Marul ar putea fi o alegere excelenta la inceputul diversificarii avand un risc scazut de a provoca alergii. Este plin de substante nutritive, usor de digerat si rapid de pregatit. Proverbul englezesc de la sfarsfitul secolului al XIX-lea “An apple a day keeps the doctor away” sugereaza importanta nutritionala a acestui fruct.
Cand se introduce marul in alimentatia bebelusului?
RECOMANDARI: Marul poate fi introdus in alimentatia bebelusului intre 4 – 6 luni daca se ofera gatit (la aburi sau sub forma de compot) si la varsta de 8 luni daca se ofera crud. Marul ar putea fi o alegere excelenta la inceputul diversificarii acesta fiind lipsit de riscul de a produce o alergie. Este plin de substante nutritive, usor de digerat si rapid de pregatit.
Merele sunt o sursa importanta de fibre solubile (pectina) si insolubile (coaja). De asemenea sunt o sursa bogata de potasiu. Pectina din mere, un gen de fibre solubile, formeaza impreuna cu apa, o masa gelatinoasa, neabsorbabila, cu rol in reglarea tranzitului intestinal, evitand atat constipatia cat si diareea.
Coaja marului poate provoca inec si asfixie la copii mici. Pana la varsta de cel putin un an toate fructele administrate copilului vor fi servite fara coaja.
Ce vitamine si minerale contin merele?
VITAMINE continute: vitamina A, vitamina C, acid folic, vitamina E.
MINERALE continute: potasiu, calciu, fosfor, magneziu, seleniu si o mica cantitate de: fier, mangan, cupru si zinc.
Cum sa alegi mere bune pentru bebelusi:
Alege mere cat mai colorate, cu coaja lucioasa si cu pulpa tare la palpare, de dimensiune medie. Alege mere netede, evita-le pe cele zbarcite. Marul ar trebui sa fie foarte tare atunci cand il apesi. Merele mai mari se strica mai usor decat cele mai mici asa ca verifica-le cu atentie. Incearca sa cumperi mere neceruite, deoarece ceara poate contine reziduuri de pesticide.
Soiurile Ionatan si Golden sunt foarte potrivite pentru copii. Avand in vedere ca marul face parte din cele 15 cele mai contaminate cu pesticide alimente orienteaza-te pe cat posibil spre mere ecologice.
Sfat: Merele taiate isi schimba culoarea si gustul imediat din cauza actiunii aerului, se oxideaza. Prin oxidare se pierde o parte din vitamina C. Pentru a evita acest lucru serveste-le imediat ce le-ai pregatit sau stopeste-le cu suc de lamaie.
La ce masa se introduce marul la inceputul diversificarii?
Se recomanda ca fructele in general sa fie introduse la masa (gustarea) de la ora 10 inaintea laptelui. La inceputul diversificarii marul se serveste sub forma unui piureu foarte fin, urmand ca din luna a 8 a sa incepi sa schimbi consistenta. Pana cand bebelusul va implini cel putin 1 an vei curata coaja marului de fiecare data.
Pentru a fi usor digerabile pana in jurul varstei de 8 luni este recomandat ca fructele sa fie gatite, insa nu este obligatoriu. Ideal ar fi sa i le pregatesti la abur 10-15 minute, in cuptor sau sub forma de compot. Pregatindu-le la aburi se vor pastra cei mai multi nutrienti, la cuptor vor deveni mai aromate si mai gustoase.
Incepand cu luna a 6 a vei putea sa-i dai bebelusului suc de mere. Vei incepe cu o lingurita, crescand treptat cantitatea pana vei ajunge la 30 ml, apoi 60 ml.
Asocieri corecte ale marului cu alte alimente:
Marul se asociaza foarte bine cu alte fructe precum: para, banana, avocado, mango, kiwi, portocala.
Afla cand se introduc si celelalte fructe in alimentatia bebelusului tau:
Marul Para Banana Avocado Caise Piersici Prune Mango Cirese Struguri Pepene Ananas Kiwi Afine Capsuni Citrice
Te-ar mai putea interesa:
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 4-6 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 6-8 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 8-10 luni
Diversificarea alimentatiei – Recomandari pentru 10-12 luni
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.