Ai deja un pitic pe care il alaptezi, si tocmai ai aflat ca mai este un pui mic pe drum?
Cum procedezi in legatura cu alaptarea? Cand trebuie sa o intrerupi?
Sarcina survenita pe perioada alaptarii nu este chiar un eveniment nemaivazut. Desi se vorbeste despre rolul contraceptiv al alaptarii exclusive la intervale de maxim 3 ore, experienta a dovedit ca nu te poti baza numai pe asta. Iar daca micutul tau a implinit deja 6 luni, alaptarea nu mai are nici o legatura cu contraceptia.
Asadar, testul de sarcina a iesit pozitiv. Felicitari! Cum procedam cu alaptarea ?
Sunt insarcinata – Cand opresc alaptarea – Ce spune medicul?
Opinia generala a lumii medicale este ca alaptarea in timpul sarcinii este perfect sigura din toate punctele de vedere, pentru toata lumea. Exista insa si medici de moda veche care te pot sfatui sa intarci, din diferite motive:
Alaptarea te va priva pe tine sau il priva pe bebelusul din burtica de nutrienti necesari.
Studiile au demonstrat ca aceste afirmatii sunt false, chiar si in primele luni de sarcina, cand multe femei experiemnteaza greturi si dificultatea de a se alimenta.
In primul trimestru de sarcina nevoile fetusului sunt reduse din acest punct de vedere, iar incepand cu cel de-al doilea trimestru de sarcina, se pare ca un surplus zilnic de 1000 de calorii (daca primul copil are sub 6 luni) sau de aproximativ 600-700 calorii (daca primul copil a inceput deja diversificarea) acopera pe deplin nevoile celor 3 implicati in ecuatie.
Poate chiar mai importanta decat cantitatea de mancare este calitatea acesteia. Nu e un moment bun sa faci compromisuri doar pentru a fi sigura ca acoperi numarul de calorii mentionat mai sus. Este estential sa te alimentezi corect si sanatos. Si de asemenea esential este sa consumi o cantitate adecvata de lichide, avand in vedere ca nevoile organismului au crescut.
Laptele scade sau nu va mai fi acceptat.
Este adevarat ca undeva in lunile 4-5 de sarcina, se produce o scadere a productiei de lapte matern, insa nu este nici pe departe cazul sa vorbim despre intarcare din acest motiv. Ce se intampla insa, si poate fi mai neplacut pentru copilul alaptat, este o schimbare a gustului laptelui. Unii copii care nu sunt foarte dependenti de san se vor dovedi nemultumiti de aceasta schimbare si vor decide sa renunte la san din proprie initiativa. Chiar daca asta se intampla, discutam despre o intarcare din proprie initiativa, nu despre una fortata, in care deodata incepi sa ii refuzi sanul.
Alaptarea in timpul sarcinii determina avort sau nastere prematura.
Aceasta afirmatie se datoreaza faptului ca in timpul alaptarii se produce o crestere temporara a secretiei de oxitocina, acelasi hormon care este implicat in declansarea contractiilor uterine. Realitatea este ca in cazul unei sarcini normale si sanatoase, aceasta crestere de oxitocina este atat de discreta incat nu ar trebui sa produca nici un fel de neplaceri. Doar in cazul unei sarcini cu risc, sau a existentei in antecedente a unui avort spontan sau a unei nasteri premature, sau ca regula generala, daca medicul obstetrician iti interzice contactul sexual, este mai bine sa renunti la alaptarea primului copil.
Hormonii de sarcina ii fac rau copilului mai mare.
Este adevarat ca o anumita cantitate de hormoni de sarcina ajunge in laptele matern, insa nu exista absolut nici o dovada stiintifica ce ar putea sustine ideea ca aceasta cantitate este suficienta ca sa il afecteze pe copilul alaptat.
Citește și: Cu răbdare și perseverență, am ajuns până la 5 luni cu alăptare exclusivă. Momentele în care aș fi putut să cad în capcana laptelui praf au fost multe …
Sarcina si alaptarea – Ce spun celelalte gravide?
Desi multe mame au reusit sa continue alaptarea pe perioada unei noi sarcini, daca si-au propus asta, sau chiar sa alapteze in tendem cei doi copii, exista si mici neplaceri inerente sarcinii, care pot ingreuna putin acest proces.
CITEȘTE ȘI: Alăptarea poate fi GREA! Ce trebuie să știe mamele pentru a putea trece peste perioadele dificile
Unele femei se plang de oboseala excesiva. E adevarat ca sarcina aduce cu ea o dorinta de somn nemaivazuta, majoritatea femeilor o experimenteaza. In acest context, alaptarea unui copil poate fi perceputa ca o povara in plus, generatoare de treziri nocturne suplimentare. Pe de alta parte, daca firea ta este una optimista, poti profita peste zi de multele ocazii de a te intinde si tu cate 5 minute langa copilul care suge si de a-ti trage sufletul.
Alte femei spun ca alaptarea in timpul sarcinii li s-a parut anevoioasa din cauza sensibilitatii crescute a sanilor. Este o alta realitate a sarcinii, aceasta hipersensibilitate la nivelul sanului, iar unele femei reusesc sa o ignore si sa o depaseasca, in timp ce altele sunt extrem de deranjate de ea. CITEȘTE ȘI DESPRE: 6 REPLICI de care NU are nevoie o mamă la început de drum în ALĂPTARE
Nu in ultimul rand, unele mame insarcinate spun ca din punct de vedere psihologic sau afectiv, le-a fost imposibil sa continue sa alapteze. Pur si simplu nu si-au mai regasit aceeasi disponibilitate, sau aveau mereu impresia ca isi pun in pericol copilul nenascut continuand alaptarea, cu toate asigurarile diverselor surse ca lucrurile ar putea decurge absolut normal.
Chiar si cea mai ferma mamica poate fi clintita in deciziile sale de catre un medic sceptic sau insuficient informat sau de opinia apropiatilor care o preseaza continuu ca „acum SIGUR intarci, nu-i asa??”
Tu ai experienta alaptarii in perioada sarcinii sau a alaptarii in tandem?
Ai prietene care au facut asta si care ar vrea sa ne impartaseasca experienta lor?
CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre alăptarea copiilor mai mari de 1 an
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE