Ești o proaspată mamică plină de entuziasm față de noua postură, ai pornit cu dreptul în alăptare după micile greutăți inerente începutului, te simți din ce în ce mai sigură pe tine și pe capacitatea ta de a face față “provocărilor” noii vieți, ești convinsă ca vei alăpta cu succes mult și bine…când, la aproximativ o săptămână de la naștere, apare o problemă care pare a te depăși și care îți creează o stare de panică: bebelușul tău, până atunci mulțumit cu alăptarea la cerere, pare că nu se mai satură, ar suge într-una, nu reușești să-i intri în voie, plânge des și oricât l-ai ține la sân parcă ar vrea mai mult. Din păcate, primul gând pe care și-l face proaspăta mămică, dacă nu a aflat încă din timpul sarcinii despre eventualele perioade dificile în alăptare, este că bebelușul nu se satură fiindcă nu-i priește laptele ei, care n-o fi prea sățios sau nu se produce în cantitate suficientă sau cine știe ce alte gânduri negre își mai face și se hotărăște să treacă nou-născutul pe lapte formula.
Puseul de creștere este firesc și are o explicație simplă: fie bebelusul crește brusc în înălțime sau în greutate fie a dobândit o achiziție nouă (ridicat capul, întors pe burtă, ridicat în fund ), ceea ce necesită mai multă energie din partea lui și prin urmare are nevoie de o suplimentare de calorii pe care o obține prin statul mai îndelungat la sân. Citește și despre: Este divin să îți poți alăpta puiul, laptele matern este aur pentru bebe și alăptarea este terapie pentru mamă
De fapt, ce anume se intampla la inceputul alaptarii? Este vorba de primul puseu de creștere al bebelușului, care apare la aproximativ 7-10 zile de la naștere și care se recunoaște prin simptome precum:
- plâns neconsolat,
- impresia că nu se satură,
- tendința de a sta toata ziua și noaptea la sân,
- și care este doar primul dintr-un șir de pusee care vor urma la 3-4 săptămâni, la 6 săptămâni, 3 luni, 4 luni, 6 luni (datele nu sunt „bătute în cuie” ci pot avea variații de la copil la copil dar acestea sunt, în principiu, « perioadele fierbinți »)
Cat dureaza un puseu de crestere?
Un puseu de creștere poate dura între 1 zi și 7 zile (dar sunt cazuri în care durează mai mult și nu e motiv de îngrijorare). Puseul de crestere este o perioadă deloc plăcută, este foarte dificil și frustrant pentru o mama să vadă că al său copil plânge la sân și pare a nu se sătura și atunci, ori din convingere proprie ori îndrumată de „binevoitori” mama decide să ofere copilului lapte praf. Dezavantajul suplimentării cu formula în cazul acestor situații este că producția de lapte se va diminua, organismul mamei va fi „păcălit” că bebelușul nu are nevoie de prea mult lapte, prin urmare nu se va regla după cererea reală a „clientului” ceea ce în timp ar putea duce chiar și la eșecul alăptării.
Nu sunt rare cazurile în care mamele, neștiind despre aceste puseuri de creștere, consideră, dezamăgite, că nu fac față alăptării și renunță, trecând copilul pe alimentație artificială. Dacă mama e hotărâtă să alăpteze și e convinsă de beneficiile alăptarii atât pentru copil cât și pentru ea, ar fi păcat să apară renunțarea datorită lipsei de informație și panicii. De aceea ar fi bine ca ea să fie pregătită moral din timp, să anticipeze puseurile de crestere astfel încât să nu fie luată prin surprindere și să creadă ca schimbarea comportamentului copilului sugerează ceva grav, să aibă multă răbdare și să fie convinsă că lăsându-se ghidată de copil, care știe cât are nevoie să sugă în perioadele acelea, producția de lapte se va regla așa cum trebuie și alăptarea va continua cu succes și după trecerea acestei perioade dificile.
Poate cea mai grea piatră de încercare e puseul de la 3 luni, asta fiindcă până la 3 luni mama își simte sânii plini de lapte tot timpul,daca trec mai mult de 2-3 ore între alăptări apare senzația de sâni angorjați, sânii curg mai tot timpul și sunt necesare tampoanele purtate în sutien. De la varsta de 3 luni a bebelusului producția de lapte este de așa manieră stabilizată încât laptele se formează la cerere exact pe măsură ce suge copilul astfel încât laptele nu mai este depozitat în sâni ca înainte și apare senzația de sâni goi, după ce atâtea luni mama s-a obișnuit cu sâni “gata să explodeze”. Acest puseu de 3 luni suprapunându-se cu începutul acestei noi etape panichează mama și o face să interpreteze greșit semnalele copilului, crezând că plânge și nu se satură fiindcă „nu mai are ea lapte”, nu datorită puseului de creștere. Când de fapt senzația de sâni goi și necurgători după 3 luni este fireasca și nu are drept cauze „abandonul” corpului de a produce lapte care să-l sature în continuare pe copil.
Sfaturi menite sa-ti risipească panica aparută în timpul puseurilor de creștere
Puseurile de crestere apar periodic, la aproximativ o săptămână, 4 săpămâni, 6 săptămâni, 3 luni, 4 luni, 6 luni. Este absolut normal ca aceste perioade să fie însoțite de o stare de agitație și „nemulțumire” a sugarului, de plâns și dorința de a sta cât mai mult la sân, fie zi fie noapte. Nu te lăsa demotivata și dezinformata de părerile celor din jur care cred că „nu ai lapte destul/ ai lapte slab sau prost calitativ/ nu are laptele gust bun/ nu se satură copilul doar cu lapte matern – acestea sunt doar mituri, afirmatii nefondate. Din păcate nicio parte din doctori nu sunt mai presus de „gura lumii” și recomandă la randul lor suplimentarea cu lapte praf deși nu era cazul.
Ai încredere în instinctul tau și în capacitatea ta naturală de a-ti hrăni copilul, lăsa-te ghidata de bebeluș, nu-ti induce singura stres și panică într-o asemenea situație căci totul este sub control și in câteva zile (obositoare și nedormite ce e drept !) totul va reveni la normal. Până la următorul puseu de creștere!! CITEȘTE ȘI: Regresia somnului la bebeluși de 4, 9 și 12 luni
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE