- Pot sa raman insarcinata la scurt timp dupa ce am nascut?
- Pot sa raman insarcinata daca am sterilet?
- Mi-a intarziat menstruatia, iar testul de sarcina are rezultat negativ?
- Pot sa raman insarcinata daca fac sex in timpul menstruatiei?
- Pot sa raman insarcinata daca ma spal intravaginal dupa actul sexual?
- Pot sa raman insarcinata daca am uitat sa iau pilula?
- Pot sa raman insarcinata daca ejacularea s-a produs in afara vaginului?
- Pot sa raman insarcinata daca iau anticonceptionale?
- Pot sa raman insarcinata daca am o inflamatie pelvina sau infectie urinara?
- Pot sa raman insarcinata la primul contact sexual?
Pot sa raman insarcina daca …? Odata cu inceperea vietii sexuale ne asumam riscuri atat legate de corpul nostru, cat si de viata de cuplu. Exista nenumarate mituri despre conceptie si contraceptie, care, de cele mai multe ori, induc in eroare. Riscurile se pot inlatura doar dintr-o informare corecta despre sex si sarcina. Am pregatit raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente intrebari despre contactul sexual si cateva metode de a preveni o sarcina pe care nu ti-o doresti.
Pot sa raman insarcinata la scurt timp dupa ce am nascut?
Raspuns: DA
Multe reprezentante ale sexului frumos cred ca nu pot ramane insarcinate imediat dupa ce au nascut. Indiferent de modul in care ai adus copilul pe lume, nastere naturala sau cezariana, ai nevoie de protectie pentru a nu ramane din nou insarcinata. Ovulatia poate aparea si fara ciclu menstrual, asa ca daca nu ti-a venit inca nu trebuie sa crezi ca nu exista niciun pericol. Pentru a afla mai multe detalii despre alaptat si contraceptie, citeste aici neaparat articolul despre metode de contraceptie dupa nastere
Pot sa raman insarcinata daca am sterilet?
Raspuns: Cazurile sunt rare, dar posibile
Steriletul este una dintre cele mai des intalnite metode de contraceptie, datorita ratei de protectie mare impotriva unei sarcini nedorite (99%) si a duratei de intrebuintare (intre 5 si 10 ani, in functie de model). Acesta nu creeaza disconfort pentru tine sau partener, insa poate fi respins de corpul tau. Daca ai dureri sau sangerari, adreseaza-te medicului. In medie, 1-2 femei din 100 raman insarcinate in timp ce utilizeaza un DIU, asa ca sanse exista, chiar daca sunt mici.
Pot sa raman insarcinata daca mi-a intarziat menstruatia, iar testul de sarcina are rezultat negativ?
Raspuns: Posibil
Majoritatea testelor de sarcina sunt relevante daca le utilizezi la cel putin o saptamana dupa conceptie. Asa ca daca vrei sa afli daca esti insarcinata la scurt timp dupa contact, cel mai indicat este sa faci un test de sange care poate indica prezenta hormonului hCG ce este secretat de corp doar in timpul sarcinii chiar de la inceputul ei.
Pot ramane insarcinata daca fac sex in timpul menstruatiei?
Raspuns: DA
Daca faci sex neprotejat in timpul ciclului menstrual exista riscul de a ramane insarcinata, chiar daca acesta nu este un caz general. Daca ciclul menstrual are o durata scurta, de 21-24 zile, perioada de maxima fertilitate poate coincide cu perioada de menstruatie. Astfel, spermatozoizii, care pot supravietui cateva zile in interiorul aparatului reproducator, pot intalni ovulul nefertilizat
Pot sa raman insarcinata daca ma spal intravaginal dupa actul sexual?
Raspuns: DA
Spalaturile intravaginale nu impiedica spermatozoizii sa isi croiasca drum catre ovul. Acestia se pun in miscare imediat dupa ejaculare, asa ca, pana in momentul in care tu te vei spala, ei vor fi deja in uter.
Pot ramane insarcinata daca am uitat sa iau pilula?
Raspuns: DA
Daca ai uitat sa iei una dintre pastilele anticonceptionale exista sanse mari de a ramane insarcinata. Daca intarzierea este mai mica de 12 ore, protectia se mentine, asa ca atunci cand iti amintesti, administreazai pastila si continua folia. Daca, insa, intarzierea este mai mare de 12 ore, riscul de a ramane insarcinata este mai mare, asa ca te sfatuim sa folosesti alte metode contraceptive pentru 7 zile, pana in momentul in care se instaleaza protectia din nou.
