Luna a 6-a a bebelusui este cea mai potrivita pentru inceperea diversificarii. Pana la aceasta varsta sistemul digestiv al bebelusului este capabil sa digere numai lapte.
Organizatia mondiala a sanatatii recomanda mamelor sa inceapa diversificarea dupa varsta de 6 luni in paralel cu alaptarea. Laptele matern si formulele de lapte pot satisface nevoile nutritionale ale bebelusului pentru primele 6 luni, uneori chiar mai mult.
Descoperă aici GHIDUL COMPLET DIVERSIFICAREA BEBELUSULUI actualizat și completat cu toate recomandările OMS și ale pediatrilor.
Bebelusul tau a implinit 6 luni ? Poti incepe diversificarea alimentatiei fara probleme!
Dupa aceasta varsta sistemul digestiv al bebelusului este mult mai pregatit sa digere alimentele solide. Asa ca pregateste-te pentru multa distractie, dezordine si pete de mancare.
Sistemul digestiv imatur al bebelusului nu poate sa foloseasca prea bine amidonul in primele luni, o mare parte din acesta fiind eliminat neschimbat in scaun. Amidonul se regaseste in majoritatea legumelor si cerealelor, singurul fruct care contine amidon este banana insuficient coapta. In cazul ei cu cat este mai coapta cu atat amidonul se transforma in zaharuri usor asimilabile.
CITEȘTE ȘI: Pediatrul recomandă diversificarea înainte de 6 luni? Ce NU ȘTIAI despre DIVERSIFICARE
Reguli simple de urmat la inceputul diversificarii alimentatiei la 6 luni:
- Introdu cate un singur aliment;
- Respecta un interval de minim 4 zile intre alimente diferite.
- Ofera-i progresiv dintr-un aliment nou. La inceput o lingurita, apoi 2, apoi 3 pana vei ajunge la cantitatea recomandata pentru varsta bebelusului si vei putea inlocui o masa de lapte.
- Asigura-te ca bebelusul tolereaza individual alimente pe care intentionezi sa le combini.
- Nu adauga sare sau zahar cand prepari mancarurile pentru bebe.
- Serveste mancarea la temperatura corpului.
- Adauga alimente care sunt o sursa buna de fier.
- Incepe de pe acum sa-l obisnuiesti pe bebe cu igiena mesei: il vei spala pe maini inainte de masa, ii vei pune bavetica, il vei spala la gurita si pe maini dupa masa. Incearca sa creezi un ritual al mesei!
In ce ordine se introduc grupele alimentare cand se incepe diversificarea alimentatiei?
Ordinea in care introduci alimentele nu este foarte importanta. Poti incepe cu cereale, cu fructe sau cu legume dar nu cu proteine (adica cu alimente gen ou, lactate, carne sau peste). Mai important este, daca te-ai hotarat sa incepi cu o anumita grupa, sa introduci mai multe alimente permise din grupa respectiva inainte de a trece la o alta grupa, nu introduce azi cereale (orezul), peste 4 zile fructe (marul), apoi legume (morcovul) si te intorci iar la fructe si introduci para.
Alegerea primului aliment pe care il vei servi copilului se individualizeaza in functie de particularitatile de dezvoltare ale copilului. La cei cu o curba ponderala buna se poate incepe cu fructe si legume, la cei cu o curba ponderala slaba cu cereale fara gluten.
Intreaba pediatrul copilului tau care este cea mai indicata grupa de alimente cu care sa incepi diversificarea in functie de evolutia lui de la nastere. Alaptarea sau hranirea cu formule de lapte nu trebuie sa inceteze deoarece laptele este cea mai importanta sursa de nutrienti pe durata primului an de viata.
Atata timp cat iti hranesti bebelusul cu lapte matern sau formula de lapte poti fi sigura ca are o alimentatie adecvata, asa ca nu te necaji prea tare daca bebe a mancat la o masa doar cateva lingurite. Cantitatea de lapte va scadea treptat lasand loc meselor solide insa va continua cat mai mult posibil.
Sugestii de alimente pe care poti sa le introduci la inceputul diversificarii alimentatiei la 6 luni:
FRUCTE
O multitudine de fructe poti introduce dupa varsta de 6 luni: mere, pere, banane, avocado (acestea ar putea fi introduse si inainte de 6 luni la recomandarea pediatrului), caise, piersici, nectarine, mango, prune, dovleac.
Pentru ca bebelusul sa digere fructele mai usor ai putea sa le gatesti pana la varsta de 8 luni. Le poti pune la abur 10-15 minute, in cuptor (merele, dovleacul) sau le poti opari.
Bananele si avocado nu se gatesc niciodata dar e important sa le alegi pe cele bine coapte.
De indata ce bebelusul a tolerat mai multe fructe poti incepe sa le combini.
Dupa varsta de 8 luni ai putea sa-i dai bebelusului suc din fructele permise pentru aceasta varsta. Ii vei da la inceput cate o lingurita, apoi 2, apoi 3 pana cand ajungi la 30 de ml, apoi la 60 ml.
