
Alege cirese tari, grase si lucioase, care nu sunt zbarcite sau moi. Culoarea este importanta daca vrei sa-ti dai seama cat de proaspete si de dulci sunt ciresele, uita-te dupa cirese de un maro inchis rosiatic, violet sau chiar negre, uniforme.
Alege cirese cu tot cu codite, deoarece gaurica ramasa dupa indepartarea cozii predispune la descompunere.
Poti sa-ti dai seama cat de prospete sunt si dupa codite, acestea sa nu fie inchise la culoare sau uscate. Cirese sunt usor perisabile asa ca pastreaza-le in frigider.
Cum se introduc ciresele la bebelusi?
Ciresele nu reprezinta un fruct uzual pentru bebelusi, existand alte fructe mult mai usor de preparat precum bananele, merele, perele, piersicile, avocado.
De indata ce copiii sunt in stare sa le indeparteze samburele, le vor adora. La inceputul diversificarii vei indeparta samburele si le vei servi taiate fasii foarte mici, mixate cu alte fructe sau sub forma de compot, dulceata preferabil fara adaos de zahar!
Daca bebelusul are sub 1 an cand ii oferi pentru prima data cirese prepara-i un compot, insa incearca dupa cum spuneam sa nu adaugi zahar. Gaseste un soi de cirese dulci si pune mai multe fructe in apa decat de obicei. Compotul va iesi mai concentrat dar si mai dulce.
Nu ii da o cantitate mare de compot pentru prima data. Daca bebelusul se arata incantat ofera-i compot proaspat preparat si racit in cantitate de 100-150 de ml o data la doua zile.
Dupa varsta de 1 an ciresele fara samburi sunt foarte potrivite de adaugat la retetele de tarte cu fructe. Avand in vedere ca fac parte din categoria fructelor puternic contaminate cu pesticide ar fi binevenit sa oferi bebelusului cirese ecologice sau cumparate de la producatori siguri.
Asocieri corecte ale cireselor cu alte alimente:
Ciresele se asociaza foarte bine cu alte fructe precum: afinele, marul, para, bananele, avocado.
Afla cand se introduc si celelalte fructe in alimentatia bebelusului tau:
Marul Para Banana Avocado Caise Piersici Prune Mango Cirese Struguri Pepene
Ananas Kiwi Afine Capsuni Citrice
Te-ar mai putea interesa:
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 10-12 luni