Pentru bebelusii aflati la inceputul diversificarii alimentatiei sunt potrivite piureurile simple din legume si fructe. Acestea vor fi oferite in asociere (mai multe legume sau mai multe fructe) dupa ce au fost introduse individual si copilul nu a manifestat nici o reactie alergica. Se respecta regula celor 3 zile intre alimente diferite!
Este recomandat sa incepeti diversificarea dupa varsta de 6 luni si sa nu va grabiti. Daca veti introduce mai multe alimente deodata copilul nu va avea sansa se se familiarizeze cu consistenta si gustul fiecarui aliment in parte.
Oricare ar fi indicatiile medicului care urmareste evolutia bebelusului de la nastere este bine sa retii ca diversificarea nu poate incepe sub nici o forma mai devreme de varsta de 4 luni, caci tubul digestiv nu este complet maturizat.
In ceea ce priveste cantitatea de mancare la inceput bebelusul la primi doar cateva lingurite. Crestem treptat si ajungem in 8 zile la 30 grame de piure la o masa, in 15 zile la 50 de grame iar abia intr-o luna la 100 -120 grame. Nu se va adauga sare in piureuri sau in apa in care fierb alimentele pana la varsta de 1 an.
Piureuri pentru bebelusi la inceput de diversificare pe baza de legume:
Piure de morcovi pentru bebelusi de la 6 luni
Preparare: 5 minute | Gatire: 20 minute
Ingrediente pentru 2 portii: 2 morcovi medii, o lingurita mica de ulei de masline
Spalam cu grija morcovii pentru a indeparta orice urma de pamant sau nisip. Curatam coaja si ii trecem din nou prin jet de apa rece. Taiem rondele de morcov si ii punem intr-o craticioara cu apa cat sa ii acopere. Se fierb la foc mediu timp de 20 minute. Daca avem un aparat de gatit la aburi special pentru diversificare este si mai bine, ii pregatim in acesta. Morcovii sunt fierti cand cutitul intra usor in ei. Mixam pana cand obtinem un piure fin. La nevoie adaugam putin din apa in care au fiert morcovii. Se adauga si uleiul de masline si se serveste caldut. La inceputul diversificarii bebelusii sunt incantati daca primesc piureuri mai mult lichide decat solide ei fiind invatati cu consistenta lichida pana atunci.
Piure de pastarnac: in loc de morcov se poate folosi pastarnac singura diferenta fiind la timpul de fierbere care va creste cu 5-7 minute. Dupa ce vom oferi individual piureul de morcov si cel de pastranac le vom combina.
Piure de dovlecel pentru bebelusi
Preparare: 5 minute | Gatire: 10 minute
Ingrediente pentru 2 portii: un dovlecel romanesc sau zucchini, o lingurita mica de ulei de masline
Curatam dovlecelul de coaja si samburi. Il trecem prin jet de apa rece si il feliem. Se poate prepara la aburi (5 minute) sau fiert in putin apa (10 minute). Se mixeaza cu ulei de masline si se serveste cald.
Piure de legume dulci pentru bebelusi
Preparare: 5 minute | Gatire: 20 minute
Ingrediente pentru 2 portii: un morcov mediu, un pastarnac, un dovlecel romanesc sau zucchini, o lingurita mica de ulei de masline
Spalam si curatam legumele de coaja. Dupa ce le-am taiat cubulete se fiert timp de 20 de minute. Se mixeaza cu o lingurita de ulei de masline. Dupa 8 luni adaugam un praf de mirodenii in apa de fiert.
In acest piure pe masura ce bebelusul creste vom putea adauga:
- o feliuta de ardei gras
- 2 pastai de fasole verde
- 2 rondele cartof dulce
- 2 buchetele broccoli
- putin fenicul
O alta idee de piure dulce si hranitor pentru bebelusi de 8-10 luni este piureul de sfecla rosie si cartof dulce
Piureuri pentru bebelusi la inceput de diversificare pe baza de fructe
La inceputul diversificarii cele mai potrivite fructe sunt: marul (alege soiuri de mere dulci), para, avocado, piersica, caisa si banana. Ca si legumele toate fructele se introduc pentru inceput individual la o distanta de 4 zile de un aliment diferit.
Piureurile de fructe se pot prepara simplu din fructele crude decojite pana la 1 an, compot, coapte in cuptor sau aburite.
Piure de mar pentru bebelusi
Alegem un mar copt de marime medie dintr-un soi dulce ii indepartam coaja si il mixam pana cand obtinem un piure fin. Se serveste imediat deoarece oxideaza si capata gust acru. Sau incercati mar la aburi pentru bebe
Vom proceda similar si pentru celelalte fructe. In ceea ce priveste banana si avocado se ofera ca atare, nu se gatesc niciodata prin fierbere sau coacere. Iata aici exemple de retete cu avocado pentru bebelusi sau cu mango care se introduce putin mai tarziu.
In ceea ce priveste carnea de pui sau de curcan se va introduce dupa varsta de 7 luni in piureul de legume cate un cubulet mic la inceput. Ca si galbenusul carnea este o sursa importanta de fier.
Pentru mai multe idei consulta sectiunea speciala de piureuri si retete pentru bebelusi de 6-12 luni.