Dermatita atopica este o problema din ce in ce mai des intalnita la nou-nascuti si sugari. Poti citi totul despre cauze, simptome si diagnostic, tratamente si modalitati de ameliorare in articolul urmator.
- Cum se manifesta dermatita atopica?
- Cauzele care declanseaza dermatita atopica
- Cum se trateaza dermatita atopica la bebelusi
- Cand va depasi copilul problema dermatitei atopice
Dermatita atopica afecteaza, conform statisticilor, intre 10 si 20% dintre copiii cu varsta de pana la 5 ani. Confundata in faza de debut cu acneea bebelusului, perioada fireasca in care se elimina hormonii materni din organismul celui mic, cauza declansarii dermatitei atopice este greu de identificat.
Tratamentul este eficient doar in conditiile eliminarii cauzelor declansatoare, altfel se inregistreaza doar ameliorari. Citeste ce este, cum se manifesta si cum se poate trata dermatita atopica.
Ce este dermatita atopica?
Cunoscuta si sub denumirea de eczema bebelusului, dermatita atopica este o iritatie a pielii care apare de obicei la copii inainte de varsta de 5 ani. La bebelusi apare initial pe fata si pe scalp, dupa care se raspandeste pe gat, piept, brate si picioare.
La copiii cu varste peste 1 an dermatita atopica tinde sa se localizeze cu precadere in zona pliurilor de pe fata interna a bratului, in spatele genunchilor, in zona incheieturii mainii si a gleznelor.
Cum se manifesta dermatita atopica?
Printre simptomele dermatitei atopice se numara aparitia pe piele a unor pete rosii sau rosii-maronii, pruriginoase mai ales pe timpul noptii. In cazuri mai grave pielea apare denivelata, cu cruste si mici vezicule cu lichid. Pielea este uscata, solzoasa, crapata, sensibila.
La bebelusi placardele pot aparea inclusiv la nivelul pleoapelor, iar mancarimea data de acestea pot duce la zgarieturi si raniri.
Care sunt cauzele care declanseaza dermatita atopica?
Cauza precisa a dermatitei atopice este necunoscuta. Se pare ca exista o combinatie de factori care produc leziunile. Pielea uscata si sensibila, o anumita predispozitie genetica, un fond alergic sunt tot atatia factori declansatori. La toate acestea se adauga praful, fumul de tigara, transpiratia, substantele chimice din detergenti, sapunuri, parfumuri, etc.
Cum se trateaza dermatita atopica la bebelusi?
Secretul unui tratament eficient consta in primul rand in hidratarea pielii. Este esential apoi sa indepartati orice factori iritanti sau potential alergeni. Iata cateva sfaturi si cateva metode simple si eficiente pe care le poti aplica:
- Pastreaza pielea intacta si hidratata.
- Imbraca bebelusul cu haine moi, din fibre naturale, confortabile. Evita lana, materialele sintetice si tesaturile tepene.
- Transpiratia favorizeaza declansarea atacurilor de dermatita, asadar ai grija ca cel mic sa nu fie imbracat prea gros. Nu supraincalzi incaperile.
Daca banuiesti ca este implicata o alergie alimentara, procedeaza sistematic. De multe ori laptele din alimentatia mamei care alapteaza este un factor declansator. Alte alimente incriminate sunt oul, alunele, soia, graul, fructele de mare si pestele. Incepe un jurnal alimentar in care noteaza tot ceea ce mananci si ceea ce primeste bebelusul tau, daca ai inceput deja diversificarea. Elimina cate un aliment sau o categorie de alimente pe rand si vezi rezultatul.
Unele animale pot declansa alergii. Acopera paturile cu cuverturi si elimina mochetele si covoarele, pentru a putea indeparta praful si parul usor, cu aspiratorul si cu mopul.
Discuta cu medicul despre cat de des trebuie sa il speli pe cel mic. Se pare ca baia zilnica, cu apa usor calduta, in nici un caz fierbinte, ajuta mult la rehidratarea pielii. Baia ar trebui sa dureze intre 10 si 20 de minute iar apa este obligatoriu sa nu fie fierbinte, deoarece apa fierbinte usuca pielea.
Foloseste un sapun bland sau, daca e vorba de un bebelus, foloseste uleiuri de baie. Spalatul trebuie facut la sfarsitul baii pentru ca cel mic sa nu stea in apa cu sapun. Clatirea temeinica este foarte importanta. Citeste aici mai multe despre ritualul de ingrijire a pielii.
Foloseste doar prosoape moi si usuca-l pe cel mic prin tamponare, nu prin stergere. Cat pielea este inca umeda, foloseste o crema, un ulei sau o lotiune prescrise de medic. Aceasta va face ca pielea sa ramana hidratata.
Atunci cand speli textile care intra in contact cu pielea copilului opteaza pentru un detergent hipoalergenic, bland. Nu folosi in nici un caz balsam de rufe. Este bine sa te obisnuiesti sa setezi masina de spalat sa efectueze o clatire suplimentara.
Bebelusul sau copilul poate avea mancarimi destul de puternice. Pentru a evita aparitia leziunilor suplimentare, taie-i unghiile scurt si alege asternuturi de pat cat mai moi. Daca accepta, culca-l cu manusi subtiri de bumbac. Daca cel mic nu se poate odihni din cauza mancarimilor, apeleaza la medic.
Cumpara si foloseste umidificatorul. Daca aerul din locuinta este cald si uscat, va inrautati situatia.
In cazurile grave, care nu se amelioreaza in ciuda adoptarii acestor masuri care tin de schimbarea stilului de viata, medicul poate recomanda tratament cu corticosteroizi. Avand in vedere ca riscurile si beneficiile in cazul bebelusilor se afla intr-o balanta destul de delicata, este bine sa nu apelezi la acest gen de produse decat la sfatul expres al medicului.
De asemenea, daca cel mic isi face rani din cauza scarpinatului, medicul ti-ar putea recomanda sa ii administrezi un antibiotic usor, local sau pe cale orala, pentru a evita suprainfectarea leziunilor.
Cand va depasi copilul problema dermatitei atopice?
Este posibil sa fii unul dintre cazurile norocoase, in care dermatita atopica sa fie mai degraba rezultatul folosirii unor agenti de curatare prea agresivi. In acest caz, se vor observa ameliorari imediat ce vei schimba detergentul de rufe si sapunul cu care imbaiezi copilul.
Majoritatea copiilor vor scapa de dermatita atopica la inceputul adolescentei. Exista insa si cazuri severe care se prelungesc si in viata de adult. Tenul uscat se pastreaza toata viata, dar majoritatea invata sa hidrateze pielea suficient incat sa poata tine sub control situatia. La adult, dermatita atopica determina recaderi mai ales in perioadele de stress excesiv si de oboseala.
Spune-ne ce te-a ajutat daca bebelusul tau a avut dermatita atopica. Ce creme, ce tratamente, in ce fel v-ati schimbat obiceiurile domestice pentru ca el sa se vindece?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.