Mamele isi fac nesfarsite griji in legatura cu cantitatea de mancare pe care o accepta bebelusii lor. „Uite, vine avionul!” pentru inca o gura de mancare este un obicei puternic dezaprobat de catre pediatria moderna. Si atunci, cum stii daca bebelusul a mancat destul?
Este una dintre intrebarile pe care si-o pune fiecare mamica la inceputurile diversificarii. Mai ales daca esti parinte pentru prima oara, un bebelus reticent fata de gusturi noi iti va scoate peri albi. Te vei intreba mereu daca micutul tau mananca destul.
In etapa in care bebelusul invata sa accepte mancare solida, cateva lingurite sunt mai mult decat suficiente. La aceasta varsta, cea mai mare parte a nutrientilor de care are nevoie sunt inca furnizati prin intermediul laptelui.
Diversificarea este initial o joaca, o ocazie de a explora, testa, gusta, incerca si descoperi. In plus, pentru bebelusi mancatul poate fi destul de obositor, ca orice lucru nou. De aceea, sfatul pediatrilor este sa il lasi pe bebelus sa iti spuna cand a mancat suficient.
Pe masura ce saptamanile trec, bebelusul poate avea nevoie de din ce in ce mai multa mancare. Portiile vor creste treptat, fii sigura ca bebelusul va gasi metode de a-ti spune clar ca mai vrea.
Oare a mancat destul?
Depinde exclusiv de apetitul bebelusului. Atata timp cat are scaune regulate si uda suficiente scutece pe zi, probabil ca totul este in regula. In plus, medicul care ii urmareste evolutia lunar in primul an de viata iti va comunica daca ceva este in neregula.
Oare a mancat prea mult?
Sunt rare cazurile in care bebelusii mananca prea mult, desigur, daca le respecti deciziile si nu te chinui sa ii indopi cu „inca o gura, numai una, te rog!”. Atunci cand ei considera ca au mancat destul, vor intoarce capul intr-o parte sau iti vor da cu mana peste lingurita. Daca mai vor mancare, le poti oferi linistita cateva lingurite in plus, poate trec printr-un puseu de crestere cand au nevoie de un plus de energie. In concluzie, tot ce trebuie sa faci este sa ii acorzi incredere bebelusului tau. Daca ai griji in legatura cu cantitatea de mancare pe care o consuma, consulta-te cu pediatrul, nu inainte de a face un tabel cu tot ceea ce mananca copilul zi de zi, timp de o saptamana.
Ofera-i alimente noi.
Multi bebelusi accepta un aliment nou abia dupa ce au luat contact cu el de cateva ori deja. Daca bebelusul a refuzat primul avocado pe care i l-ai oferit, elimina-l din meniu timp de o saptamana si incearca iar. Daca nici acum nu ai noroc, incearca din nou peste doua saptamani. Uneori copilul trebuie sa ia contact cu alimentul de 4-5 ori pana sa il accepte ca fiind familiar si sa il consume.
Ofera-i o gama variata de alimente.
Scopul este ca pana la varsta de un an bebelusul sa consume produse din toate categoriile principale de alimente: fructe, legume, carbohidrati, carne, peste, lactate si oua. Nu poti avea pretentia, si nici nu este bine, ca el sa manance de toate la varsta de un an. Insa ar trebui sa poti gati dietetic si sanatos un meniu pe care sa il agreeze si sa il consume intreaga familie la masa, impreuna.
Poate mai important decat orice altceva este sa fii un bun exemplu si sa fii relaxata. Incearca mereu sa mancati impreuna, iti amintesti ce gustoasa era mancarea de la pranzul de duminica, mancata in familie? Consuma multe fructe si legume si arata-te entuziasmata si incantata de gustul lor atunci cand este si bebelusul in apropiere, isi va dori sa te imite.
Invinge-ti prejudecatile alimentare daca iti doresti ca micutul tau sa manance broccoli cu aceeasi placere cu care mananca pastele. Nu insista si nu il forta, nu cantari portiile si nu deveni obsedata de cat mananca bebelusul. Putin e mai bun decat nimic, si e mai bine sa ia cateva guri dintr-o mancare sanatoasa decat sa se indoape cu o cantitate mare de mancare bogata in calorii dar saraca in nutrienti.
Tu cum ai apreciat cantitatea de mancare pe care o consuma bebelusul tau?