Iata ca timpul trece, greu de spus cand, si nou-nascutul devine din ce in ce mai mare si mai vocal. Saptamana a treia este una mult temuta de catre noii parinti, dar si de cei cu experienta, deoarece e momentul primului puseu de crestere si data la care, conform cartilor de puericultura, incep sa se manifeste colicile.
Mami: Lucrurile au intrat cumva in linie dreapta pentru tine pana acum! Lohiile s-au diminuat cantitativ si probabil ca ai depasit momentul de „febra laptelui”. Datorita faptului ca alaptezi la cerere, secretia este suficienta pentru micutul mancacios. Iar neplacerea sanilor care curg numai cat te gandesti la copil, sau cand plange un alt copil pe strada, este deja gestionata cu ajutorul tampoanelor de sani, sutienelor speciale si prosoapelor.
Probabil ca pana acum nu ai resimtit prea tare lipsa de somn, avand in vedere ca hormonii de dupa nastere te-au ajutat sa fii pe picioare, dar incepand din a treia saptamana de viata a micutului, e posibil ca oboseala sa inceapa sa isi spuna cuvantul.
Cel mai bun sfat pe care il poti primi este sa delegi treburile casnice, sa dormi odata cu micutul si sa ii lasi pe cei dragi sa te ajute cu gatitul sau curatenia.
Bebelusul la 3 saptamani – Primul puseu de crestere
In cea de-a treia saptamana de viata vei face cunostinta cu puseul de crestere. In cursul primelor 18 luni ale bebelusului exista mai multe astfel de momente delicate in care, dupa cateva zile de agitatie si mancat continuu, bebelusul va creste brusc: fie ca ia in greutate, fie ca se lungeste fie ca, mai tarziu, dobandeste noi abilitati cognitive si/sau motorii.
Puseul de la varsta de 3 saptamani are legatura cu cresterea. Este prima capcana prin care trec mamicile in legatura cu alimentatia. Din cauza puseului, bebelusul va cere sa stea mereu la san. Multe mamici neexperimentate, care nu sunt suficient informate sau care pur si simplu cedeaza la presiunile „binevoitorilor” intra in panica, crezand ca nu mai au lapte suficient, ca micutul nu se satura si ca il chinuie punandu-l mereu la san. Nimic mai fals!
Este momentul in care cel mai bun lucru pe care il poti face pentru fiul sau fiica ta este sa il/o tii permanent la san. Pentru ca da, se va satura in cele din urma, iar dupa cele 2-3 zile mai agitate vei descoperi ca secretia ta lactata este si mai mare, consecinta fireasca a stimularii pe care natura l-a programat pe bebelus sa o realizeze in aceasta perioada.
Bebelusul la 3 saptamani – Inceperea colicilor
Din pacate, si colicile debuteaza tot in aceasta perioada. Exista numeroase convingeri si afirmatii legate de colici: unii le considera dureri de burtica, altii spun ca sunt consecinta eforturilor de adaptare a bebelusului la viata in mediul extrauterin. Unii considera ca pot fi ameliorate prin metode de eliminare a gazelor formate in intestin, in timp ce altii sustin ca singura solutie viabila este purtarea bebelusului in contact direct piele-pe-piele.
Avand in vedere ca numeroasele variante de siropele anticolici au o eficienta discutabila, te sfatuim sa apelezi in prima faza la solutia wrap-ului care sa il mentina pe micut in contact skin-on-skin cu tine sau cu tati. Daca iti este clar ca bebe are si dureri de burtica strange picioarele la burta, se linisteste dupa ce elimina gaze.
Discuta cu mediul pediatru si intreaba-l daca considera necesara administrarea unor probiotice special concepute pentru nou-nascuti.
Activitati cu bebelusul la 3 saptamani:
Avand in vedere ca e o saptamana mai agitata decat altele, iti recomandam purtarea intr-un sistem ergonomic adecvat nou-nascutilor. Micutul va fi leganat mereu in ritmul pasilor tai, iti va auzi si simti bataile inimii asa cum o facea si in burtica, va percepe mirosul de laptic al sanilor, la care va avea acces nestingherit oricand isi doreste. Simtul sau tactil va fi stimulat continuu, iar simtul echilibrului va fi de asemenea antrenat.