Fructele uscate se recomanda doar in cantitati mici, inmuiate in apa inainte, deoarece desi sunt hranitoare au efect laxativ.
MARUL PARA BANANA AVOCADO CAISA PIERSICA MANGO PRUNA
LEGUME
Dupa varsta de 6 luni ii poti da bebelusului supe si piureuri din legume precum: morcov, albitura (patrunjel radacina si pastarnac), telina, ardei, ceapa, cartof dulce, fasole verde, dovlecei.
Unele mame prefara sa introduca legumele inaintea fructelor pentru a nu pune bazele unui gust dulce. Cu toate acestea legumele radacinoase, morcovii in special, care sunt primele legume introduse bebelusului au un gust dulce natural.
MORCOVUL PASTARACUL ARDEIUL DOVLECELUL TELINA CEAPA
PROTEINE
Odata ce bebelusul s-a obisnuit cu gustul cerealelor, fructelor si legumelor poti incepe sa-i dai alimente care contin proteine animale.
Proteinele sunt esentiale pentru crestere, rezistenta la boli si vindecarea ranilor.
Este important ca din luna a 7–8 a, bebelusul sa primeasca carne, galbenus de ou, ficat pentru aportul de fier care il fereste de anemie.
In mod normal, bebelusul are la nastere rezerve de fier suficiente pentru primele 3-5 luni. Isi va suplimenta aceste rezerve cu putin fier din fructe si legume. Deja la 6 luni rezervele sunt epuizate si este necesar un aport de fier.
Ai putea incepe sa introduci carnea in supa de legume pe care bebelusul a acceptat-o deja. Carnea este o sursa importanta de zinc. 30-60g de carne de curcan sau de vita pot oferi necesarul de zinc al unui copil mic.
O cantitate insuficienta de zinc poate afecta ritmul de crestere si pofta de mancare, aportul de zinc fiind extrem de important in cazul bebelusilor care au avut o greutate mica la nastere. Zincul se mai regaseste in cereale, linte, mazare, nuci, soia.
GALBENUSUL CARNEA FICATUL DE PUI IAURTUL BRANZA DE VACI
Intre 6 – 8 luni sunt atat de multe alimente pe care ai putea sa le introduci incat nu sunt suficiente zile in calendar deoarece este recomandat sa respecti un interval de 4 zile intre alimente diferite.
Expertii nu au ajuns la o concluzie unanima in ceea ce priveste momentul optim de introduce a diverselor alimente. Important este sa nu te grabesti, insa nu amana nici prea mult introducerea anumitor alimente.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 10 Idei de REȚETE cu CARNE de pui si vită, un aliment de bază în alimentația bebelușilor
CEREALE
La varsta de 6 luni sunt recomandate doar cerealele fara gluten pentru bebelusii cu risc de alergii alimentare. Ii poti da bebelusului cereale pe baza de orez. Alege cerealele imbogatite cu fier si evita-le pe cele cu adaos de zahar. Verifica pe spatele cutiilor de cereale pentru copii modul de preparare, acesta este uneori diferit de la o marca la alta. Daca ai inceput diversificarea inainte de 6 luni si ai introdus deja cerealele fara gluten ai putea incerca sa le combini. In caz contrar asigurate ca le-ai introdus individual si bebelusul le tolereaza inainte de a le combina sau a alege cereale pentru copii formate din mixuri de fainuri.
Despre gluten pe larg in acest articol: Glutenul la bebeluși – Care sunt recomandările în prezent?
Reflexul bebelusului de a prinde obiectele cu palma este complet dezvoltat intre 5 – 7 luni.
Daca bebelusul va fi curios si va incerca sa se hraneasca singur este bine sa il incurajezi, dar sub stricta ta observatie.
Va incepe sa apuce singur alimentele si le va duce la gurita pentru a le suge sau molfai. Acesta este primul pas spre folosirea linguritei.
Desi la aceasta varsta bebelusii au unul sau doi dinti, ei invata sa mestece chiar daca nu au dantura completa si trebuie sa-l incurajezi in acest sens. In continuare ii vei servi piureuri fine. Abia de la 9-12 luni vei putea inlocui piureurile foarte fine cu alimente pasate cu furculita sau taiate foarte fin, usor de mestecat si care nu prezinta pericol de inecare.
Este important ca mancarea sa-si schimbe granulatia treptat deoarece cei hraniti cu alimente de consistenta unui piureu fin, desi ar putea sa le mestece, vor ajunge apoi sa refuze alte texturi.
Bebelusul va fi curios cand vine vorba de mancare dar se poate intampla sa nu ii placa de la inceput. Cand copilul nu este interesat de mancare, nu incerca sa-l fortezi, sa-l constrangi sau sa-l pacalesti pentru a-l determina sa mai manance inca o lingurita. Incearca sa intelegi semnalele pe care ti le trimite.
In Clubul Bebelusilor gasesti cel mai complet Ghid al Diversificarii alimentatiei sugarilor.
Afla tot ce trebuie sa stii despre diversificarea alimentatiei la bebelusi
Descopera retete sanatoase adaptate varstei bebelusului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.