„Când am venit cu puiuțul meu Matei pentru prima dată acasă, am conștientizat că era atât de vulnerabil, încât nici măcar nu am luat în calcul că aș putea să-mi părăsesc curând locuința. Acest aspect m-a făcut să mă simt dintr-o dată extrem de izolată. Stând de vorbă cu alte mămici, am aflat că și ele s-au simțit exact la fel , tot din primele zile dar, luându-și măsurile potrivite, au reușit să facă scurte escapade cu bebe, prin oraș. Ușor, ușor, m-am convins și eu că Matei nu e chiar atât de fragil și le-am urmat exemplul. Toți/toate vrem să ne protejăm micuții, important este să și găsim soluția potrivită.” Mama lui Matei, un băiețel născut la 28 de săptămâni
Toți bebelușii se confruntă cu bolile sezonului rece, însă cei prematuri, cei prea mici sau prea sensibili, pot fi expuși unui risc mai mare de complicații. Materialul de față vă furnizează informații cu privire la cele mai frecvente afecțiuni din sezonul rece, oferindu-vă sugestii despre protejarea împotriva unora dintre acestea. Iată și primele îndrumări ce garantează protecția eficientă a micuților:
– Asigurați-vă că programul de vaccinare a copilului este revizuit cu regularitate!
– Spălați și curățați jucăriile, cât mai des posibil, aspirați scaunele și ștergeți corespunzător suprafețele de lucru!
– Folosiți în mod curent șervețele de unică folosință pentru a evita răspândirea infecțiilor!
– Spălați-vă frecvent pe mâini, încurajându-i și pe cei din jur să procedeze la fel, astfel încât să reduceți riscul de contaminare cu diverse viroze ori alte nebunii
Care sunt cele mai frecvente boli ale sezonului rece?
Cum reducem riscul îmbolnăvirii?
Care sunt simptomele pe care ar trebui să le urmărim?
Unde să caut un sfat sau o recomandare? Cine mă poate ajuta?
Haideți să vedem împreună cam la ce ar trebui să ne așteptăm, să ne luăm câteva repere, nu de alta dar să nu ne trezim surprinși:
Răceala banală, tusea și guturaiul
Tusea enervantă, răcelile obișnuite, gripa cu zeci de tulpini, viroza cu mutații, nasul înfundat, ne afectează pe toți, pe tot parcursul anului. Așa cum e firesc, bebelușii, de fapt copiii în general, se îmbolnăvesc mult mai repede decât adulții, diferența fiind dată de gradul de imunitate. Când ai valorile scăzute, ești slăbit, fără vlagă, te molipsești numaidecât, dar dacă ești călit, te afli la polul opus (fie că te-ai pricopsit natural cu gripa, fie că te-ai imunizat prin vaccinare, riscurile contaminării sunt minime, boala efectiv ocolindu-te).
Pentru cei mai mulți adulți, răceala și tusea înseamnă doar câteva zile de disconfort, după care se recapată râvnita stare de bine. Pentru copii, bebeluși și prematuri, afecțiunile menționate pot fi însă o provocare întinsă din Octombrie și până în Martie. Dacă micuții se mai confruntă și cu probleme pulmonare sau cardiace, riscul de îmbolnăvire crește, banala răceală de sezon dând mari bătăi de cap atât lor, cât și părinților.
În mod normal, copiii pot răci de mai multe ori pe an. A se molipsi întradevăr reprezintă un moment nefericit. Răceala, așa cum o denumim generic, este o afecțiune a nasului, a gâtului, a sinusurilor, a tractului respirator, cauzată de unul dintre numeroșii, diferiții și urâcioșii viruși. Nesuferiții se răspândesc cel mai des prin particulele produse de tuse ori de strănut, și se transmit cu ușurință prin contact, chiar din mână în mână. Care ar fi cea mai bună metodă de a scăpa de îmbolnăviri? PREVENȚIA! Ca atare, în afara site-urilor de profil care sunt la îndemână și abundă în informații detaliate, consultați-vă din timp și medicul pediatru, ca să știți din timp cam la ce să va așteptați. Citește și despre: Mucozități în gât la bebeluși și copii – ce sunt, de ce apar, cum se elimină?
Reducerea riscului de contaminare presupune:
– Igienizarea frecventă a mâinilor este de o importanță vitală în combaterea infecțiilor. Spălați-vă, așadar, cu apă caldă și săpun, uscându-vă bine mâinile înainte de a vă îngriji copilul. Le faceți un bine și celorlalți părinți dacă îi încurajați să procedeze la fel.