Daca ai omis sa iei pastila in prima saptamana de administrare si ai avut contact sexual neprotejat in ultimele 7 zile, este posibil sa ramai insarcinata. In cea de-a doua saptamana de administrare a foliei, nu exista risc sa ramai insarcinata daca ai uitat pastila. Ia-o, totusi, cand iti amintesti si discuta si cu medicul tau. In cazul in care ai uitat pilula in cea de-a treia saptamana, poti sa opresti administrarea foliei si sa lasi menstruatia sa se instaleze sau sa continui fara pauza.
Pot ramane insarcinata daca ejacularea s-a produs in afara vaginului?
Raspuns: Posibil
Sansele de a concepe un copil cresc cu cat ejacularea se produce mai aproape de cervix, insa asta nu inseamna ca daca s-a produs la intrarea in vagin nu exista posibilitatea de a ramane insarcinata. Acest lucru depinde, in principal, de gradul tau de fertilitate. Tinerele de 20 de ani sunt, in general, mult mai fertile decat femeile de peste 30 de ani. Ai grija ca, daca ejacularea s-a produs in afara vaginului, niciun spermatozoid sa nu ajunga inauntru, prin penetrare cu degetul. Este nevoie doar de o cantitate mica de lichid seminal prelins in vagin pentru a ramane insarcinata. In aceeasi maniera, poti sa ramai insarcinata in urma unei preejaculari, adica in urma scurgerii lichidului preseminal “picatura de placere”. Daca ai, totusi, temeri in urma unui contact sexual neprotejat, incearca metodele contraceptive de urgenta, pentru a te feri de o sarcina pe care nu o doresti.
Pot sa raman insarcinata daca iau anticonceptionale?
Raspuns: Este posibil
Exista cateva cazuri in care poti sa ramai insarcinata chiar daca iei pastile anticonceptionale. Despre omiterea pilulei am discutat deja, asa ca stii care sunt. De asemenea, tratamentul cu antibiotice, barbiturice sau medicamente impotriva epilepsiei interfereaza cu efectul anticonceptional. Discuta cu medicul care iti recomanda acest tratament si afla daca este nevoie de protectie suplimentara.
Afectiuni ca varsaturile si diareea interfereaza cu efectul pilulelor, daca isi fac aparitia in urmatoarele 3-4 ore de la administrarea acesteia, pentru ca organismul nu are timp sa absoarba substantele active din ea. In acest caz, ai nevoie de protectie suplimentara. Ar fi indicat sa folosesti prezervativ timp de 7 zile, pentru a te asigura ca nu mai exista riscul de a ramane insarcinata. Desi nu au existat studii care sa confirme aceste teorii, unii specialisti considera ca alimente ca sunatoarea, grepfrutul, extrasul de lemn dulce sau ignamele pot diminua protectia pilulelor. Insa, pentru ca acest lucru sa se intample, este nevoie de un consum excesiv.
Pot sa raman insarcinata daca am o inflamatie pelvina sau infectie urinara?
Raspuns: Da
Boala inflamatorie pelvina este un termen general pentru infectia si inflamatia organelor reproductive superioare ale femeilor si este, in multe cazuri, o complicatie a unei boli cu transmitere sexuala. Aproximativ 20% dintre femeile care au aceasta boala au cicatrici ale trompelor tuerine, fapt care scade semnificativ posibilitatea de a ramane insarcinata, insa nu definitiv.
Boala inflamatorie pelvina creste riscul unei sarcini tubare – ectropica (10% dintre femeile care au avut un episod de boala inflamatorie pelvina si au ramas insarcinate dupa), asa ca este indicat sa folosesti protectie in timpul contactului sexual. Orice infectie genitala inalta trebuie tratata corespunzator. In lipsa unei metode de contraceptie exista riscul aparitiei unei sarcini.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Pot ramane insarcinata la primul contact sexual?
Raspuns: DA
Da, poti ramane insarcinata, desi mitul conform caruia nu poti ramane insarcinata la primul contact sexual determina multe tinere sa comita greseli grave. Indiferent daca erai sau nu virgina, daca ejacularea se produce in interior, spermatozoizii isi croiesc drum catre uter, unde se poate intalni cu ovulul pe care il vor fecunda. Cand vine vorba de conceperea unui copil nu ar trebui sa existe loc de semne de intrebare. Pentru sanatatea ta fizica si psihica, te sfatuim sa te informezi despre miturile care te pot induce in eroare si despre metode de contraceptie care te pot ajuta sa previi o sarcina pe care nu ti-o doresti la momentul actual.
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE