Capsunile sunt fructe foarte nutritive dar deoarece prezinta un risc ridicat de a provoca alergii în cazul copiilor predispuși nu se recomanda introducerea lor prea devreme in alimentatia copilului. Se recomanda prudenta!
Capsunile sunt o sursa buna de antioxidanti, fibre si vitamina C si A. Culoarea rosie a capsunilor indica cantitatea de fenoli, antioxidanti importanti in lupta cu cancerul, ce au efecte antiinflamatorii si de reglare a zaharului din sange. Alege-le pe cele mai rosii! Capsunile sunt foarte bogate in bioflavonoide, antioxidanti cu proprietati tonice, antibacteriene si anticanceroase.
Cand se introduc capsunile in alimentatia bebelusului?
RECOMANDARI: Capsunile ar putea fi introduse in alimentatia bebelusului dupa varsta 1 an, deoarece au un potential alergenic ridicat. Daca in familia ta exista un istoric de alergii alimentare sau daca copilul a avut deja o reactie alergica la un alt aliment este bine sa amani si mai mult introducerea capsunilor. Aceasta recomandare este valabila doar pentru bebelusii cu istoric familial de alergii.
In prezent OMS recomanda introducerea alimentelor cu potential de a produce alergii chiar din primele luni de diversificare a alimentatiei. Cel mai indicat este sa respectati ordinea propusa de pediatrul care evalueaza dezvoltarea copilului dvs de la nastere si cu care discutati luna de luna.
Totusi, daca diversificarea a decurs fara probleme poti incerca in jurul varstei de 8 luni sa-i oferi bebelusului o cantitate mica de capsuni intr-un piure de fructe pe care le-a acceptat deja. In cazul unei alergii la capsuni reactia cutanata se produce imediat sau in decursul a cateva ore. Anunta pediatrul imediat in acest caz si nu-i mai oferi capsuni.
Citeste mai multe despre diversificare si prevenirea alergiilor:
Diversificarea precoce a bebelușului pentru prevenirea apariției alergiilor
Diversificarea copilului cu risc de alergii alimentare
Ce vitamine si minerale contin capsunile?
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, vitamina B1, B2, B6 , vitamina K.
MINERALE continute: potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, sodiu si o mica cantitate de: mangan, cupru si zinc.
Cum sa alegi capsune bune pentru bebe?
Alege capsuni ferme, grase, lucioase care par zemoase de un rosu aprins. Capsunile odata culese nu se mai coc. Frunzulitele ar trebui sa fie inca atasate si proaspete. Nu cumpara capsuni in recipiente mari deoarece cele de dedesubt vor fi zdrobite.
Cum sa i le pregatesti bebelusului?
Indeparteaza frunzulitele si spala capsunile exact inainte de a le consuma. Te poti folosi de o strecuratoare sau o sita mai mare si le treci prin mai multe jeturi de apa. Le poti oferi bebelusului sub forma de cubulete mici sau crema de fructe delicioasa.
Crema de Capsuni + Banana + Avocado (de la 10-12 luni)
Tot ce ai nevoie: 4-5 capsuni rosii, o banana mica bine coapta, 1/2 avocado. Taie banana rodele si mixeaz-o bine in blender cu o jumatate de avocado si capsuni pana cand reiese un piure cremos. La inceput cand se testeaza reactia alergica la capsuni se recomanda sa fie adaugata in acesta reteta o cantitate mica de capsuni. Pofta buna!
Asocieri corecte ale capsunelor cu alte fructe:
Capsunile se asociaza foarte bine cu alte fructe precum: toate fructele de padure, bananele, avocado, mere, kiwi.
Afla cand se introduc si celelalte fructe in alimentatia bebelusului tau:
Marul Para Banana Avocado Caise Piersici Prune Mango Cirese Struguri Pepene
Ananas Kiwi Afine Capsuni Citrice
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.