– Folosiți șervețele de unică folosință pentru a șterge nasucul, care parcă ar curge fără oprire. Ochișorii umezi, înlăcrimați, se curăță individual, delicat, cu ajutorul unei bucățele de vată din bumbac, tot pentru a evita răspândirea infecțiilor.
– Folosiți și voi adulții, un șervețel când strănutați sau tușiți, să fiți siguri că reduceți riscul răspândirii de viruși, prin picăturile împrăștiate.
– Curățați în mod regulat și jucăriile, scăunelele de masă, zonele de lucru, de joacă, deoarece germenii pot supraviețui până la 48 de ore, pe diferite suprafețe.
– Evitați pe cât posibil contactul cu alte persoane, adulți și copii, ce prezintă simptome tipice răcelii.
Care sunt simptomele banalei răceli?
Simptomele clare ale unei răceli apar rapid, se dezvolta treptat și pot include guturaiul, un nas înfundat, tusea, strănuturile, ochii înroșiți și, eventual, o ușoară febră plus pierderea poftei de mâncare. Uneori, se instalează acea stare de irascibilitate generală. Simptomele pot ține câteva zile, o săptămână ori mai mult de atât. În cazul bebelușilor foarte mici, răcelile sunt provocate de un virus, deci nu pot fi tratate cu antibiotice. Medicamentele pentru răceală sau tuse nu le mai sunt recomandate copiilor cu vârsta mai mică de doi ani. În general, medicii specialiști consideră că majoritatea pastilelor disponibile la raft, fără rețetă, sunt de fapt, ineficiente.
Când trebuie să apelați la medic?
– Când bebelușul face febră, adică are o temperatură de peste 38°C (de asemenea, în cazul în care valorea în termometru crește brusc sau dacă febra nu îi trece, în decurs de două zile)
– Când tusea micuțului durează mai mult de o săptămână, devine șuierătoare sau are orice dificultate în a respira.
– Cand observați o erupție cutanată, pe corpul bebelușului.
Citește și despre: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
Rinita la copii
Rinita infecțioasă apare în cursul unor infecții virale sau bacteriene și, netratată la timp, poate deveni acută. Până la vârsta de 3 ani, copiii se pot confrunta anual cu cel mult 11 episoade de rinită acută infecțioasă. Există și rinita alergică (ușoară sau severă), variantă ale cărei simptome apar în urma expunerii la un alergen (acarieni, igrasie, polen, animale de casă). Ambele forme pot coexista, ce-i drept mai mult în cazul preșcolarilor.
Care sunt simptomele rinitei?
Dacă năsucul înfundat al copilașului este însoțit de o privire obosită, cu ochișorii afundați în orbite, de prezența unui punct moale în creștetul capului și urinare în cantități mici, apelați-vă de asemenea pediatrul. Însă până să ajungeți la consult, evitați deshidratarea puiuțului, asigurându-i un aport generos de lichide (lapte matern/formulă ori apă, abia după vârsta de 4 luni ). Dacă bebelușul respiră greoi, dând senzația că se sufocă, e posibil să aibă dificultăți când vrea să mănânce, să-și bea laptele sau să doarmă.
Ce puteți face?
În această situație, puteți încerca să înmuiați mucozitățile folosind o picătură de soluție salină pentru bebeluși, iar apoi să folosiți un aspirator nazal pentru a-i elimina (acel dispozitiv de aspirare pe care îl puteți cumpăra din majoritatea farmaciilor). O calitate mai bună a somnului se obține prin utilizarea unui umidificator, în camera bebelușului. Dispozitivul umezește aerul și poate desfunda nasul. De asemenea, pentru a-l ajuta să respire mai bine, încercați să-i așezați cu grijă capul pe ridicătura formată de un prosop băgat sub saltea. Nu lăsați în pat, la îndemâna micuțului, perne, pernuțe, puișori, păturele, din cauză că toate acestea reprezintă un potențial risc de asfixiere. Citește și despre: Ce am încercat când copilul nu mai scăpa de nasul înfundat. Mărturia unei mame
Bronșiolita
Bronșiolita este o inflamație a ramificațiilor căilor respiratorii (tractul respirator inferior). Boala obișnuită, sezonieră, frecventă, duce la o acumulare de mucozități, fapt ce provoacă dificultăți în respirație. Afectează bebelușii și copiii de toate vârstele. Este adesea cauzată de o infecție cu RSV sau de alte virusuri specifice răcelii. Dacă prematurii sau copiii cu probleme pulmonare ori cardiace dezvoltă bronșiolită, este posibil să fie nevoie de o îngrijire suplimentară.
