Unul dintre cele mai disputate subiecte medicale în timpul alăptării, dar și în timpul sarcinii, este legat de intervențiile stomatologice. Majoritatea știe că anesteziile sunt contraindicate în alăptare, așa că stau departe de dentist. Adevărul e cu totul altul.
Adevărul este că nu există niciun impediment pentru care să nu îți rezolvi problemele stomatologice nici în sarcină, nici în alăptare. De fapt, este chiar indicat, ținând cont amândouă perioadele amintite sunt mari consumatoare de calciu din oase și dinți.
Chiar și în ciuda unui aport suplimentar de calciu, tot pot apărea carii sau alte probleme dentare. Să le rezolvi pe viu este foarte dificil, oameni suntem!
Dacă nu ai reușit să ajungi să le rezolvi înainte de a rămâne însărcinată, în niciun caz nu le vei amâna până după ce copilul renunță la alăptat. În felul acesta, riști să rămâi fără dinți în gură!
Oricare ar fi substanțele folosite de medicii stomatologici pentru intervențiile medicale, acestea ajung într-o mică măsură în laptele matern și, în plus, se elimină în câteva ore. Și ca să fim cinstiți, medicamentele pentru calmarea durerii sunt, de regulă mai periculoase pentru bebeluș.
Ce proceduri stomatologice sunt permise în timpul sarcinii și alăptării
Dacă ești însărcinată sau alăptezi poți merge fără probleme la un cabinet stomatologic ca să-ți rezolvi aproape toate problemele stomatologice. Este foarte importat însă ca medicul să știe înainte de începerea tuturor procedurilor (cel mai înțelept ar fi chiar de la programare) situația în care ești.
Iată care sunt procedurile și medicamentele permise în timpul sarcinii și alăptării:
Controlul stomatologic și igienizarea profesională. În urma controlului, medicul stomatolog stabilește starea sănătății orale. De asemenea, igienizarea profesională (detartraj, periaj, airflow), fără anestezie, dacă suporți disconfortul pot fi făcute fără niciun risc în timpul sarcinii sau alăptării;
Obturațiile de canal care nu au o extindere mare în adâncime pot fi efectuate fără a pune în pericol viața fătului sau a copilului. În general, intervențiile simple nu au nevoie de anestezie injectabilă, ci doar de anestezie locală. Este vorba despre spray-uri cu lidocaină sau novocaină, cel mai des folosite în aceste cazuri și permise în alăptare și în sarcină.
În cazul în care este nevoie de anumite proceduri mai complicate, extracții, rezecții, medicul poate recomanda, în funcție de vârsta copilului alăptat, ca acesta să fie hrănit chiar înainte de efectuarea anesteziei, iar următoarea sesiune de alăptare să fie la aproximativ 4-6 ore după anestezie.
În acest caz, copilului va putea primi lapte exprimat, colectat înainte de anestezie. În funcție de anestezicul folosit pentru anumite proceduri stomatologice, unii medici s-ar putea să-ți recomande să arunci laptele din primele 24 de ore de după anestezie, după care se poate relua obiceiul de alăptare.
Analgezicele considerate sigure pe perioada alăptării sunt acetaminophen și ibuprofen. Codeina, metadona, morfina sunt considerate a fi moderat sigure, deci este mai bine să le eviți.
Antibiotice premise în alăptare sunt: amoxicilina, ciprofloxacin, gentamicina, kanamicina, penicilina, steptomicina, tetraciclina.
Chiar daca medicamentele pot fi administrate, nu le lua fără a consulta medicul. Este singurul în măsură să-ți poate indica doza corectă și frecvența cu care trebuie să iei aceste medicamente astfel încât copilul să nu fie afectat.
Iată și procedurile pe care medicii stomatologi îți recomandă să le amâni, în cazul în care nu sunt urgente:
Extracțiile sau alte tratamente de conservare a danturii sunt de preferat a fi evitate în primul și ultimul trimestru de sarcină, pentru evitarea unui stres inutil dacă acestea mai pot aștepta. Însă dacă devin urgente, acestea se pot face chiar și cu anestezie injectabilă. Tot ce trebuie să faci este să-ți faci rezerve de lapte și să-ți anunți doctorul sau anestezistul că alăptezi și că vrei să reiei alăptarea cât mai repede după intervenție.
Procedurile stomatologice cu scop strict estetic se recomandă a fi amânate pentru mai târziu, pentru a se evita expunerea inutilă la diverse substanțe.
Cât de repede poți alăpta după anestezie generală?
Imediat ce te trezești și ești suficient de alertă ca să-ți poți ține copilul în brațe. O astfel de intervenție medicală însă trebuie puțin pregătită.
Evident că va trebui să-i spui medicului că alăptezi și să te interesezi, în cazul în care după intervenție va trebuie să rămâi spitalizată, dacă poți primi bebelușul după trezire pentru a-l alăpta.
Roagă o asistentă să te ajute când îl vei pune la piept, dacă starea ta te împiedică că alăptezi fără dureri. Însă cea mai bună soluție atât pentru tine, cât și pentru copil este să vă întoarceți cât mai degrabă la alăptat. Fluxul de lapte își va reveni dacă alăptezi, iar cel mic te va ajuta să-ți revii mai repede decât crezi.
Pentru orice eventualitate, în zilele de dinaintea intervenției, fă-ți un stoc de lapte matern pentru a putea să asiguri mesele copilului. Și roagă pe tati sau o bunică să te ajute să-l hrănească, astfel încât să treceți ușor peste o astfel de perioadă.
CITEȘTE ȘI: Întrerup alăptarea – Ce trebuie să știi înainte