Majoritatea mamelor stiu inca din timpul sarcinii ca imediat dupa nastere se vor confrunta cu o perioada de nopti nedormite…insa nimeni nu poate anticipa cat de lunga va fi acea perioada. Aceasta depinzand in totalitate de copil si de mama. Unele mame nu au suficienta rabdare, rezistenta fizica sau psihica, energie si vor cauta metode de a-l face pe copil sa doarma noaptea neintrerupt. In timp ce unele metode pot fi acceptabile altele sunt de-a dreptul barbare, cum este “metoda Ferber” sau “metoda plansului controlat”. Alte mame se vor adapta si vor accepta ca este o perioada cu care trebuie sa se confrunte spre binele copilului.
Mai exista o categorie de mame care chiar daca nu resimt oboseala sau nerabdare, cred sau au fost convinse de catre altii ca somnul intrerupt nu este benefic bebelusului si de aceea vor sa gaseasca metode care sa rezolve aceasta problema “spre binele lui”. Vestea buna pentru mamele care sunt ingrijorate de faptul ca bebelusul nu doarme legat toata noaptea si care-si fac griji pentru sanatatea lui este ca studiile antropologice s-au pus de acord ca este absolut normal ca un bebelus sa aiba un somn ciclic, sa se trezeasca de cateva ori pe noapte pentru a suge sau doar pentru a simti apropierea mamei. Vestea oarecum proasta ar fi ca aceasta perioada de somn ciclic inceteaza abia pe la 3-4 ani, varsta care coincide de altfel cu varsta intarcarii naturale la majoritatea copiilor.
Putini sunt bebelusii care incep sa doarma de la cateva luni toata noaptea, mai ales daca sunt alaptati, caci laptele matern se digera repede si prin urmare copilul are nevoie sa fie hranit des, chiar si in timpul noptii. Dar chiar si bebelusii care obisnuiesc sa doarma toata noaptea pot incepe la un moment dat sa se trezeasca pe parcursul noptii. Exista destule relatari despre bebelusi care au dormit bine pana spre un an iar apoi au inceput sa aiba treziri nocturne. Ideea de baza este ca acest somn intrerupt nu ii dauneaza copilului, dimpotriva, este firescul sau, ii este chiar benefic. Cu putina vointa si cateva artificii mama poate face fata chiar si cativa ani acestui program al copilului, fara sa se simta epuizata sau fara a avea sentimentul ca “se sacrifica”.
Cel mai usor este prin metoda co-sleeping-ului, aceasta permitand copilului sa fie foarte aproape de “sursa de hrana” si practic sa se auto-serveasca in timp ce mama este la fel ca el, intr-o stare de semi-trezie care nu-i alunga somnul. Daca bebelusul plange intr-o alta camera iar mama trebuie sa se deplaseze de mai multe ori de-a lungul noptii desigur ca somnul amandurora este compromis. A nu se intelege ca acest somn interupt este specific doar bebelusilor alaptati si ca intarcarea ar fi solutia problemei. Toti bebelusii se trezesc de mai multe ori pe noapte in primele luni, ani. Exista perioade cand trezirile se intensifica, numarul lor creste si cum spuneam exista perioade in care si copiii obisnuiti sa doarma toata noaptea revin la obiceiul de a se trezi.
Care sunt perioadele in care bebelusul se trezeste de mai multe ori noaptea?
Eruptia dintilor de lapte.
Pentru majoritatea bebelusilor aparitia oricarui dintisor se lasa cu somn intrerupt iar manifestarile difera de la un bebelus la altul. Unii se trezesc plangand neconsolat, altii fac si febra, altii doar isi inmultesc numarul trezirilor pentru a suge, suptul calmandu-le gingiile iritate.
CITEȘTE ȘI: Cum să treci peste erupția dentară FĂRĂ dureri | Remedii pentru bebeluși
Perioada imediat urmatoare unei achizitii motrice: intors pe burta, ridicat in fund, mers taras … In perioada in care copilul insuseste o achizitie noua este atat de surescitat incat si-o poate exersa si in somn, de multe ori copiii se trezesc in fund in timpul noptii sau umbland in 4 labe prin pat sau patut.