Care sunt simptomele?
Simptomele la care trebuie să fiți atenți sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite, fiind completate de o respirație rapidă, slabă, anemică, tuse persistentă, un soi de hârâială în coșul pieptului și febră (nu cu valori ridicate, ci puțin peste 37,2 grade C ). Durata bronșiolitei variază de la câteva zile până la o săptămână, sau chiar două, lungindu-se din cauza tușitului supărător.
Ce e de făcut?
Îndemnați copilul să bea cât mai mult lichide. Dacă are febră, țineți-l într-o încăpere răcoroasă fără a-l înfofoli. De asemenea, pentru a-i scădea febra, îi puteți administra un sirop pediatric pe bază de paracetamol. Nu uitați să verificați cu atenție eticheta medicamentului, astfel încât doza dată să fie corelată cu greutatea și vârsta copilului!
Rețineți încă o dată semnele tipice ale afecțiunii: inspirații slabe, dese, apare senzația că aerul nu e îndeajuns, bebe nu mai are pofta de mâncare, nu e capabil de a se hrăni singurel, tușește aspru, face febră, are guturai. Când toate acestea se adună pe organismul lui, apelați la medicul pediatru.
Citește și despre:
Nasul înfundat la copii – Ce ne ajută să-l desfundăm?
Cum recunoaștem gripa la copii și când trebuie să mergem la doctor
Cum îți dai seama că bebe are o infecție virală sau bacteriană
Respirație șuierătoare? Ce să NU faci în tratamentul bronșiolitei
Gastroenteroviroza sau boala vărsăturilor de iarnă
Afecțiunea este cunoscută în popor ca gripa stomacului și este provocată de norovirus. Este foarte contagioasă, se transmite prin contact direct cu persoana infectată, prin consumul unor alimente contaminate ori după atingerea unor suprafete contaminate, după care mana e dusă la gura sau la nas. Chiar dacă bebelușul se poate molipsi oricând, gastroenteroviroza este mai frecventă în sezonul rece. Nu există un tratament specific al bolii, așadar trebuie lăsată să își urmeze cursul. Ar trebui să treacă în câteva zile.
Ce e de făcut?
– Preveniți deshidratarea bebelușului care vomită sau are diaree. Oferiți-i lichide în cantități mai mari decât în mod obișnuit. În continuare, micuțul poate consuma lapte.
– Administrați-i sirop cu paracetamol pentru a-i diminua febra și a-i calma durerile.
– Încercați să îi oferiți alimente ușor de digerat, asta în cazul în care are poftă de mâncare.
-Contactați-vă medicul de familie pentru a-i cere sfatul, dacă simptomele copilului persistă câteva zile sau dacă acesta suferă deja de o boală gravă.
Pneumonia la copii
Pneumonia se poate instala după o răceală, gripă sau o altă boală, netratată la timp, ignorată sau gravă. Pneumonia este o infecție a unui sau a ambilor plămâni. Boala face ca alveolele pulmonare să se umple cu lichid sau cu puroi, fapt ce îngreunează respirația și limitează consumul de oxigen. Bacteriile, virușii sau ciupercile stau la baza apariției acestei afecțiuni.
Care sunt simptomele?
Simptomele includ febra tusea, respirația rapidă, șuierătoare, dificilă, senzația de balonare și durerile abdominale.
Ce e de făcut?
Dacă suspectați că bebelușul ar avea pneumonie, ar trebui să vă adresați medicului pediatru. Unele forme ale bolii pot fi tratate la domiciliu, cu antibiotice, dar sugarii vulnerabili, sensibili, ar putea avea nevoie de o scurtă internare în spital pentru a-i ajuta la respirat. Imunizarea prin vaccin pneumococic, la vârsta de opt săptămâni, poate proteja împotriva unor anumite tipuri de pneumonie (în funcție de tulpini).
Apelați la pediatru atunci când constatați că bebe dă acele semne tipice de răceală (vezi simptomele).
Displazia Bronhopulmonară (BPD)
BPD este o afecţiune care apare în continuarea sindromului detresei respiratorii a copilului, sindrom caracterizat de acumularea de fluid în săculeții alveolari. Boala afectează în special prematurii. Aproape toți bebelușii cu BPD (cunoscută sub numele de boală pulmonară cronică), se refac după externarea din spital, prezentând o îmbunătățire semnificativă a stării căilor respiratorii. Internarea nu e un aspect înfricoșător, din contră, prin monitorizarea respirației micuțului, poate și prin folosirea unui ventilator, bebe își recapată sănătatea.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.