Un copil poate fi răgușit din foarte multe motive. Cel mai adesea, cauzele sunt legate de afectarea laringelui (laringita), organul responsabil cu producerea vocii. Inflamarea acestuia din cauza unei infecții sau a unei iritații poate produce răgușeală. Când e gravă răgușeală însă?
În mod normal, răgușeala apărută la finalul unei viroze respiratorii este normală dacă dispare după ceaiuri calde în câteva zile. Dacă însă ține mai mult până la o săptămână, ori apare brusc și e însoțită de dificultăți de respirație, e semn de laringită acută. Medicii avertizează părinții să se prezinte de urgență cu copilul la un consult ORL pentru un diagnostic corect și mai ales pentru începerea din timp a tratamentului pentru calmarea psihicului celui mic.
Laringita acută este cauza apariției răgușelii sau chiar a dispariției totale a vocii. Această afecțiune poate să apară atât la sugari, cât mai ales la copiii cu vârste între 1 și 6 ani, fiind o inflamație mono sau poli microbiană a mucoasei laringelui. Cel mai adesea se instalează la schimbările climatice (trecerea de la toamnă la iarnă sau de la primăvară la vară ) și apare ca urmare a unei rinofaringite sau rinoadenoidite.
De ce e mai gravă răgușeala la copii decât la adulți
Din motive anatomice. Laringele unui copil (calea prin care aerul inspirat trece către plămâni) este mult mai îngust decât la adult. Are doar 5 mm și chiar și o inflamație de doar 1 mm poate însemna un real pericol pentru copilul afectat. Ia în considerare și faptul mucoasa laringelui unui copil este mult mai moale și bogată în țesut limfatic care se umflă ușor, în plus are tendința de a reacționa spasmatic (adică poate produce spasme care pot duce la sufocarea copilului când corzile vocale nu se mai deschid ca să treacă fluxul de aer către plămâni). De aceea, orice medic recomandă o vizită urgența la cabinet dacă copilul pare să fie răgușit. Nu e o banală răgușeală când copilul este mic!
CITEȘTE ȘI: 8 produse esențiale în lupta cu răceală și gripă la bebeluși și copii
Alte cauze care pot produce răgușeală
În afară laringitei care poate produce inflamația corzilor vocale, există și alte cauze care pot declanșa răgușeala sau pierderea totală a vocii. Acestea sunt:
- inhalarea unor substanțe iritante;
- sinuzita cronică sau alergiile;
- refluxul gastroesofagian;
- traumatisme la nivelul corzilor vocale provocare de suprasolicitarea acestora (țipat, cântat);
- hipotiroidism;
- noduli benigni, chisturi sau polipi;
- laringomalacia la bebeluși (o anomalie congenitală al cărui simptom principal este declanșarea unui zgomot – stridor – la fiecare inspirație, din cauza texturii prea moale a laringelui. Acestea se vindecă spontan în câteva luni de la naștere.);
- tulburări genetice (sindromul Down);
- tulburări metabolice;
- cancer (foarte rar la copii!).
CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
Atenție la simptome!
Medicii recomandă părinților să fie atenți la simptomele ce preced apariția acestor episoade de răgușeală: respirația greoaie, pauze de respirație, tuse lătrătoare, răgușită, stare generală proastă (din cauza unei insuficiente oxigenări a creierului), agitație.
De asemenea, copilul se poate trezi brusc din somn, speriat sau agitat din cauza lipsei de aer. La sugari sau copii mici apare o creștere a numărului de respirații pe minut, această creștere fiind însoțită de un efort uriaș, vizibil, de a respira. Copilul poate fi cianotic și poate avea tulburări de comportament.
Specialiștii recomandă diagnosticarea copilului la camera de gardă cât mai degrabă, pentru a se putea institui un tratament încă din faza critică a bolii. În felul acesta se va putea stabiliza copilul, iar tratamentul poate fi urmat apoi acasă. Sunt recomandate repausul la pat și cât mai puțină agitare, în camere calde și umede, oxigenoterapie, aerosoli, rehidratare, comprese calde în regiunea gâtului și pe torace.
CITEȘTE ȘI: E răcit? Ce trebuie SĂ ȘTII și mai ales ce SĂ NU FACI în caz de răceală la copii?