Curățarea nasului este foarte importantă, mai ales în episoadele de răceală, când secrețiile nazale sunt abundente și năsucul se înfundă. Este foarte important ca nasul să fie curat iar bebelușul să poată să respire. Încă de la naștere, curățarea nasului bebelușului ar trebui să devină un ritual zilnic al mămicilor. Igiena nasului, mai ales în primele zile de viață, când bebelușul elimină secreții intrauterine și resturi de lichid amniotic este foarte importantă. Dar și mai apoi, când singurul aliment pe care îl consumă – laptele – poate duce la înfundarea nasului, fără nicio altă cauză medicală, explicația fiind legată de un reflux stomacal care aduce în fosele nazale cantități nedigerate de lapte.
Nasul înfundat la copii reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de disconfort fizic la sugari și copii mici. Acest disconfort nu apare doar în sezonul rece, așa cum poate ai crezut. Nasul înfundat poate să-i necăjească pe cei mici și vara. În funcție de ce alte simptome mai prezintă pacientul, vorbim fie de o infecție acută, fie de alergii respiratorii iar când nasul este înfundat tot timpul, trebuie verificați polipii sau dacă nu cumva cel mic și-a băgat ceva în năsuc.
Secrețiile nazale (sau mucii, cum sunt denumiți popular) au rolul lor. Protejează nasul, una dintre căile de acces a microbilor în organism. Iarna, spre exemplu, diferența de temperatură între exterior și interior poate duce la abundența acestor secreții nazale. Aici e vorba de o sensibilitate a acestor copii, o predispoziție spre rinite cauzate de frig, fără a avea vreo legătură cu imunitatea.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Soluții pentru năsuc înfundat la bebeluși
Nasul înfundat la bebeluși – Când și de ce se înfundă nasul?
Creșterea producției de mucus nazal este răspunsul organismului în fața unor alergeni, în infecții.
Cauzele unui nas înfundat la copii sunt, de cele mai multe ori:
INFECȚIILE.
Virale sau bacteriene, în afară nasului înfundat, un copil care suferă de o infecție are și alte simptome: febră, secreții nazale apoase, durere în gât, lipsa poftei de mâncare, o stare generală alterată. În cazul unei viroze respiratorii, nu doar mucoasele nazale sunt inflamate, ci și cele ale sinusurilor. În acest caz, nasul înfundat vine la pachet cu strănuturi dese, cu ochi curgători, înroșiți, mâncărimi în zona feței (nas, ochi), secreții nazale apoase. Starea generală nu este alterată și nici pofta de mâncare. Alergiile nu apar doar în sezonul în care înfloresc pomii. Vinovați de apariția reacțiilor alergice sunt și acarienii din praful din casă, mucegaiurile, animalele de companie sau poluanții de interior (soba pe gaz/lemne, fumatul).
Mai ales în copilărie, modificarea în volum a polipilor poate duce la îngreunarea respirației. Dacă e vorba de polipi, copilul are nas înfundat și respiră pe gură mai tot timpul iar somnul îi este perturbat.
CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama că bebe are o infecție virală sau bacteriană
CORPI STRĂINI.
Simptomul de nas înfundat poate să apară și atunci când copilul își introduce corpi străini în nas (biluțe, hârtii, jucării mici, sâmburi). Obstrucția este, în acest caz, la o singură nară. În plus, la bebeluși, problemele sunt și mai complicate deoarece aceștia au căile respiratorii înguste, iar surplusul de mucozități le poate obstrucționa total.
Nasul înfundat la bebeluși – Cum desfundăm nasul?
Înainte de a împlini 2 ani (după alți specialiști chiar mai târziu) produsele decongestionante sunt interzise. Iată ce poți face ca să-l ajuți pe bebeluș ori pe copilul mic să respire normal. Ideal ar fi să ai în casă mereu (atenție la termenele de expirare!) un spray cu apă de mare hipertonă (cu o concentrație de sare de 3%). Fiind puțin mai sărată, apa de mare hipertonă ajută în subțierea secrețiilor vâscoase, eliberând în mod natural și fără efecte adverse căile de respirație.
CITEȘTE ȘI: Cum aspirăm corect secrețiile nazale ale bebelușului?
O bună hidratare ajută.
Apa nu face rău nimănui, ba din contră. Cu atât mai mult, atunci când nasul este înfundat, un aport mai mare de lichide ajută la subțierea secrețiilor, ceea ce face ca acestea să fie mai ușor de aspirat.
Un aer răcoros în cameră și umidificat.
Aerul uscat usucă, la rândul lui, secrețiile nazale, făcându-le greu de înlăturat și alterând starea copilului. Folosirea unui umidificator va ajuta la menținerea umidității în camera copilului. De asemenea, un aer răcoros (23-24 °C) în camera copilului este ideal indiferent de condiția medicală a celui mic.
Aerisirea camerei și a întregii case.
Îndepărtarea potențialilor alergeni din interior (animale de companie, fumul de țigară, cosmetice, plante) ajută la fluidificarea secrețiilor nazale și la eliberarea căilor de respirație.
Igiena nasului – de ce este importantă și cum se face?
Am vorbit până acum despre cum îl ajutăm să respire în cazul în care nasul i s-a înfundat. La fel de important este să cunoaștem și ritualul de igienă a năsucului, mai ales în cazul bebelușilor și a copiilor mici, care nu știu încă să sufle nasul și nici să ne spună că au nasul înfundat.
CITEȘTE ȘI: Bebe se trezește des, plânge la sân, nu papă bine – Poate are năsucul înfundat
Iată care sunt avantaje unii năsuc curat:
Înlături disconfortul.
Cel mai important lucru de reținut este că o bună igienă a nasului unui bebeluș sau a unui copil mic este că-i înlătură disconfortul pe care îl simte când are nasul înfundat, lăsându-l să doarmă toată noaptea, să mănânce și să se joace pentru a se dezvolta sănătos.
Previi afecțiuni mai grave.
Secrețiile nazale care nu sunt înlăturate din nasul bebelușului se pot infecta și produc complicații. Cea mai frecventă complicație la copii, care rezultă dintr-o igienă precară a năsucului, este otita, o inflamație la nivelul urechii care vine însoțită de o durere intensă, senzația de ureche înfundată, clipocit în ureche și scăderea auzului. Copiii sunt mai predispuși la otite decât adulții din cauza trompei lui Eustachio (legătura dintre nas și ureche) care este mai scurtă și orizontală, lucru care favorizează trecerea infecției de la nas spre ureche.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață