Testul Papanicolau salveaza vieti! Zece minute din timpul tau, o data la cativa ani, iti pot prelungi semnificativ viata. Afla ce este testul Papanicolau, cand si cum se efectueaza! Cu siguranta medicul de familie sau medicul ginecolog ti-au vorbit macar o data despre testul Papanicolau. Iata ce este acesta, la ce foloseste, cum si cand se efectueaza!
Ce este testul Papanicolau?
Cunoscut in lumea medicala vorbitoare de limba engleza si cu denumirea de „Pap test”, testul Papanicolau este o metoda de screening menita sa identifice cancerul de col uterin in fazele sale incipiente. Avand in vedere ca, in lume, cancerul de col uterin ocupa un loc important printre cauzele de moarte prematura a femeilor, lumea medicala a decis efectuarea periodica a acestui test, care permite identificarea precoce a modificarilor celulare precanceroase. In cazul in care testul Papanicolau identifica prezenta unor anomalii, medicul va recomanda efectuarea de analize suplimentare.
Cand se incepe screeningul pentru cancerul de col uterin?
Screeningul incepe la varsta de 21 de ani, daca femeia are o viata sexuala. Tinerele care nu si-au inceput viata sexuala la aceasta varsta nu vor fi testate, motivul fiind acela ca in vasta majoritate a cazurilor, cancerul de col uterin este provocat de infectia cu HPV, a carui transmitere se face pe cale sexuala. Testul Papanicolau se repeta la cel mult 2 ani, pentru a identifica aparitia leziunilor precanceroase. Cel mai bine este sa fie facut in fiecare an. Daca ai peste 30 de ani si ai fost testata si pentru identificarea HPV, si atat acest test cat si testul Pananicolau au avut rezultate bune, te poti testa o data la maxim 3 ani. Multi medici insa recomanda anual efectuarea testului Papanicolau. Dupa varsta de 65 de ani, femeile care au avut ultimele 3 teste din ultimii 10 ani negative, pot renunta la testarile periodice.
Cum se interpreteaza rezultatele testului Papanicolau?
In mod normal, testul nu trebuie sa identifice anomalii celulare. Chiar si in acest caz, trebuie sa stii ca testul nu are o precizie de 100%, insa cancerul de col uterin se dezvolta de obicei lent, iar repetarea ulterioara a testului ar trebui sa identifice modificarile in timp util.
Rezultatele anormale indica grade variate de atipii celulare. Ele sunt urmatoarele:
ASCUS (aypical squamous cells of undetermined significance – celule scuamoase atipice de importanta nedeterminata) indica prezenta unor celule atipice, insa aceste modificari nu pot fi atribuite unei cauze precise. Poate fi vorba despre o infectie cu HPV sau poate fi vorba de leziuni care, in timp, duc la aparitia cancerului.
Squamous intraepithelial lesion – leziune scuamoasa intraepiteliala – indica faptul ca celulele examinate pot fi precanceroase. Daca leziunile celulare sunt discrete, pot trece ani pana la aparitia celulelor canceroase. Medicul va recomanda efectuarea de teste suplimentare.
Atypical glandular cells – celule glandulare atipice. Celulele glandulare produc mucusul de la nivelul cervixului, si se extind pana in interiorul uterului. Sin in cazul acestui diagnostic este necesara efectuarea de teste suplimentare.
LSIL si HSIL sunt prescurtarile pentru low-grade, respectiv high-grade dysplasia. Asta inseamna ca testul a identificat leziuni care pot conduce la aparitia cancerului de col uterin. In cazul in care rezultatul testului este HSIL, riscul de aparitie a cancerului este mai mare.
Carcinomul in situ (CIS) este cel mai temut diagnostic. Asta inseamna ca exista un proces canceros la nivelul colului uterin. In functie de rezultatul testului Papanicolau medicul iti va recomanda sa-l repeti peste 6 luni sau peste 1 an. De asemenea poate recomanda efectuarea unei colposcopii.
Este nevoie sa te pregatesti in mod special pentru testul Papanicolau ?
Medicul iti va face cateva recomandari inainte de programarea testului. Pentru ca proba recoltata sa fie concludenta, iar rezultatul obtinut unul corect, este necesar sa respecti cateva reguli. Cu 48 de ore inainte de recoltarea probelor evita contactul sexual, spalaturile intravaginale, folosirea de creme spermicide sau de alte produse cu aplicare locala. Ele pot „ascunde” celulele modificate si pot da rezultate fals negative.
Este recomandat ca probele pentru testul Papanicolau sa nu fie recoltate in perioada menstruatiei. Fluxul menstrual poate indeparta celulele cu modificari, iar examinarea celulelor este ingreunata de faptul ca proba este contaminata cu sange. De asemenea, daca fluxul menstrual este abundent, este mai dificil pentru medic sa recolteze proba din zona in care se observa modificari.
Cum se recolteaza proba pentru testul Papanicolau?
Recoltarea probelor dureaza mai putin de un minut si se efectueaza in cabinetul medicului ginecolog. Ti se va cere sa te dezbraci si sa te asezi pe masa de examinare ginecologica. Medicul va introduce in vagin un instrument denumit speculum, care va tine peretii vaginului departati, pentru a fi posibila vizualizarea cervixului. Medicul va folosi o spatula sau o perie intracervicala, cu care va recolta proba. Recoltarea nu este deloc dureroasa. Proba va fi transportata la laborator si examinata. Tu iti poti continua ziua fara nici un fel de restrictii sau de precautii speciale.
Tu cand ai facut ultimul test Papanicolau? Cu ce rezultat?