Exista destul de multi parinti care traiesc cu senzatia ca micutul lor este racit in permanenta. De la inceputul toamnei, pana la sfarsitul primaverii, ei se confrunta cu nas infundat, secretii nazale de diverse culori, tuse intermitenta, ba plina, ba seaca, stranuturi, nopti agitate, gat inflamat, ba si episoade de febra care te trimit la medic.
Degeaba pendulezi de la medicul de familie la pediatru, la medicul ORL-ist si inapoi la medicul de familie. Primesti recomadari pentru diverse tratamente, siropuri, picaturi, incerci remedii naturiste. Unele par sa determine o vaga ameliorare, in timp ce altele par sa fie complet inutile. Atunci, ce e de facut?
Copilul meu este mereu racit
Calmeaza-te.
Atata timp cat starea generala a copilului este una buna, in afara episoadelor febrile, probabil ca discutam despre o perioada de intens antrenament al sistemului imunitar. Pediatria moderna sustine ca e normal ca un copil sanatos, aflat in primii ani de colectivitate, sa faca pana la 12 episoade de raceala pe an, ceea ce se traduce, pana la urma, in cate unul pe luna.
Daca punem la socoteala faptul ca pe timp de vara, virozele sunt mai rare, inseamna ca in sezonul rece, probabil ca te vei confrunta cu mai mult de o raceala in fiecare luna. Gandeste-te, de asemenea, ca secretiile nazale, te asiguram ca toate mamicile nu prea le indragesc, sunt printre primele simptome care apar, si unul dintre ultimele care dispar, deci sunt de asemenea normale. Evolutia lor le face sa isi schimbe culoarea si consistenta, astfel ca nici macar aceste aspecte nu sunt privite ca indicatoare ale starii de sanatate a copilului.
Cat timp virozele raman in acest stadiu si nu se complica prin suprainfectare bacteriana, nu ai nici un motiv sa iti faci griji. Asadar, linisteste-te si tine legatura cu medicul, ca sa elimini posibilitatea unei eventuale complicatii.
Ajuta organismul sa lupte.
Sistemul imunitar se antreneaza numai prin contact cu agentii patogeni; este o lege de la care nu se poate sustrage nimeni. Ceea ce poti tu sa faci, insa, este sa il mentii in parametri optimi de functionare, in asa fel incat sa faca fata cu brio agresiunilor.
Daca e sa dam crezare recomandarilor medicinei moderne, exista 3 aspecte carora trebuie sa le acorzi atentie: alimentatie, odihna si aer curat.
Alimentatia trebuie sa fie una cat mai sanatoasa, bazata pe fructe si legume proaspete, proteine de calitate, carbohidrati din cereale integrale, grasimi sanatoase, bogate in acizi grasi Omega-3.
Evita dulciurile, mancarurile ultraprocesate, fast-food-ul, zaharul, fainoasele, iar organismul va beneficia de „combustibil” de calitate, cu o excelenta valoare nutritiva si plin de minerale si vitamine.
La capitolul odihna, se pare ca este important ca micutul sa adoarma seara cat se poate de devreme. Stim ca parintii lucreaza pana la ore tarzii, ca petrec mult timp in trafic, ca vara, in marile orase, abia dupa ora 20.00 se poate respira, dar pentru copiii care au ora de trezire dimineata, se recomanda sa nu se depaseasca ora 21 cand vine vorba despre mersul in pat.
CITEȘTE ȘI DESPRE: La ce oră trebuie să adoarmă un copil | Ora potrivită de culcare
Contrar opiniei generale, somnul de pranz nu este obligatoriu pana la varsta scolara, de fapt, multi copii renunta din proprie initiativa la el la 3-4 ani, si este perfect in regula.
Miscarea in aer liber este esentiala. Daca tii copilul in casa pentru ca afara e frig, nu faci decat sa ii refuzi ocazia de a-si antrena organismul. Medicii pediatri ne spun ca exista putine conditii meteo care ar fi contraindicate unui copil sanatos, si aici ne referim la ceata foarte deasa, la vantul foarte puternic, sau la temperaturi sub -10 grade Celsius (pentru bebelusi) sau sub -15 grade Celsius pentru copiii mai mari.
In rest, plimbarea zilnica este obligatorie, cu conditia unei vestimentatii adecvate. Cu cat iti incurajezi copilul sa fie mai energic si mai dinamic, cu atat mai bine. CITEȘTE ȘI DESPRE: Copiii au nevoie de mai mult timp în aer liber
Sa nu fie de fapt raceala…?
Daca micutul tau stranuta frecvet, secretiile sale nazale sunt mai mult apoase si transparente, daca tuseste sec, iritativ, mai ales la culcare, sau cand face efort, este poate cazul sa consulti un medic alergolog. Este posibil ca ceea ce tu consideri a fi o raceala nesfarsita, sau un val de viroze care se suprapun, sa fie de fapt o alergie,care necesita alt gen de tratament. Medicul alergolog este cel mai in masura sa evalueze situatia si sa fixeze care sunt remediile adecvate, iar daca e necesar, el iti va recomanda sa consulti si un pneumolog.
…imunostimulatoare?
Pentru o lunga perioada de timp, parintii au primit indicatii de administrare a tot felul de imunostimulatoare. Din pacate, nu ne referim la „banala” catina cu miere, careia ii recunoastem efectele, fiind o adevarata bomba cu vitamine, ci la produse medicamentoase.
Pediatria moderna sustine ca acest gen de tratamente, atat de frecvent prescrise in copilaria noastra, nu sunt necesare unor copii fara probleme de sanatate, ba din contra, ele ar putea produce, pe termen lung, probleme concretizate prin aparitia bolilor autoimune, care au suferit o explozie in prezent, la aceeasi generatie care, acum cateva decenii, primea imunostimulatoare.
Vitamina D si imunitatea
Contrar unor opinii recente, se pare ca o mare proportie din populatie sufera de un deficit de vitamina D, caci necesarul zilnic este mai mare decat ceea ce era considerat pana de curand suficient, iar concentratia optima in sange se atinge la niveluri mult mai mari decat cele cunoscute anterior. S-a demonstrat ca vitamina D joaca un rol esential in reglajul fin al metabolismului. Iti recomandam ca, anual (sau mai frecvent, daca exista semne de ingrijorare), la analizele uzuale, sa ii determini copilului si nivelul de 25 – OH – vitamina D din sange, ca sa o poti ajusta prin suplimente, cand e necesar. CITEȘTE ȘI DESPRE: Efectele negative ale nivelurilor scăzute de vitamina D la copii. Cum aflu dacă copilul meu are deficit de vitamina D?