Perioade caniculare sau chiar in anotimpul rece cand se face o caldura excesiva in camera sa. Caldura il agita pe bebelus si il va face sa se trezeasca mult mai des pentru a suge sau a-si potoli setea in alt mod. Este recomandat ca parintii sa observe care este temperatura la care copilul se simte cel mai bine, fiind destui copii care prefera temperaturi de 20-21 grade C in timp ce parintii fac si 25 de grade in casa iarna.
Cand sunt bolnavi (nu pot respira bine, tusesc, au diverse dureri.)
Ce am putea face pentru ca bebelusul sa doarma toata noaptea?
Raspunsul cel mai sincer si in acelasi timp obiectiv ar fi…nimic. In cazul in care nu avem norocul sa avem unul dintre acei rari bebelusi care-si formeaza singuri rutina de a dormi legat toata noaptea, este foarte greu sa il “convingem” sa faca asta fara sa folosim metode care sa fie dure macar pe termen scurt cum ar fi lasatul sa planga neconsolat.
Trebuie sa intelegem ca somnul bebelusului este diferit de cel al adultului. In primul rand este vizibil ca un bebelus trebuie sa fie “ajutati sa doarma”(cu san, suzeta, leganat), nu doar pus la culcare si noapte buna (cum vedem in unele filme). In al doilea rand ei trec mai des din faza de somn adanc a somnului in faza de somn usor (somn activ). Daca sunt treziti in faza de somn activ datorita unui stimul, ei nu vor putea trece singuri in faza de somn profund. Bebelusii care dorm toata noaptea sunt de fapt cei care stiu sa treaca singuri dintr-o faza in alta a somnului, dar cum spuneam, ei nu sunt foarte numerosi.
In loc sa ne ingrijoram din cauza somnului intrerupt al copilului mai bine sa ne gandim ca de fapt natura l-a inzestrat cu acest obicei tocmai pentru a-i asigura supravietuirea. Bebelusii au nevoie de hraniri dese, de caldura mamei.Daca bebelusul ar dormi foarte profund poate creste riscul de apnee, de sindrom al mortii subite, s-ar putea ineca regurgitand. Totusi nu inseamna ca o mama care se simte obosita nu poate sa induca niste ritualuri care sa-l ajute pe copil sa doarma mai bine sau sa asigure conditii care i-ar putea ajuta: baia la aceeasi ora, pastrarea luminii stinse chiar daca bebelusul se trezeste etc, asigurarea unei temperature optime in incapere.
Concluzii si recomandari pentru somnul bebelusului:
Cel mai neproductiv si mai frustrant e sa luati in serios povestile nenumaratelor mame, tati, bunici care spun ca al lor prunc a dormit tun si neintors din prima zi de cand s-a intors de la maternitate. Acestea sunt deseori doar niste exagerari, alteori chiar fabulatii, alteori sunt adevaruri rezultate in urma aplicarii unor metode nerecomandate de inducere a unui somn neintrerupt copilului.
Incercati sa va adaptati acestei perioade dormind cu copilul, raspunzandu-i prompt nevoilor, astfel somnul vostru va fi doar semi-intrerupt si chiar odihnitor, nu distrus de plansete neconsolate sau preumblari dintr-o camera in alta. Nu dopati copilul cu calmante sau siropele “de somn” nici nu-l indopati inainte de culcare crezand ca asa va dormi neintrerupt; copilul nu se trezeste doar de durere sau foame.
Daca bebelusul se trezeste plangand si nu se consoleaza nici la san nici in brate, inseamna ca are intr-adevar un disconfort fizic sau poate s-a speriat de ceva sau sufera de pavor nocturn. In rest, sunt treziri normale datorata celor enumerate anterior.
CITEȘTE ȘI: Cauzele crizelor de plans la bebeluși si metode care pot preveni apariția colicilor