Scaderea cantitatii de lichid amniotic pe parcursul sarcinii poate fi fiziologica, sau poate indica existenta unei probleme severe. Iata tot ce trebuie sa stii despre nivelul de lichid amniotic in sarcina.
Scaderea nivelului de lichid amniotic in sarcina mai este denumita si oligohidroamnios. Exista cauze clare care o determina, care pot fi sau nu tratate, si exista indicatii medicale clare in cazul aparitiei problemelor.
De ce este important lichidul amniotic in sarcina?
Lichidul amniotic ii ofera bebelusului un mediu sigur in care sa se dezvolte. Il protejeaza mecanic. Permite dezvoltarea normala a membrelor. Contribuie la dezvoltarea, maturizarea si functionarea sistemului digestiv, a aparatului urinar si a plamanilor.
Daca in prima parte a sarcinii el este produs de catre organismul matern, incepand cu saptamana 20 de sarcina bebelusul contribuie substantial la formarea lichidului amniotic prin intermediul urinei pe care o elimina.
Cum se diagnosticheaza oligohidroamniosul – nivel scazut de lichid amniotic?
Exista mai multe metode pe care le folosesc medicii pentru a masura cantitatea de lichid amniotic. Cel mai adesea ea este evaluata in al treilea trimestru de sarcina. Medicul va formula diagnosticul de oligohidroamnios daca in uterul tau exista o cantitate mai mica de 500ml de lichid amniotic la o varsta de sarcina de 32-36 de saptamani.
Care sunt cauzele scaderii cantitatii de lichid amniotic?
Cea mai frecventa cauza este reprezentata de anomalii ale bebelusului. Este vorba de anomalii la nivelul aparatului urinar, care determina o productie scazuta de urina si, in consecinta, o cantitate mica de lichid amniotic.
O a doua cauza poate fi reprezentata de probleme la nivelul placentei. Daca placenta nu ii asigura bebelusului necesarul de nutrienti, bebelusul nu va mai contribui la producerea de lichid amniotic.
O alta cauza a scaderii cantitatii de lichid amniotic in sarcina poate fi fisurarea membranelor. In acest caz, chiar daca lichidul amniotic este produs in cantitate normala, el se pierde incet incet.
Sarcinile trecute de termen sunt de obicei caracterizate de nivelusri scazute de lichid amniotic, rezultat al functionarii deficitare a placentei.
Exista si complicatii materne care pot determina scaderea cantitatii de lichid amniotic. Printre ele se numara deshidratarea, hipertensiunea, preclampsia si eclampsia sau diabetul.
Oligohidroamniosul – nivel scazut de lichid amniotic este un diagnostic grav?
Nu neaparat, insa de obicei este unul care merita luat in seama deoarece indica existenta unei probleme fie la nivel matern, fie la bebelus.
In functie de momentul in care apare, oligohidroamniosul se poate asocia cu diverse probleme.
In primul trimestru de sarcina, el este asociat cu risc crescut de avort spontan sau de moarte fetala intrauterina. In plus, o cantitate redusa de lichid amniotic face ca fetusul sa sufere compresiuni din partea organelor interne ale mamei, compresiuni care vor determina anomalii congenitale de dezvoltare a organelor.
In ultima parte a sarcinii, o cantitate redusa de lichid amniotic se asociaza cel mai adesea cu restrictia de crestere intrauterina. Nasterea prematura, compresiunile pe cordonul ombilical, eliminarea de meconiu in uter sunt alte cateva complicatii. In plus, se pare ca oligohidroamniosul se asociaza cu un risc crescut de a suferi o operatie de cezariana.
Oligohidroamniosul – nivel scazut de lichid amniotic se poate trata?
Tratamentul difera in functie de cat de avansata este sarcina. In cazul in care ea a ajuns la termen, medicul poate recomanda declansarea nasterii pentru a evita aparitia unor eventuale complicatii.
Daca insa bebelusul nu a ajuns la termen, medicul va prefera sa te monitorizeze atent si indaproape, dar sa lase sarcina sa evolueze si sa intervina doar daca apar semne clare ca bebelusul are de suferit.
Uneori, medicul poate apela inclusiv la o manevra care consta in introducerea de lichid in sacul amniotic, pentru a creste cantitatea de lichid amniotic, dar evident manopera este dificila si nu e lipsita de riscuri.
In general insa, o hidratare corespunzatoare a mamei – fie prin consumul de lichide, fie pe cale intravenoasa – este suficienta pentru a mentine lichidul amniotic la un nivel minim sigur pentru bebelus.
A fost nivelul scazut de lichid amniotic o problema in sarcina ta? Medicul tau ti-a pomenit despre asta in timpul ecografiilor?