Povestea mea de alăptare începe într-o zi din luna decembrie 2021, când a venit pe lume băiețelul mult așteptat. Îmi amintesc cu emoție momentul în care l-am auzit plângând și mi s-a spus că este bine. Mi l-au adus să-l pup repede, după care a fost luat pentru procedurile de rutină. Făcând cezariană, nu am putut beneficia de contact piele pe piele din primul moment. Cu și mai mare emoție îmi aduc aminte când mi l-au adus în post operator și l-am luat în brațe. Cu căpșorul pus pe piept, încet-incet a început să se târască până a găsit sânul. Pentru mine a fost ceva fascinant să văd că se întâmplă exact ca în filmulețele de pe internet. A început să sugă și eu m-am liniștit văzând că face asta chiar dacă nu a stat din prima secundă pe pieptul meu.
Mi s-a spus că bebe nu se hrănește suficient de la mine
Am cerut să îmi fie adus de fiecare dată când cerea să mănânce (din pricina operației de cezariană nu l-am putut ține doar cu mine în salon). Din păcate, contrar a ceea ce discutasem, mi s-a spus că pe timp de noapte nu se poate să mi-l aducă să-l alăptez. Mi s-a spus că nu se hrănește suficient de la mine, am fost speriată că se deshidratează și am acceptat suplimentarea cu lapte praf. Din nou, contrar a ceea ce mi s-a spus inițial, suplimentul nu a putut fi dat cu seringa sau lingurița, ci doar cu biberonul.
CITEȘTE ȘI: Alăptarea poate fi GREA! Ce trebuie să știe mamele pentru a putea trece peste perioadele dificile
În maternitate am beneficiat de 30 de minute cu un consultant în alăptare care mi-a oferit niște sfaturi utile. Am întrebat insistent despre evaluarea frenului, mi se părea că băiețelul nu suge eficient, mi s-a spus că totul este în regulă, nu se observă nimic, dar pentru liniștea mea, să întreb chirurgul pediatru la evaluarea de o lună.
Primul lucru pe care l-am făcut a fost să găsesc un consultant în alăptare
Bineînțeles că nu am așteptat o lună și cum am ajuns acasă, primul lucru pe care l-am făcut a fost să găsesc un consultant în alăptare care să fie disponibil cât mai curând. Am avut noroc cu Simona care a putut veni în câteva ore. În prima zi în care am ajuns acasă a mai primit supliment, după care l-am scos și am alăptat exclusiv. Am primit ajutorul de care am avut nevoie, bebelușului i-a fost făcută și o evaluare de fren, din cauza acestuia nu se putea hrăni eficient.
Citește pe larg despre: Frenul restrictiv poate afecta hrănirea la sân a bebelușului. Intervenția de frenectomie (tăierea frenului lingual)
I-am făcut bebelușului frenectomie, pentru alinarea durerii i-am dat suzeta.
Cu grijă și blândețe, Simona ne-a pus pe roate, ne-a oferit suport în perioada următoare și am reușit să menținem un proces normal. Din cauza faptului că bebelușul nu lua în greutate conform graficelor, medicul de familie mi-a recomandat suplimentare cu lapte praf. Am urmat totuși sfatul medicului pediatru, care ne-a sugerat să monitorizăm îndeaproape și să mențin alăptarea exclusivă.
Mi-a fost descoperită o bacterie
Pe la 3-4 săptămâni, bebelușul mi-a făcut o rană care nu se mai închidea. După multe lupte și analize, mi-a fost descoperită o bacterie luată din maternitate cel mai probabil, pentru care am fost nevoită să fac un tratament cu antibiotic injectabil pentru 3 săptămâni. La recomandarea pediatrului, întrucât bebelușul încă era icteric, am oprit alăptarea la sânul cu probleme și i-am dat suplimentare cu lapte praf. Întrucât formula era una antireflux, foarte vâscoasă, nu am reușit să folosesc SNS, ci am apelat la un biberon cu o tetină cu flux mai rapid. La 2 luni și 3 săptămâni am început din nou alăptarea exclusivă.
Eu lapte credeam ca am
Aveam impresia că totul merge strună din punctul de vedere al alăptării, cu toate că de săptămâni întregi, dinainte de tratament, bebelușul avea reflux și regurgita des, uneori aproape tot ce mânca. Pe la 3 luni și 2 săptămâni, parea că iar nu ia în greutate cât ar trebui. Mi se parea că îi este foame, ca nu suge eficient, după fiecare masă, ducându-si pumnii în gură. Am încercat să îl ajut cu o atașare mai profundă, dar nu parea să îi fie pe plac, având senzația că se îneacă și păstrează în gură mamelonul doar cât îi este comod.
CITEȘTE ȘI DESPRE: 6 REPLICI de care NU are nevoie o mamă la început de drum în ALĂPTARE
Eu lapte credeam ca am, dar el nu parea că apucă cum trebuie și tragea doar laptele de început – sugea 4-5 minute, după care se enerva. Am încercat compresii, masaj în timpul suptului, nu pareau să îl ajute deloc. În acest moment nu știam cum va decurge povestea mai departe. Nu îmi dadeam seama ce trebuie corectat, sau dacă îl mai pot alăpta exclusiv, asigurandu-i necesarul. Îmi doream enorm să fac asta în continuare, dar când îl vedeam că îi este foame și se chinuie iar laptele meu nu părea ca este suficient, m-am gandit serios să încep suplimentare cu lapte praf, chiar dacă nu voiam acest lucru. Cel mai îi important lucru este ca bebelușul să fie sănătos și îmi doresc din suflet să găsesc calea cea mai bună pentru noi mai departe.
Update la 5 luni 🙂
Cu răbdare și perseverență, am ajuns până aici cu alăptare exclusivă. Este adevărat că au fost multe momente în care aș fi putut să cad în capcana laptelui praf, însă am încercat să rămân calmă și să evaluez obiectiv nevoia. Am avut un moment în care mi-am asumat 100% că vreau să continui să alăptez, chiar dacă asta înseamnă mese mai dese, treziri mai dese poate, program imprevizibil. Dar toate acestea vin la pachet cu o apropiere și o complicitate între mine și bebeluș, cu multe momente de iubire și tandrețe, pe care eu nu le pot compara cu nimic altceva. Nu știu ce va fi mai departe, dar acum asta ni se potrivește și ne bucurăm de fiecare moment al călătoriei.
CITEȘTE ȘI: Tot ce trebuie să știi despre alăptarea copiilor mai mari de 1 an
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE